Najviši ukrajinski zvaničnik obrušio se na savjetnika Zelenskog

Mihail Podoljak
19 komentara

Šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu (NSDC) Aleksej Danilov prozvao je predsjedničkog savjetnika Mihaila Podojaka zbog davanja izjava u ime vojske.

Ranije ove sedmice, Podoliak je predstavio listu želja za oružjem za Zapad, rekavši da je Kijevu potrebno 300 višestrukih raketnih sistema, 500 tenkova i 1.000 haubica kako bi postigao paritet teškog naoružanja sa Rusijom.

U subotu, u intervjuu za novinsku agenciju Liga, Danilov je naglasio da samo visoki vojni zvaničnici mogu davati ovakve izjave, postavljajući pitanje zašto je Podoliak “sada glas vojske”.

“Ne razumijem zašto Podoliak daje takve izjave. Da li je on predstavnik Glavnog štaba? Vidio sam ga samo na Janukovičevim panjevima”, rekao je Danilov. Pod “panjevima” je očigledno mislio na stazu od panjeva u seoskoj rezidenciji bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Janukovič je 2011. pokazao rezidenciju grupi novinara, rekavši im da će svakog jutra po pola sata trčati gore-dolje po panjevima – komentari koji su inspirisali brojne internet memove.

Upitan o trajanju vojnog sukoba s Rusijom usljed nedostatka oružja Kijevu, Danilov je rekao da je za Ukrajinu važno “da završi ovaj rat pobjedom što je prije moguće”.

„Što duže traje, stepen percepcije na Zapadu će više pasti. Unutrašnji problemi, unutrašnja politika, izbori… Prijeći će na domaću agendu i sve manje pažnje [Ukrajini]. Doći će do određenog umora od rata”, rekao je.

Ponovio je opaske britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je u subotu upozorio na “zamor od Ukrajine”, za koji je rekao da raste širom svijeta, naglašavajući da to ne bi trebalo spriječiti Zapad da prenese svoju podršku Ukrajini u ovom “posebno kritičnom vremenu.”

Ukrajinska vojska je ranije otkrila da je Ukrajina izgubila do polovine svog teškog naoružanja, uključujući 400 tenkova, a zapadne zalihe nisu u stanju da popune prazninu jer pokrivaju samo 10-15 % potreba zemlje.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Aleksej DanilovMihail PodoljakOružjerusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ne mogu da verujem šta je izgovorio ovaj čovek. “Za Ukrajinu je važno da završi ovaj rat pobedom, što je pre moguće” . MI6 i CIA su uspeli ubediti Ukre kako će oni pobediti. Oni zaista žive u iluzijama. Zapadnjaci imaju izvrsne madjioničare i psihologe. Njihova magija deluje.

Brdo
1 godina prije

Ukrajinsku generali ginu. Javlje Telekanal Zvezda…Over 50 generals and officers of the Armed Forces of Ukraine were destroyed during the strike of “Caliber” on the control point in the Dnepropetrovsk region….DANAS OBJAVLJENO

mrdo
1 godina prije

Englezi prijete Evropi. Nestaje im ukro topovskog mesa, pa treba povećati ponudu. Samo da im se (sarmat) ne odbije o glavu.

————————-
“Evropi preti rat” – prvi čovek vojske izdao naređenje

Glavni britanski general rekao je svojim vojnicima da se pripreme za borbu i da pobede rusku vojsku u evropskom kopnenom ratu. General ser Patrik Sanders, koji je ove nedelje preuzeo sveukupnu komandu nad britanskom vojskom, kako je preneo “Dejli mejl” upozorio je vojnike da smo “mi generacija koja mora da pripremi vojsku da se bori ponovo u Evropi”, u jeku ruske invazije na Ukrajinu. (B92)
————————-

Max
1 godina prije

Potukli se međusbno.

nessy
1 godina prije

Ako Ukrajina “zavrsi ovaj rat pobjedom”, ja obecavam da cu se zapaliti, na najvecem trgu u Kijevu. Jesu li ti ljudi stvarno nesvjesni situacije ili namjerno lazu sebe i sve ostale?

davor
1 godina prije

vrijeme je da Velika Britanija siđe sa svoje homofobne pozornice – benefiti za Europu će biti beskrajni

Sardelino
1 godina prije

Englezi će uvjeriti Ukrajince kako su Ukrajinci uništili rusku vojsku i pobijedili u ratu pa eto nema razloga kad su već pobijedili da i dalje nepotrebno ratuju te da im je bolje da potpišu kapitulaciju i vrate se minskim sporazumima.
Ovakva nebuloza je svojstvena Englezima i nebi me iznenadilo kad bi zapad na ovakav način pokušao zaustaviti rat.

Janko
1 godina prije

Engleska politika je petljaroška formirana na dugogodišnjoj kolonijalnoj politici,čije su odlike bile licemerje i zavadi pa vladaj i tu se ništa nije promjenilo do dana današnjrga Pa evo nedavno je engleska kraljica odllikovala krvnika Blera,koji je uz Busha razorio Srbiju,Bosnu i Irak i pobio na stotine tisuća Iračkih civila i zemlju zavidnog standara ostavili razorenu i spaljenu.

pero
1 godina prije

Čudi me da ovaj Zelenski ne traži i naše ljude da ratuju za njega? Možda nas Usrula mobilizira?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI