Najmanje 20 poginulih u eksploziji cisterne sa gorivom u sjevernom Libanu, uslijedio je požar

Eksplozija u Libanu
6 komentara

Dvije desetine ljudi je poginulo, a nekoliko ih je povrijeđeno nakon što je cisterna sa gorivom eksplodirala u plamenu u najsjevernijem libanskom regionu Akkar. Video snimci koji kruže na mreži prikazuju ogroman požar koji bjesni na licu mjesta.

Libanski Crveni krst izvijestio je da su ljekari pronašli tijela 20 žrtava na mjestu eksplozije. Sedmoro ljudi, povrijeđenih u eksploziji, prevezeno je u bolnice.

Dvadeset dva spasilačka tima poslata su na mjesto eksplozije koja se dogodila u nedjelju ujutro u oblasti Tleil u regiji Akkar.

Bivši premijer zemlje Saad Hariri iskoristio je ovu priliku da zatraži ostavku libanskog predsjednika Michela Aouna, povlačeći paralele između eksplozije u Akkaru i lučke katastrofe u Beirutu, koja je luku i veći dio grada 4. avgusta 2020. godine pretvorila u ruševine.

„Masakr u Akkaru ne razlikuje se od masakra u luci u Beirutu. Neka se Bog smiluje mučenicima i neka počivaju u miru”, napisao je Hariri na Twitteru, pozivajući sve zvaničnike, odgovorne za ono što je opisao kao nemar, da podnesu ostavku.

„Život i bezbjednost Libanaca su prioritet“, dodao je on.

U eksploziji luke u Beirutu, jednoj od najmoćnijih nenuklearnih eksplozija u istoriji, poginulo je oko 218 ljudi, a povrijeđeno još oko 7.500. Obilježavajući godišnjicu događaja, stotine demonstranata izašlo je na ulice grada ranije ovog mjeseca, zahtjevajući da odgovorni za tragediju snose posljedice.

eksplozijaLibanTankeri
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Djura Pekar
2 godine prije

Jugoslavija je izvozila svasta za Liban, znam da je iz mog kraja isao sir a iz vaseg?

Nista novo u Libanu…
Gradjanksi rat, od 1975-1990.
A okupirani su od strane komsija od 1976 do 2005.

Zagor
2 godine prije

Nakon više od 1 godine uništavajućih US sankcija prema Libanonu, ovaj članak je sve što imate za napisati????
Zašto se je uopće tragedija dogodila????
Kakva je situacija sa gorivom u Libanonu???
Kako Libanonci žive u zadnje vrijeme???

Max
2 godine prije

Nesretni Libanon

ledeno doba
2 godine prije

ja samo znam da je mukotrpno uspostavljena podjela vlasti. tako da je ovaj hariri premjer-sunit, spomenuti predsjednik Aoun je kršćanin, a predsjednik parlamenta je šijit iz Hezbolaha.
kabala ovdje muti i pokušava opet zamutiti i zaghovnati situaciju, posebno 2 kabaline države: Izrael i saudijska arabija

ovaj hariri je mutan lik, sjećam se prije 4-5 godina, bila je vijest, da je kidnuo u S. Arabiju, pa se opet vratio,, a bio se sastajao u parizu i sa princom Bin Salmanom, čelnikom države Izrael II, pardon Saudijske Arabije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI