Najsmrtonosniji grad u SAD bilježi najviše ubistava od 1990-ih

Čikago
13 komentara

Chicago trpi porast smrtonosnog nasilja.

2021. je bila najsmrtonosnija godina u Chicagu u posljednjih 25 godina, prema novim statistikama. Skoro 800 ubistava i preko 3.500 pucnjava dogodilo se u gradu prošle godine dok se vlasti bore da obuzdaju nasilne zločine.

Chicago je 2021. zabilježio 797 ubistava – najviše u gradu od 1996. Prema AP, broj ubijenih u ubistvima 2021. bio je za 25 žrtava veći nego 2020. i za 299 žrtava veći nego 2019. godine.

Broj pucnjava je takođe značajno porastao 2021. godine, pri čemu je Chicago zabilježio 3.561 incident, preko 300 više nego godinu dana ranije, a na 75 čikaških policajaca je upucano ili je na njih pucano na dužnosti.

Grad je zabilježio više ubistava u 2021. nego bilo koji drugi grad u SAD, uključujući mnogo veće New York i Los Angeles. Većina žrtava je ubijena u sukobu bandi, rekao je nadzornik policije Chicaga David Brown.

„Svi znamo da je ovo bila izazovna godina ovdje u gradu Chicagu“, rekao je Brown tokom konferencije za novinare ove nedjelje, dodajući da „je previše porodica pretrpjelo gubitak“ članova porodice i prijatelja „zbog besmislenog oružanog nasilja.”

Brown je rekao da će 2022. godine biti „više policajaca na ulici, ne samo u patrolnim kolima ili za stolovima, koji će komunicirati sa svim građanima Chicaga” i da će odjeljenje raditi više na „izgradnji pozitivnih interakcija između zajednice i policije. ”

Sve je više optužbi na račun gradske vlasti da ne čini dovoljno da obuzda tekući talas kriminala. Lokalni dispečer hitne pomoći postao je viralan u decembru nakon što je napao gradonačelnicu Chicaga Lori Lightfoot. Dispečer Keith Thornton optužio je Lightfoot da je Chicago pretvorila u „zonu smrti“ i rekao da je „krv“ žrtava u gradu „na njenim rukama“.

„Ovo je apsolutno najgore što se ikad desilo, to utiče na svaki dio zajednice u Chicagu, svaki dio grada“, rekao je on.

ChicagonasiljeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
2 godine prije

Treba napomenuti da je Chicago jedan od gradova u SAD sa najstrožim propisima vezano uz mogućnost legalne nabave oružja.
A kriminal cvate i ljudi se ubijaju. Kako to, kako to…😁

Xam
2 godine prije

Ne bi to afroamerikanci nikada napravili 100%.

Ljudevit
2 godine prije

Neka samo nastave smanjivati policijski proracun – keep defunding police!!!

Kile
2 godine prije

Rupčaga, a ne država

Flint
2 godine prije

Smrt je biznis. U Chicagu ekonomski buum u 2021.godini

Ivan Grozomorni
2 godine prije

I za to me zaboli ono što preko dva visi. Ja bih im svima dao u ruke napunjen kalašnjikov i neka se međusobno kokaju do posljednjeg.

Ivo
2 godine prije

U pojedinim dijelovima Cikaga se u predvecerje i nocu puca vise nego u Pakracu 1993. I tako svaki dan, vec godinama i desetljecima.

Rudar
2 godine prije

Za znam rješenje za njihove probleme !
mRNA vakcinisanje protiv smrti od metaka !!

Max
2 godine prije

Kao u doba Ala Caponea.

tuf
2 godine prije

Gradonačelnica može dobiti medalju za uspješno guranje glave u pijesak. Vjerujem da će na kraju za neslavne rekorde opet nekom uvrnutom logikom biti krivi Donald, prosvjednici s Kapitola i Tucker Carlson. Jer gdje bi uzdanica Demokrata u Obaminom gradu mogla biti odgovorna za ikakvu negativnu pojavu. Med i mlijeko. Osim što su na listi sigurnosti građana ispod Damaska, Bejruta… negdje oko Kabula.

postenlopov
2 godine prije

Bilo bi zanimljivo vidjet koliki broj ubijenih je u kojoj boji, a jos zanimljivije bi bilo vidjet boju ubojica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI