Nakon pojednostavljenja uvjeta za primanje državljanstva, broj stranaca kojima je dopušteno rusko državljanstvo udvostručen

Rusko drzavljanstvo
8 komentara

Čini se da je ruski potez smanjenja birokracije za one koji traže državljanstvo potakao veliku potražnju: samo u prvoj polovici 2020. godine za oko 300.000 ljudi  zahtjev je odobren.

To je više nego dvostruko od broja za isto razdoblje 2019. godine, prema riječima Valentine Kazakove, šeficeu Odjela migracija u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ukupno je 500.000 stranaca prošle je godine dobilo državljanstvo.

“Sveukupno, oko 300.000 ljudi dobilo je rusko državljanstvo u prvoj polovici godine”, rekla je Kazakova u intervjuu vladinom listu Rossiyskaya Gazeta. “Naravno, to su omogućile ovogodišnje promjene zakona”.

Do porasta je došlo usprkos kompliciranoj situaciji s Covidom-19, dodala je dužnosnica.

Početkom ovog ljeta, predsjednik Vladimir Putin potpisao je prijedlog zakona o ukidanju zahtjeva za to da se naturalizirani građani odreknu postojećih putovnica, okončavši tako dugogodišnju prepreku za strance koji su zainteresirani za dobivanje ruskog državljanstva. Također su uklonjene druge birokratske prepreke, uključujući potrebu dokazivanja izvora zarade.

Pojednostavljivanje ruskog zakona o državljanstvu značilo bi “masovno davanje mogućnosti dobivanja putovnica za dijasporu u inozemstvu”, od kojih mnogi ne žele izgubiti postojeće putovnice, izjavio je u veljači Konstantin Zatulin, član radne skupine zadužene za ažuriranje ruskog Zakona o migracijama.

“Zanima nas povećanje broja ruskih građana”, rekao je. “Milijuni Rusa žive u inozemstvu i žele postati državljani Rusije”.

Promjene u Zakonu o državljanstvu nisu jedini način na koje Rusija mijenja svoj migracijski sustav. U svibnju je Ministarstvo ekonomskog razvoja predložilo da stranci nakon kupovine nekretnina dobiju dozvolu boravka.

drzavljanstvopasošrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fenix
3 godine prije

Ovo je pametna stvar milijuni Rusa i ostalih Slavena zove u bivšim Sovjetskim republikama i mnogi zele da dodju RF zbog boljih zivotnih uvjeta. Takodjer najmanje 1 milion Ukrajinskih izbjeglica zivi u Rusiji a nemaju cak niti vize i za njih se odnosi dobijanje putovnica.

puf
3 godine prije

Ovo sustinski ne mijenja gotovo nista. Izmedju 1991. i 2010. oko 11 miliona Rusa se iz drugih sovjetskih republika preselilo u Rusiju. Tada je bio najveći val preseljenja. Međutim, taj broj nije poklopio broj onih koji su se iselili iz Rusije u to vrijeme. Poslije 2010. godine taj broj drastično pada, jer se manje-više u Rusiju iselio ko je htio, a i opao je broj Rusa u tim državama, tako da se broj onih koji se mogu iseliti mnogo manji. Po postotcima trenutno najveći broj Rusa živi u Ukrajini i Kazahstanu. Kazahstan nema brojno stanovništvo općenito, ima 18 miliona, tako da broj kazahstanskih Rusa, koji čine 19% stanovništva, nije baš toliko velik. A i mnogo njih se ne žele iseliti. Druga država na koju Rusija može da cilja u ovom slučaju, i najbitnija od svih, je Ukrajina. E sad, ko je u Ukrajini Rus, a ko ruski govornik, to ovdje… Čitaj više »

Novak
3 godine prije

Rusija bi se morala jos vise liberalizirati gledu useljenja.
Morala bi uvesti poene za useljenje kao sto radi Australija.
Osobno mislim da ne znaju sto radu, previse kasno i previse sporo.

miki iz USA
3 godine prije

izvrsno, great news, sada svi iz regiona na rad u sssr, da pomognu budzete svojima u regionu. konacno vec je bilo i vreme.
svakakoprednost dati zdravstvenim radnicima, inzinjerima posebno iz vojne industrije, i svim bivsim i sadasnjim politicarima
na celu sa gdjom Raskovic na celu kolone u slavu njenog tatice, i da obavezno ponesu kartu VElike Srbije da im bude lakse dok su na radu.

Hvala na prostoru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI