„Na Ukrajini“ da odluči o napadu na Rusiju, kažu SAD

Antony Blinken
27 komentara

Washington podržava „šta god je neophodno“ da Kijev pobijedi u sukobu sa Rusijom, kaže visoki diplomata Blinken.

Na Ukrajini je da odluči da li će proširiti sukob sa Rusijom van svojih granica, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u Senatu u srijedu. Njegovi komentari dolaze nakon što je Moskva osudila visokog britanskog zvaničnika koji je rekao da bi bilo „legitimno“ da Kijev koristi oružje koje je isporučio NATO za napad na rusku teritoriju.

„Odlučni smo da im damo ono što im je potrebno da se izbore sa ovom ruskom agresijom i da Ruse potisnu iz zemlje. Druga je stvar da li Ukrajinci treba da preduzmu radnje koje prevazilaze njihove granice“, rekao je Blinken u srijedu popodne, na saslušanju pred Komitetom za izdvajanja Senata o budžetu State departmenta za 2023.

„Moje gledište je da je od vitalnog značaja da urade sve što je potrebno da se odbrane od ruske agresije i da je taktika njihova odluka, ali ono što mi radimo sa svim ovim sistemima je da se pobrinemo da Ukrajinci imaju sredstva da se brane, o tome se radi, i da se postaraju da oni mogu da urade sve što je potrebno da istjeraju Ruse iz zemlje“, dodao je on.

Samo nekoliko sati ranije, rusko Ministarstvo odbrane optužilo je London za „direktnu provokaciju“ nakon što je britanski ministar oružanih snaga James Heappey sugerisao da bi Kijev trebalo da koristi oružje koje je isporučilo UK za napad na ciljeve unutar Rusije.

„Direktno provociranje kijevskog režima od strane Londona na takve akcije, ukoliko to pokušaju, odmah će dovesti do našeg proporcionalnog odgovora“, saopštila je ruska vojska. „Kao što smo upozorili, ruske oružane snage su u pripravnosti danonoćno da uzvrate dalekometnim oružjem visoke preciznosti protiv centara za donošenje odluka u Kijevu.

Heappey je rekao radiju Times da bi bilo „potpuno legitimno“ da Ukrajina cilja na „dubinu Rusije kako bi poremetila logistiku koja bi, ako ne bude poremećena, direktno doprinijela smrti i pokolju na ukrajinskom tlu“.

Vlasti ruskih regiona Voronjež i Kursk, koje se graniče sa Ukrajinom, izvijestile su u srijedu da su se protivvazdušne odbrane angažovale i oborile, kako su rekli, ukrajinske bespilotne letjelice. Policija u Belgorodskoj oblasti uhapsila je i dvojicu muškaraca osumnjičenih da su u ime Ukrajine pripremali teroristički napad na saobraćajnu infrastrukturu.

U međuvremenu, vlasti u samoproglašenoj republici Pridnjestrovlje – prvenstveno ruskom govornom području između Ukrajine i Moldavije – prijavile su upade bespilotnih letjelica i pucnjeve ispaljene sa ukrajinske teritorije.

U razgovoru sa ruskim poslanicima u srijedu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će svaka spoljna intervencija u sukobu naići na brz odgovor.

„Ako neko odluči da spolja interveniše u aktuelnim događajima i stvori nam neprihvatljive strateške prijetnje, treba da zna da će naš odgovor na te nadolazeće udarce biti brz, munjevit“, rekao je Putin.

„Imamo sve alate da to uradimo“, dodao je on. „Iskoristit ćemo ih ako se ukaže takva potreba.“

Antony BlinkenNapadrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Podupirat čemo Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca, koji je spreman da umre za nas!
Znamo, da mi nesmjemo tamo, jer če nas Rusija u istom momentu izbrisati sa planete.

skurija
1 godina prije

Jako pametan čovjek-do posljednjeg Ukrainca Oni napadaju samo slabe a ovdje su podvili rep

Rudar
1 godina prije

Samo neka ih huškaju da napadaju Rusiju, a onda možemo očekivati žešće udare, samo se nadam da će Rusija biti dovoljno smirena i čekati da netko od NATO državica prvi udari, da neće nasjesti da oni prvi udare na neku od tih nato balegara.
Kako bilo, neće biti dobro ali izgleda da mnogima to još nije jasno i samo polivaju vatru benzinom.

Z-force
1 godina prije

izgleda da je nekima (UK, US i pola EU) u interesu da se rat proširi..ionako se kuha posvuda, kina, tajvan, pakistan, indija, balkan..moguće da nas čeka hladna i krvava zima..

iwan
1 godina prije

Amerika je najveci pljackas u zadnjih 100 godina.
Tad netko misli ako se ubacu kojekavi Schwab ili Soros ili globalisti da ce se to prikriti.
Njihova uloga je da budu skretnicari i da bacaju narodu maglu u oci.
Sto se tice Izraela, ta drzava ima puno bolje cordialne odnose s Rusijom nego nezahvalna Finska ili Njemacka.
Dakle napadanje Izraela u ovoj americkoj agresiji na Rusiju kroz proxy rat sluzi isto tako da se pas tragac skrene na krivi put.

LZN
1 godina prije

Ovi stvarno navalili da ruje poruše Kijev…..za početak.
Kad siledžija pošale nekog malog da prodaje ciglu…….pre ili kasnije se nađe dasa koji razbije obojicu…..njihovom ciglom po glavi….

Kiklop
1 godina prije

Najveci gadovi su Amerika i UK.
Zivot naroda je glad, krv, bijeda, mucno tavorenje na svojoj zemlji i glupo umiranje na tudjoj.A velikasi ce se vratiti kuci svi da pricaju o slavi i da prezivjelima piju krv.

tihobl
1 godina prije

Ovaj lik kome je jedina kvalifikacija sto je ozenio bivsu Bajdenovu ljubavnicu i sekretaricu prepao se putinove izjave. Ipak ima nesto medju usima, ne zeli da se upozna sa avangardom.

Throne
1 godina prije

Pa njegovi pretci imaju korjene iz podrucja ukrajne.

ZZ Top
1 godina prije

Za par dana Blinker ce se pojaviti na cnn -u i kazati, zbunjenskom smo poslali 10 atomki a na njemu je da odluci kada ce ih upotrebiti protiv Rusije,mi amerikenjci se necemo mjesati u taj sukob.

Max
1 godina prije

Njihova je stvar i ako budu zbrisani s lica zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI