fbpx

Nacrt izvješća NATO-a otkriva broj i lokaciju američkih nuklearnih bombi u Europi

Američke nuklearne bombe u Europi

Objavljen pa izmijenjen nacrt izvješća, koji je pripremio član NATO-a, ušao je u dodatne detalje o NATO-ovom nuklearnom zastrašivanju, otkrivajući mjesta i broj nuklearnih bombi SAD-a u Europi.

Iako su podaci de facto otvorena tajna, oni nikada nisu bili navedeni u dokumentu povezanom s NATO-om.

“Nova era nuklearnog zastrašivanja? Modernizacija, kontrola naoružanja i savezničke nuklearne snage”, dokument koji je napisao kanadski senator Joseph Day.

Ovaj dokument nije izdao sam Savez, ali je ipak korak naprijed. Day sjedi u Odboru za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a, savjetodavnom međuparlamentarnom tijelu vojnog bloka. O prvobitnom nacrtu raspravljalo se na sjednici skupštine u Bratislavi, Slovačkoj, 1. lipnja, da bi se dodatno revidirao i na kraju usvojio na godišnjem zasjedanju u Londonu u listopadu.

Belgijski član Zelene stranke, Wouter De Vriendt, koji je nazočio sjednici, dostavio je De Morgenu kopiju nacrta. Prema nacrtu, NATO skladišti oko 150 nuklearnih B61 bombi u šest baza: Kleine Brogel u Belgiji, Büchel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi-Torre u Italiji, Volken u Nizozemskoj i İncirlik u Turskoj.

U nacrtu se ne navodi koliko točno bombi ima u svakoj od ovih baza, informacije su dostupne online, iako s različitim stupnjem točnosti.

Objavljeno je da zračna baza Volkel čuva do 20 bombi, dok se u zrakoplovnoj bazi Kleine Brogel kaže da ima od 10 do 20 bojevih glava.

Italija, koja je jedina zemlja na popisu s dvije nuklearne baze, procjenjuje se da drži najveću zalihu , od 60 do 70, američkih nuklearnih bombi.

Prema procjenama, zrakoplovna baza Incirlik u južnoj Turskoj mogla bi pohraniti 50 bombi B61, unatoč sve većoj zabrinutosti za njihovu sigurnost nakon neuspjelog pokušaja državnog udara 15. srpnja 2016.

Zrakoplovna baza Büchela u Njemačkoj je dom do 20 bombi.

Baze sa američkim nuklearnim bombama

Možda je to prije bila javna tajna, ali Parlamentarna skupština NATO-a ionako je odlučila izmijeniti izvješće. Njegova trenutna verzija, učitana 11. srpnja, više ne navodi lokacije nuklearnih bombi i upućuje na “otvorene izvore”, ističući količinu bombi u Europi. “Prema otvorenom izvoru, Sjedinjene Države prosljeđuju u Europu oko 150 nuklearnih bombi, posebno B61 gravitacijskih bombi, kako bi ih koristili i američki i saveznički zrakoplovi s sposobnošću nošenja nuklearnog oružja”, navodi se u izvješću.

Izvješće daje figurativno streljivo za one u Europi koji su nezadovoljni jer su domaćini američkog nuklearnog oružja na svom tlu, zabrinuti da bi baze mogle poslužiti kao glavni ciljevi za terorističke i konvencionalne napade i staviti Europu u središte svih potencijalnih nuklearnih sukoba.

Rusija već dugo oglašava uzbunu zbog toga što su NATO i US povrijedili njezine granice. No sada su još više zabrinuti zbog izvješća koje je procurilo. Zabrinutost je potaknuta ranije ove godine kada su SAD napustile INF ugovor  iz 1987. godine, kamen temeljac europske sigurnosti u razdoblju nakon hladnog rata. Rusija je zauzvrat suspendirala vlastito sudjelovanje u ugovoru.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Member
tuf
1 godina prije

Joj da, Belgijanci glume da su kao iznenađeni, a znali su sve ove godine što im je istovareno i da je njihova umjetna tvorevina od države već dugo naciljana od strane ruskih ICBM-ova. No cilj je postignut, ekspanzija ide dalje prema istoku, pa se nuklearno oružje može premjestiti dalje – u Poljsku, Ukrajinu. Belgija je odavno prožvakana, idemo dalje.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Austrija skandinavija irska i rusija nisu clanice nato pakta?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Aga

@ Aga

?

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Rusija je zauzvrat suspendirala vlastito sudjelovanje u paktu. Koje se nebuloze ovdje pišu.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Drago

@ Drago

Misli se na INF. Nespretno napisano, ali se razumije iz konteksta.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Koliko znam, USA su povukle ove bombe iz baze Incirlik, pocetkom rata u Siriji, bas zbog blizine granice, i mogucnosti upada terorista.

Vožd je stigao
Gost
Vožd je stigao
1 godina prije

Mislim da te bombe neće stići do Ukrajine jer tamo će se ponovo ratovat.

Max
Member
Max
1 godina prije

Dobro dok oni to drže pod kontrolom ako nešto pođe po zlu nek nam dragi Bog pomogne.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Max

Pa je, sad su lijepo pokazali teroristima…

Starije domicilno stabovnišrvo je znalo za to, ali je šutilo, jer je bilo svjesno da ipak odgovorni i obučeni ljudi čuvaju te stvari…što danas ne mora biti slučaj.

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista
1 godina prije

neznam zašto mi se čini da bi to sve moglo završiti na balkanu, ako dosadašnje NATO baze otkažu SAD_u domaćinstvo za nuklearni arsenal.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik