Najgori pad dosad – američki BDP pao za 33 % zbog koronavirusa

Pad BDP
40 komentara

Ured za ekonomsku analizu priopćio je u četvrtak da je koronavirusna pandemija dovela do najoštrijeg smanjenja američke ekonomije ikad, što je zabilježeno u drugom tromjesečju ove godine, čime je uzrokovala povijesni pad u potrošačkoj i poslovnoj aktivnosti.

Podaci pokazuju da se američki bruto domaći proizvod smanjio za 32,9 posto. To je daleko najgori pad ikad zabilježen na temelju podataka Bureau of Economic Analysis (BEA), koji potječuod 1947. godine.

Prije pandemije, najgori rekordni pad BDP-a zabilježen je u prvom tromjesečju 1958., kada je BDP na godišnjem nivou padao 10,0 posto. Gospodarski šok u travnju, svibnju i lipnju bio je otprilike četiri puta oštriji od najgoreg kvartalnog pada tijekom Velike recesije.

Prema BEA-i, gospodarska aktivnost se u prvom tromjesečju 2020. smanjila za 5 posto, no ti su podaci zabilježili tek početak pandemije koronavirusa i obustavu poslovanja koja se dogodila u ožujku.

„Pad BDP-a u drugom tromjesečju dogodio se kao odgovor na COVID-19, budući da su uredbe oboravku u domovima, koje su izdane u ožujku i travnju, djelomično ukinute u nekim područjima zemlje u mjesecima svibnju i lipnju. U isto vrijeme državne isplate pomoći bile su distribuirane kućanstvima i poslovnim subjektima.

“To je dovelo do brzih promjena u aktivnostima, jer su tvrtke i škole nastavile s radovima, ali na daljinu, dok su potrošači i poduzeća otkazivali, ograničavali ili preusmjerili trošenje novca”.

Ured je dodao da se „potpuni ekonomski učinci pandemije COVID-19 ne mogu kvantificirati u procjeni BDP-a za drugi kvartal 2020., jer su utjecaji uglavnom ugrađeni u izvorne podatke i ne mogu se zasebno identificirati“.

Izvještaj pokazuje oštre kontrakcije u osobnoj potrošnji, izvozu, zalihama, ulaganjima i cjelokupnoj potrošnji od strane državnih i lokalnih uprava. Osobna potrošnja, koja je u prošlosti činila otprilike dvije trećine svih aktivnosti u Sjedinjenim Državama, oduzela je 25 posto od sveukupnog zbroja drugog kvartala, dok su uslužne djelatnosti bilježile gotovo apsolutan pad.

Izvještaj “samo naglašava koliko je duboka i mračna rupa u koju je gospodarstvo upalo u drugom tromjesečju”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist Moody’s Analyticsa, što prenosi CNBC. “To je jako duboka i mračna rupa i mi izlazimo iz nje, ali trebat će nam dugo vremena da u potpunosti izađemo”, rekao je.

Također u četvrtak, vlada je izvijestila da se prošli tjedan još 1,43 milijuna Amerikanaca prijavilo za primanje naknade za nezaposlene, što je povećanje od 12.000. Iako otprilike u skladu s očekivanjima, bio je to drugi tjedan u nizu povećanih prijava nezaposlenih.

bdpCOVID-19
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

I sto je najgore,USA elita zagovara taj krah uništavanjem malog i srednjeg biznisa,radi političkih ciljeva.ako Trump izgubi,svjedocimo povijesnom trenutku.propasti americkog carstva brzinom svjetlosti.

ze.b
3 godine prije

Jadni ameri opet će morat ratovat. Ali ne znam skim, ako napadnu Rusiju ili Kinu ne piše im se dibro, ako napadnu Iran it će svjetski rat. Najbolji bi bi bio novi građanski rat.

Ringo10
3 godine prije

Ma možda će se i oporaviti

Ad astra
3 godine prije

Past će potražnja na američkom tržištu. Veliki izvoznici u US suočit će se s otkazivanjem ugovora,smanjenjem naruđbi. Proizvodnja će se vraćeti u US kako bi se smanjila nezaposlenost. Mnogi neobrazovani legalni imigranti radit će za manje satnice, daj što daš. Kakve će reperkusije ova kriza imati u ostatku svijeta. Vjerovatno slične. Pada potrošnja i najveći su gubitnici ekonomije bazirane na izvozu. Pada potražnja za energentima, drugi najveći gubitnici. Države odnosno vlasnici kompanija uviđaju da unatoč dobrom profitu moraju vratiti kući proizvodnju kritičnih proizvoda. Dosadašnji proizvođači gube tržište i kod njih se javlja velika nezaposlenost. Postoji opasnost od socijalnih nemira. Ništa više neće bita kao što je bilo.

Koto kaže - Koto laže
3 godine prije

Ako padne ekonomija SAD za 30% onda će na mnogim djelovima svijeta pasti za 40%

Patetika
3 godine prije

To je ANUALIZIRANA stopa pada – dakle, da se kontrakcija nastavi istim tempom cijelu godinu.

Pad u usporedbi na isti kvartal prosle godine je 9,5%.

Kako god je, dosta je, i najveci je zabiljezeni pad otkad vode statistike.

Max
3 godine prije

Manipulacija svjetskih lihvara.

blabla
3 godine prije

Pa to su Kinezići i htjeli širenjem svog virusa u SAD i ostatak svijeta. Virus se proširio u New York, Milano,Madrid itd, a nije u Peking i Šangaj,
Naravano kad veseljacima iz Wuhana nije bilo dozvoljeno odlaziti u ostatak Kine nego u druge države na to su ih čak i navodili. Samo naivci mogu misliti da je to zbog njihovih strogih mjera,

Perun
3 godine prije

USA je jako duboka i mračna rupa …..apsolutan pad morala i ekonomije bas onako kako se i predvidilo ….jad i cemer….P.S Da li je moral uopce i postojao u USA drzavi i njihovoj ekonomiji…..

Emiliano Zapata
3 godine prije

tako su odpocetka planirali! Virus je kriv za sve i u njegovo ime ce se gladovat, ratovat, ubijat, porobljavat i cjepivima sterilizirat i satrt ovce

Stara kuka
3 godine prije

Nemoguće. Zar bi se višemjesečno masovno zatvaranje ljudi u kućni pritvor i zabrana rada milijuna malih biznisa u cilju borbe protiv smrtonosne bolesti bez simptoma moglo ikako dovesti u vezu s padom BDP-a i rastom nezaposlenosti? Tko bi to pomislio.

Trpimir
3 godine prije

Ako če biti rata,boriče se diktatori do zadnje kapi naše krvi!!!

Mali Mujo
3 godine prije

A da uzmu dozu viagre mozda i se digne

Tomi
3 godine prije

Kukulelele

Jxlspsp
3 godine prije

Hvala uspješnom stožeru na ovim odličnim rezultatima mjera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI