Najnovije kineske ratne igre su pokus planirane invazije na Tajvan

Vojne vjezbe Kine
5 komentara

Kina je 08. kolovoza najavila nove vojne vježbe oko Tajvana, stavljajući veći pritisak na samoupravnu otočnu državu i njezine saveznike u Washingtonu. Peking je priopćio da će njegove snage od ponedjeljka izvoditi vježbe borbe s podmornicama i s mora, ne navodeći točan datum završetka. Uslijedilo je četiri dana vježbi bojevog gađanja, u kojima je Kina po prvi put lansirala balističke projektile iznad otoka.

Središnja vlada u Pekingu branila je vježbe rekavši da su one odgovor na posjet predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi toj otočnoj državi 02. kolovoza. John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, osudio je ratne igre kao “neodgovoran” i “provokativan” potez čiji je cilj oslabiti mir u regiji. Deseci kineskih zrakoplova i brodova prošli su meridijan koji odvaja Tajvan od Kine niz središte Tajvanskog tjesnaca u sklopu ratnih igara.

Kineski državni mediji nazvali su vojne vježbe probom za invaziju.

“Istočno poprište Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) nastavilo je provoditi praktične zajedničke vježbe i obuku u moru i zračnom prostoru oko otoka Tajvana”, rekla je kineska vojska u priopćenju.

Vježbe, izjavilo je Istočno zapovjedništvo PLA-a, bile su “usredotočene na organiziranje zajedničkih protupodmorničkih i jurišnih operacija s mora”. Kina je također trebala provesti vježbe bojevog gađanja u dijelovima Južnog kineskog mora i Žutog mora.

Tajvan će izvesti vježbe protiv slijetanja na teritorij

Taipei je u međuvremenu osudio Peking zbog produljenja vojnih vježbi.

“Kineska provokacija i agresija naštetili su statusu quo Tajvanskog tjesnaca i podigli napetosti u regiji”, priopćilo je tajvansko ministarstvo vanjskih poslova.

Tajvanska vojska izjavila je da će izvesti protu-desantne vježbe u utorak, 9. kolovoza, i četvrtak, 11. kolovoza. “Vježbat ćemo protu-mjere protiv simuliranih neprijateljskih napada na Tajvan”, Lou Woei-jye, glasnogovornik Osmog armijskog korpusa tajvanske vojske, rekao je AFP-u u intervjuu.

Tajvanska vojska također je najavila da će uključiti raspoređivanje stotina vojnika i oko 40 topova-haubica. Tajvan je rekao da nijedan kineski zrakoplov ili brod nije ušao u teritorijalne vode ili zračni prostor Tajvana tijekom vježbi.

Međutim, kineska vojska objavila je video pilota zračnih snaga koji snima obalu otoka i planine iz svoje pilotske kabine kako bi pokazao koliko se približio obalama Tajvana. Istočno zapovjedništvo Kine također je podijelilo fotografiju ratnog broda u patroli s obalom Tajvana koja se vidi u pozadini. Kineski državni mediji također su izvijestili da su balističke rakete lansirane iznad glavnog grada Tajvana tijekom vježbi prošlog tjedna.

Opseg i snaga kineskih vježbi, uključujući njezino povlačenje iz ključnih razgovora o klimi i obrani, izazvali su bijes u SAD-u i drugim demokratskim zemljama.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Washington “odlučan djelovati odgovorno” kako bi spriječio ozbiljnu svjetsku krizu.

Ipak, Kina je opravdala svoje ponašanje kao “čvrsto, snažno i primjereno” američkom huškanju.

“Počiniteljima samo izričemo upozorenje. Pozivamo SAD da ozbiljno razmisli i odmah ispravi svoje pogreške”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na brifingu za medije, uvjeravajući da će Kina “čvrsto razbiti iluziju tajvanskih vlasti o stjecanju neovisnosti preko Sjedinjenih Država”. U međuvremenu, odnosi između Washingtona i Pekinga pogoršali su se nakon posjete Pelosijeve Tajvanu, što je potaknulo pozive Ujedinjenih naroda na deeskalaciju napetosti.

kinatajvanVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

I ovo je ruganje zdravoj pameti.
Gledam nedavno životinje i lav kada hoće da uzme drugom lavu teritoriju i lavice ne napada lavice i teritoriju već ide diramt na lava koji time vlada. Ovo što kina i rusija rade poćinje biti glupo, ili su u talu sve tri sile da malo neposlušnike podsjete tko je gazda. Rusi i ameri upozoravaju europu tko je kolovođa a kinezi i ameri upozoravaju tajvan australiju japan tko je gazda. A i na bliskom istoku ameri i rusi podsjećaju arapske zemlje šta i kako. Tako da žali naivaca što daju živote i zdravlje za tlačitelje.

Max
1 godina prije

To je jasno otpočetka,

tata mata
1 godina prije

cuj ,bijes u demokratskim zemljama ,,jel to ono kanada ili australija ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI