Najnoviji ruski tenkovi na bojnom polju u Ukrajini

Armata
69 komentara

Najnapredniji ruski glavni borbeni tenkovi T-14 Armata raspoređeni su u borbu protiv ukrajinskih trupa. Vijest dolazi u trenutku kada Kijev planira odlučni napad na moskovske snage.

„Ruske snage su počele da koriste najnovije tenkove Armata za gađanje ukrajinskih položaja“, rekao je izvor, dodajući da tenkovi „još nisu učestvovali u direktnim jurišnim akcijama“.

Prema izvoru, T-14 su bili opremljeni dodatnom zaštitom od protivtenkovske municije. Tenkovske posade obučavaju se u jednoj od novoinkorporiranih republika Donbasa u Rusiji od 2022.

Donjecka i Luganska Narodna Republika glasale su da postanu dio Rusije u septembru 2022. Obje regije su se odvojile od Ukrajine nakon puča u Kijevu 2014. godine.

U februaru je na društvenim mrežama objavljen video na kojem se navodno vidi kako T-14 puca iz cijevi kalibra 125 mm „u zoni specijalne vojne operacije [u Ukrajini].“

Konstantin Sivkov, potpredsjednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, izjavio je u utorak za novinsku web stranicu URA.ru da će se T-14 prvenstveno suprotstaviti britanskim modelima Challenger 2 i njemačkim modelima Leopard 2A6 koji su obećani Kijevu od strane NATO zemalja.

„Armata premašuje oba ova najnovija zapadna tenka po tehničkim karakteristikama“, rekao je Sivkov. On je dodao da T-14 može da deluje kao „komandni (centar)“ u grupi ruskih tenkova T-90M.

T-14 je predstavljen javnosti 2015. godine i prvi put se borio u Siriji, gdje ruske snage podržavaju borbu predsjednika Bashara Assada protiv Islamske države (IS, bivši ISIS) i drugih islamističkih militanata.

Tenk ima kupolu bez posade koja omogućava tročlanoj posadi da kontroliše vatru iz izolovanog oklopnog odjeljka u prednjem dijelu trupa.

Vijest o raspoređivanju T-14 dolazi dok se Kijev priprema za pokretanje kontraofanzive. „ Približavamo se ključnoj bitci za modernu istoriju Ukrajine“, rekao je Kiril Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, za novinsku agenciju RBC Ukrajina u ponedjeljak. “To je činjenica, svi to razumiju. Kada [tačno] počinje, tajna je.”

Ukrajinski zvaničnici su u prošlosti rekli da uspjeh i raspored ofanzivnih operacija zavise od isporuke teške opreme iz inostranstva, uključujući moderne tenkove. Prema procurelim dokumentima Pentagona koje su ovog mjeseca otkrile novinske organizacije, devet ukrajinskih brigada se obučavalo i opremalo na Zapadu, a još tri su se pripremale ” interno” u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da će Moskva braniti svoju teritoriju “svim raspoloživim sredstvima”. Kremlj je ovog mjeseca izjavio da Rusija pomno prati informacije o ofanzivnim planovima i sposobnostima Kijeva.

Armatarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Otvarac konzervi.
Stizu leopard i celendzer konzerve.

NOME
1 godina prije

ovo sve podsječa na sojeve i valove…….evo ofenzive, evo tenkova, sad će air defender, evo sad i azova, evo sad pada Artjamovsk/Bahmut, evo sad raspoređujemo NUK, evo sad će…..a omča oko vrata nam se steže…..

Гавран
1 godina prije

Korak do apokalipse. Englezi poslali municiju sa uranijumom.

Гавран
1 godina prije

Rusi koriste klimatsko oružje!

Наш извор у ОП-у је рекао да је Сирски тражио да се хитно сазове штаб о ситуацији у Бахмуту, где се ситуација и даље погоршава. Временски услови не дозвољавају организовање противудара, а у наредних десетак дана предвиђа се киша, што ће у великој мери отежати снабдевање Оружаних снага у граду.

Генералштаб Оружаних снага Украјине озбиљно верује да Руска Федерација користи климатско оружје у зони НМД – пада киша у континуитету, иако се чини да не би требало да буде у ово доба године. Када пада киша, то значи блато.

Rozui
1 godina prije

Znači one stare su Ukrajinci polupali.

Panonicus
1 godina prije

Cini se da su u pravu oni koji tvrde da se rujama ne zuri,da eksperimentiraju i analiziraju i da postupno uvode nova oruzja/oružja…i da se korištenje kapaciteta popelo s 8% na nesto vise.
Smiješno mi je da kupuju od Kine ili Irana.
Dokaz gornjoj tvrdnji vidim na primjerima Bahmuta,Avdeevke i Ugledala.
Zar netko misli da nisu ranije mogli koristiti avio bombe ili solncjepoke da polupaju bunkere i podrumske stavove?
Poravnaju Ugledar koji je mali površinom i nasred njive?

haha
1 godina prije

Gotovo je. Pada Bahmut napokon sa ovim tenkićima 100%

Гавран
1 godina prije

Minus je NIVO BOLA koji izaziva vest!

Motorola
1 godina prije

Prozapadni botovi su usrani💩 od straha…..Neka, neka….. 😁🚀🚀🎵🎶📯🎺🎻😁

burt
1 godina prije

Ukrajina je zadnja tri mjeseca aktivirala 25 brigada regularne vojske, 9 brigada Nacionalne garde, 2 brigade mornaričke pješadije, 2 artiljerijske brigade a još će biti aktiviranih jedinica kako pristižu Leopard 2, Leopard 1, Rosomak, Abrams, podignuto je milijun vojnika i ne mogu ruski zatvorenici, rezervisti i separatisti protiv tolike sile, gradonačelnike gradova u južnoj Ukrajini koji su prošle godine bez otpora dozvolili ulazak ruske vojske stići će ih prije ili kasnije ruka ukrajinske države, oni su prvi na redu za evakuaciju, drugi nakon njih zaposleni u okupacijskim institucijama a treći doseljenici iz Rusije, bolje da se evakuiraju na vrijeme dok su koridori otvoreni

Gojko
11 mjeseci prije

Boj ne bije svijetllo oru žje već srce u junaka. Ukrajinci znaju zašto se bore dok kod Rusa to nije tako.

Max
11 mjeseci prije

Prema dostupnim podacima Armata je najbolji tenk na svijetu koji bi mogao razbiti ukrajinske snove o pobjedi. Jeli tako dobar u praksi vidjet ćemo. Postoji rizik od zarobljvanja.

hiber
11 mjeseci prije

U zadnjih sedam dana rusi zauzeli 1,4 km2. Jucer jednu zgradu, dvije garaze, dvije štale i 70 jutara zemlje u Bakhmutu. Zatim je sve odletilo u zrak sa tri navođene teške bombe. Sve zajedno 400 mrtvih. Dakle, od siječnja prosjek 160 mrtvih po km2, a jucer to je doslo 1000 mrtvih po km2.

Flint
11 mjeseci prije

Od 2014. Čekam da vidim jel Tenk to za šta se prodaje. Terminatori mi nekako nisu opravdali ime.vidit če mo i jel leopard2 ono šta kažu. Za ostale se više mane zna

Zoro
11 mjeseci prije

Analize ovog rata i brzine napredovanja Ruske vojske su po mom mišljenju nepotpune jer ne uzimaju širu sliku u obzir dakle imaju pogrešne zaključke. Rusija vodi rat protiv amerike svi ostali su pomagaći saveznici ili promatraći u većoj ili manjoj mjeri neće odlučivati o ishodu ni nakoji način. U tom smislu i rat u ukrajini kao jedan mali dio u globalnom sukobu podlježe taktici i strategiji globalnog rata a sam postaje drugostepeni problem. Konkretno Rusi ne zauzimaju gradove i ne idu naprijed jer je u ovom trenutku puno važnije usavršiti satelitsku konstelaciju i sistem upravljanja borbenim operacijama i vojskom, dovesti nivo proizvodnje vojne industrije na ratne pokazatelje, osigurati istočne granice, dovršiti procese proizvodnje čipova i ostale neophodne elektronike, implementirati umjetnu inteligenciju u vojno odlučivanje, to su stvari koje odlučuju o pobjedi, kakav Bahmut ili bilo koji grad ili teritorij, to pada samo od sebe sve do Poljske granice kada dođe… Čitaj više »

nessy
11 mjeseci prije

Nije mi bilo jasno zasto Armate vec nema. Evo sada znamo, nije bilo potrebe. Sada cemo u stvarnosti znati ucinkovitost zapadnih tenkova, u odnosu na moderne Ruske.

xyz
11 mjeseci prije

Burt alias Hiber je pozeleneo od muke….😂😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI