Najviši saradnik Zelenskog želi „demilitarizovanu zonu“ u Rusiji

Mihail Podoljak
60 komentara

Mihail Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, pozvao je na stvaranje “demilitarizirane zone” duboko u ruskoj teritoriji, tvrdeći da je to “ključna tema” o kojoj treba razgovarati kako bi se postigao trajni mir.

Zvaničnik je tu ideju iznio u objavi na Twitteru u ponedjeljak, navodeći da bi stvaranje ove zone značilo “uspostavljanje zaštitnih mjera kako bi se spriječilo ponavljanje agresije u budućnosti”. „Demilitarizovana zona“ od 100-120 km (62-76 milja) duboko u rusku teritoriju koja graniči sa Ukrajinom bi takođe „osigurala stvarnu bezbednost“ za stanovnike ukrajinskih gradova Harkov, Černigov i Sumske oblasti, tvrdi Podoliak.

Visoki zvaničnik je naveo i rusku oblast Zaporožje, kao i Lugansk i Donjeck, koji su glasali za otcepljenje od Ukrajine prošle godine.

Prema Podoljaku, takozvana „demilitarizovana zona“ trebalo bi da bude uspostavljena u ruskoj Belgorodskoj, Brjanskoj, Kurskoj i Rostovskoj oblasti – efektivno pokrivajući većinu njih.

“Vjerovatno sa obaveznim međunarodnim kontrolnim kontingentom u prvoj fazi”, dodao je. On je regione nazvao „republikama“, očigledno nagoveštavajući ideju o razbijanju Rusije na desetine manjih država, što je bila popularna tema za razgovor među najvišim ukrajinskim zvaničnicima.

Tokom sukoba koji je u toku, više ukrajinskih zvaničnika je u više navrata iznosilo ideju o potpunom rasformiranju Rusije, sa uspostavljanjem  „demilitarizovane zone“ koja je očigledno na vrhu liste.

Ranije ovog mjeseca, potonju ideju podržao je šef Glavne obavještajne uprave (GUR) ukrajinske vojske Kiril Budanov, koji je, međutim, priznao da bi zona koja se proteže 60 milja (oko 96 km) duž granice bila dovoljna.

„Ako Rusi neće da napadnu i ne odluče da žele osvetu za nekoliko godina, to ne bi trebalo da bude problem,“ rekao je on.

Podoljakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
3 mjeseci prije

Mamlazi ce dobiti demilitariziranu zonu u cijeloj Ukrajini 🙂

Babilon
3 mjeseci prije

Trebalo bi mnogo veća demilitarizovana zona , barem do Moskve, smo gazite ruske orke ukrajinci.

M.r H.F
3 mjeseci prije

A jesi glup to kao da Venezuela traži od SAD demilitariziranu zonu sjeverne Amerike do Niagare !!!!🤣🤣😂😂

alexosijek
3 mjeseci prije

Nadam se kako me oči ne varaju, ili nije greškom upisano ime autora ovog teksta – gđa Šebalj…dakle, neću komentirati tekst (za te ratne huškače više nemam riječi), ali ću pozdraviti povratak gđe Šebalj na portal..hvala na svemu što ste činili za “pandemije” gđo Šebalj, hvala i portalu…lp

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

….A JESI LI TI PO-PU-SIO SVOME TATI JUTROS?????

Sabahudin
3 mjeseci prije

Nista Ukrajinci ne rade napamet znaci ovo je planirano i to ce biti. Neko je mislio da je Moskva nedodirljiva ali juce se dosta plakalo ovdje uz Mišu urednika. Bas mi vas je zao demilitarizacija je neminovna sada ili nakon izgibije jos 100 K rusa.

nekoime
3 mjeseci prije

A DMZ do Pariza?

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Zar nisu isto i rusi tražili u ukraini? Zašto ovaj zvuči malo napušeno, a rusi kada kažu da treba demilitarizirati ukrainu onda je to ok? Dali bi isto tako bilo kada bi bih rekla da se treba srbija i hrvatska demilitarizirati? Ili da srbija i hrvatska traže demilitarizaciju bih? Zašto je svima drago razoružati susjednogkomšiju al ne voli se sam razoružati?

Valter Sapajev
3 mjeseci prije

To nije losa ideja . Zaustaviti sukob, dovesti mirovnjake iz zemalja koje bi bile po izboru Rusije i Ukraine i napraviti široku demilitariziranu zonu s obje strane granice. Tada polako korak po korak bitno je da nema krvoprolića

NOVI STARI
3 mjeseci prije

tko će to sprovesti? USA? BRITANCI?

Ante
3 mjeseci prije

Ovaj iz članka sanja o demilitariziranoj zoni. Za sve ove koji su protiv Ruske agresije evo jedan podsjetnik. Kada je na Hrvatsku izvedena agresija Europa je Hrvatskoj nametnula sankcije na kupnju novog oružja, pa je Hrvatska morala kupovati staro oružje sa crnog tržišta po skupljim cijenama. To nije sve, Hrvatsku su Europa i Amerika konstanto optuživali za ratni zločine. Dok Ukrajinu nitko ne optužuje za ratni zločine, niti su im nametnuli sankcije na kupnju oružja. Za kraju Europa je Hrvatsku prisilila na potpisivanje Z 4 sporazuma da se agresoru da država u Hrvatskoj. Zašto sada Europa i Amerika ne stanu na stani jače Rusije pa da prisili Ukrajinu na Z 4 sporazum? I na kraju zašto Amerika ne završi rat u Ukrajini sa Dejtonskim sporazumom, kao u Bosni i Hercegovini kada je jača strana dobila svoju državu u BiH.? Odmah ću vam odgovoriti zašto Amerika i Europa ne žele Z4… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

”Kad bi želje bile konji onda bi i prosjaci mogli jahati.”

P.S.
Proljeće, ljeto, jesen, zima…
Ukrajinska protuofenziva?!?
Ma je…
Vivaldi, Četiri godišnja doba.

tuf
3 mjeseci prije

Jedino je zaboravio spomenuti da bi u međuvremenu Zapad rekuperirao vojne zalihe a Ukrajina organizirala etničko čišćenje, koje je zapravo on u svojim izjavama već najavio. Sitnice, beznačajne za europske vrijednosti rajskoga vrta.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Ovaj je na težim drogama.
Da mi je znati čime su omađijali ukrajinski narod da ih ovakvi još uvijek vode.

Max
3 mjeseci prije

Plan komadanja Rusije prerušen u mirovni plan.

Suze Roni
3 mjeseci prije

Nikako da se taj skine sa kokainske ovisnosti.Samo nece jos dugo biti visoki zvanicnik.

Suze Roni
3 mjeseci prije

Povratak Arne Sebalj na forum pozdravljam sa 👏 👏 👏 👏 👏

Zoran
3 mjeseci prije

O cemu guske sanjaju

nessy
3 mjeseci prije

Strasno je sto opijati rade od nekada uracunjiih ljudi. Jadni njegovi suradnici i familija.

MNK
3 mjeseci prije

Treba demilitizirati i Srbiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI