Nakon nedavnog incidenta s bespilotnom letjelicom, Iran upire prstom u potencijalnog krivca

Amir Saeid Iravani
10 komentara

Preliminarna istraga je pokazala da Izrael stoji iza bombaškog napada u Isfahanu, rekao je izaslanik UN-u

Iranska vlada sumnja da je Izrael odgovoran za napad prošle subote navečer na vojni objekt u središnjem gradu Isfahanu, izvijestila je u četvrtak novinska kuća ISNA pozivajući se na visokog diplomata. Amir Saeid Iravani, izaslanik Teherana u UN-u, iznio je optužbe u korespondenciji s visokim dužnosnicima u organizaciji, navodi ISNA. U svom pismu je navodno naveo da je preliminarna istraga ukazala na odgovornost Izraela za napad bespilotnom letjelicom. Osudio je incident i pozvao se na izjave visokih izraelskih dužnosnika, uključujući intervju s premijerom Benjaminom Netanyahuom na CNN-u ranije ovog tjedna, u kojem je odbio potvrditi ili zanijekati umiješanost Izraela u napad u Isfahanu.

“Svaki put kad se dogodi neka eksplozija na Bliskom istoku, Izrael se okrivljuje ili mu se pripisuje odgovornost; ponekad jesmo, ponekad nismo”, rekao je premijer američkoj novinskoj mreži. U svom pismu, Iravani je naglasio da Iran ima pravo “odlučno odgovoriti” na prijetnju koju predstavlja Izrael, svim sredstvima koje smatra potrebnim.

Iranski diplomat također je osudio jednog ukrajinskog dužnosnika zbog njegovih izjava o napadu. Mihail Podoljak, pomoćnik predsjednika Volodímira Zelenskog, opisao je incident kao odmazdu za ono što Kijev tvrdi da je pomoć koju je Iran pružio Rusiji, u njezinom sukobu s Ukrajinom.

“Ratna logika je neumoljiva i ubojita. Strogo naplaćuje autore i sudionike”, rekao je Podoljak, dodajući da vas je Ukrajina “upozorila”. Iravani je ponovio da Iran nije bio umiješan u ukrajinsku krizu i rekao da su sve izjave kojima se odobravaju napadi na iransku infrastrukturu “znakovi neodgovornosti”.

Prema ISNA-i, iranski stručnjaci analizirali su ostatke bespilotnih letjelica, korištenih u napadu i identificirali proizvođača. Navodno su pronašli tragove nakon što su usporedili trup zrakoplova, motore, napajanje i navigacijski sustav s uzorcima koji su im bili na raspolaganju. Iranska vojska će iskoristiti nove informacije za poboljšanje sigurnosti u svojim postrojenjima, rekao je list pozivajući se na izvor blizak Vijeću za nacionalnu sigurnost.

U napadu su navodno sudjelovale tri male bespilotne letjelice s eksplozivom, koje su lansirane s obližnje lokacije. Iran je rekao da su letjelice presreli te da su uzrokovale samo manju štetu na krovu zgrade koja je bila meta.

iranIsfahanIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Iran bi obično istog momenta optužio Izrael ali ovaj put “čeka rezultate istrage”?
Ovo bolje nego bila šta drugo pokazuje ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Svaka neoprezna radnja pa čak i izjava može da pruži neprijatelju izgovor da krene – a neprijatelj je spreman da krene. Vreme “koje je bilo potrebno za istragu” je u stvari vreme u kome su obavili konsultacije sa Rusijom i Kinom.

Mudrost kojom Iran ulazi u današnje odnose bi trebalo da bude obrazac ostalim državama koje su pod pretnjom napada (recimo Srbija). Oni koji ne budu dovoljno mudri… imaće malu šansu za popravni ispit.

Tim
1 godina prije

A možda je samo skladištar pušio.

Tim
1 godina prije

Ne puši se u skladištu eksploziva. Sad je Izrael kriv.

Sardelino
1 godina prije

Nije riječ o bliskom istoku.
Za sve što se dogodi u Iranu a ne i općenito na bliskom istoku, krivac iz prikrajka je Izrael.
Iza ubojstava iranskih atomskih fizičara, generala, eksplozija u istraživačkim centrima …..stoji Izrael.Iza ovog napada dronovima isto tako stoji Izrael.
Izrael ide samo do granice za koju zna da u ovom trenutku neće dobiti iranski odgovor a do kojeg će neminovno doći ovisno o stupnju izraelskih provokacija.

Max
1 godina prije

SAD I Izrael su to učinili ali su možda i Britanci petljali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI