Najviši sud EU osudio je Njemačku zbog prikupljanja podataka o građanima

Prikupljanje podataka gradjana
15 komentara

Savjetnik najvišeg suda EU-a tvrdio je da se podaci građana u Njemačkoj ilegalno prikupljaju, nakon što su telekomunikacijske tvrtke osporile masovno prikupljanje podataka.

Njemački zakon o zadržavanju podataka kritizirao je u četvrtak savjetnik Suda Europske unije (CJEU), koji je izjavio da je općenito i neselektivno zadržavanje podataka o prometu i lokaciji dopušteno samo u iznimnim slučajevima, kao što je prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Prema savjetniku, skupno prikupljanje podataka stvara ”ozbiljan rizik” od curenja ili nepravilnog pristupa. To također podrazumijeva ”ozbiljno uplitanje” u temeljna prava građana na privatnost i zaštitu osobnih podataka.

To se događa nakon što su dvije tvrtke, Space Net i Telekom Deutschland, 2016. godine osporile obvezu pohranjivanja podataka o telekomunikacijskom prometu svojih korisnika. Upravni sud u Kölnu presudio je da dvije tvrtke nisu bile obvezne čuvati podatke jer se takvom obvezom krši zakon Unije. Njemačka se tada žalila Saveznom upravnom sudu, koji je pitao Sud Europske unije o usklađenosti obveze čuvanja podataka.

CJEU je često izjavljivao da se neselektivni masovni nadzor ne uklapa u opća načela prava EU-a. Prije više od godinu dana vidio je sličan slučaj koji uključuje pravne izazove oko nacionalnog skupnog prikupljanja podataka prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Sud je tada odlučio da je dopušteno samo ograničeno prikupljanje podataka i privremeno zadržavanje. Francuska nastoji zaobići CJEU o zadržavanju podataka i zatražila je od najvišeg upravnog suda u zemlji (Državno vijeće) da ne slijedi presudu EU. Francuska čeka završetak postupka koji je pokrenulo Državno vijeće prije nego što “procijeni u kojoj mjeri” nacionalno pravo treba mijenjati.

Unatoč nedavnim pokušajima suda EU-a u smjeru pokušaja obuzdavanja ovlasti nadzora, dokumenti koji su procurili iz lipnja 2021. pokazuju da nacionalne vlade Nizozemske, Francuske, Španjolske, Luksemburga, Slovačke i Estonije zalažu za novi zakon o zadržavanju podataka u cijeloj EU. Tvrde da je čuvanje podataka ključno za očuvanje javne sigurnosti i učinkovite kaznene istrage.

euilegalnonjemačkaprikupljanje podataka
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

ovo su stvarno loše komedije..tako jeftine i jadne…
ha, ha, organ kriminalne zločinačke kabaline tvorevine EU, kao nešto kritizira Njemačku zbog skupljanja podataka i špijuniranja— a fašističke mjere kovid ausvjasa, 3G i 2G su kao legalne… da pukneš od smijeha.. ali ne mogu jer moram bljuvati

zeus
2 godine prije

A što drugo bi bilo moguče nego da je treči rajh postao četvrti . Njemačka se je silom prilike prilagodila svom statusu privremene američke kolonije i sada stvara po diktatu CIA- e četvrti rajh u Evropi . Naši političari naravno šute i broje novce …

skurija
2 godine prije

Još malo i nećemo trebati ni jedan dokument, jer već sve imaju o nama ,a što fali budu oni to pribavili

Božo
2 godine prije

Logično opet laže
Standard

Boba Lazarević
2 godine prije

Osuđuju jer je procurilo u javnost…

Dokurčilomi
2 godine prije

Ali je u redu uzimati podatke od kovid potvrda? Pa tko je tu lud?

Max
2 godine prije

Tako i treba.

abc
2 godine prije

Problem je samo u tome, što je skrivena tajna došla u javnost, pa se vođe EU sad pretvaraju da takve radnje osuđuju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI