Nakon pandemije, EU se ponovno planira značajno zadužiti – ovoga puta da pojača vojsku

Vojska EU
47 komentara

Europska unija raspravlja o planu zajedničkog izdavanja obveznica u potencijalno ogromnim razmjerima za financiranje potrošnje energije i obrane dok se blok nosi s posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. Prijedlog bi mogao biti predstavljen nakon što čelnici EU-a održe neformalni summit u Versaillesu u Francuskoj, koji počinje u četvrtak, prema dužnosnicima koji su upoznati s pripremama. Službenici još uvijek razrađuju detalje o tome kako će funkcionirati prodaja dugova i koliko novca namjeravaju prikupiti, ovisno o smjernicama koje dobiju od čelnika na ovotjednom sastanku.

Raspon između 10-godišnjih talijanskih i njemačkih prinosa — ključnog pokazatelja rizika u regiji — stezao se za 11 baznih bodova na oko 150 baznih bodova, na putu do najvećeg pada od 2020. Prinosi na obveznice EU porasli su zbog mogućnosti povećanja ponude. Euro je nakon vijesti porastao čak 0,6 % na 1,0922 dolara.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je u utorak poslijepodne da nema formalnog plana Europske komisije, izvršne vlasti bloka. “Nemamo takvih planova u komisiji”, rekao je potpredsjednik komisije Frans Timmermans na konferenciji za novinare upitan o predstavniku Bloomberga

Snažan odgovor Europe na rusku invaziju na Ukrajinu “unatoč velikim troškovima za vlastito gospodarstvo čini nas optimistima da će uslijediti zajednička fiskalna podrška”, napisali su ekonomisti Bank of America Corp. predvođeni Rubenom Segurom-Cayuelom u bilješci klijentima u utorak. Ovotjedni summit “neće vjerojatno donijeti djelotvoran ishod, ali signalizira da je rasprava u tijeku”, rekli su.

U naknadnom pojavljivanju na Bloomberg televiziji, Timmermans je rekao da će svaki konkretan prijedlog ovisiti o tome što će iznijeti Francuska, koja je predsjedavajući rotirajućeg predsjedništva EU. “Siguran sam da će se naši čelnici vratiti na pitanje financiranja i sljedećeg četvrtka i petka jer mi je jasno da je ova pojačana energetska tranzicija kroz koju ćemo sada prolaziti, potreba za ponovnim osvrtom na strateške odluke koje moramo napraviti“

Potencijalno izvanredan potez uslijedio je samo godinu dana nakon što je EU pokrenuo hitni paket od 1,8 bilijuna eura (2 bilijuna dolara) potkrijepljen zajedničkim dugom za financiranje napora država članica da se izbore s pandemijom. Sada se blok suočava s golemim financijskim potrebama jer počinje reformirati svoju vojnu i energetsku infrastrukturu nakon ruskog napada.

“Deseci milijardi eura bit će potrebni da ojačamo europsku obranu, da se ne oslanjamo na SAD i da budemo samodostatni u energiji, da budemo neovisni o Rusiji”, rekao je u utorak slovački ministar financija Igor Matović. “Zajedničke obveznice EU-a su put kojim treba ići – Slovačkoj će sigurno trebati pomoć bogatijih europskih zemalja, ne možemo to sami.”

Njemačka je napravila povijesni zaokret i obećala da će povećati vojne izdatke, s najvećim europskim gospodarstvom koje će potrošiti 100 milijardi eura na modernizaciju svoje vojske. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će Njemačka od sada postići cilj NATO-a izdvajanja najmanje 2 % bruto domaćeg proizvoda za obranu, rekao je zastupnicima u Berlinu, što je cilj koji zemlja dosad nije uspjela postići.

IZVOR: bloomberg.com

eueuropska unijaVojskaZaduživanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Ko želi ostati kratkih rukava , slobodno neka ulaže ..

2 godine prije

ovi su zagrizli u unistenje EU ekonomije i njezinog stanovnistva kao ovisnik o heroinu na dobar šut.zagrizli i ne misle popustiti dok nas ne svedu na srednjoafricki standard.moj naklon za upornost.hbm im sve.hvala.

norbert
2 godine prije

OVIH dana mediji su puni ratnih analitičara koji svojim analizama podsjećaju na igrače ratnih videoigrica iz naslonjača. Rat je složena stohastična aktivnost gdje konačni rezultat nije predvidiv osim posljedica koje su smrt i razaranje na obje strane. Mediji se ponašaju kao gledatelji u arenama Rima gdje dižu palčeve gore ili dolje a u Coloseumu se gladijatori bore na smrt ili život i to u XXI stoljeću. Kruha i igara za mase a Rim propada. Dozvoliti ću si slobodu da prokomentiram rat u Ukraini bez političkoga pogleda ili predikcija sa serijoznom prudentnosti ishoda ovoga ratnoga sukoba. Hitler je izgubio rat jer nije imao goriva, energije, sirovina za ratnu mašineriju, ali i za poljoprivrednu proizvodnju-hranu. Na svjetu ima sve više stanovnika Zemlje, a sve manje resursa hrane, vode, energije, za razinu potrošnje suvremenoga čovjeka. Doba kolonijalne raspodjele i rasta država kolonista (države Europe) na račun domicilnoga naroda širom Svjeta je pasano vrijeme.… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Maloprije gledam prilog iz Novorusije. U Donjecku kamera snima pogodjenu zgradu i razvaljen jedan stan. Zatim prelazi na reportera ispred zgrade koji prica koliko je granata danas palo i u kojim reonima. Pored njega staje motocikl sa dostavljacem koji uzima pizze i odnosi u zgradu. Nakon 8 godina granatiranja narod se navikao, zivot ide normalno sve dok te ne pogodi direktno. To sto je granata pogodila susjedni stan nikoga ne uzbudjuje.

U poslednje vrijeme ne slusam sta reporteri pricaju, pratim sta se desava iza njih. Tako sam vidio i prilog iz Poljske gdje su izbjeglice smjestene u neku halu. U prvom planu su izbjeglice koje sjede po podu, a na kraju pored zida su ukrajinke koje se feniraju. Poredale se pored zida, sjede kao u frizerskom salonu i cavrljaju dok ih frizerke dotjeruju.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ovo je fantastično.

Europa će kupovati višestruko skuplji i nekvalitetniji američki LNG umjesto ruskog plina, a izdvajanja za vojsku iz proračuna europskih zemaja će naravno ići za kupnju oružja iz SAD-a.
EU do sada je osigurala 4,2 milijardi Covid cjepiva (ogromna većina američki Pfizer), cijena jednoga 22,5 eura.

Ovo je doslovce pretakanje stotina milijardi eura europskih građana u halapljive ruke američkih korporacija – farmaceuta, vojske i naftaša.

I sve to prolazi bez ikakve reakcije samih europskih građana!

Pljačkaju ih, osiromašuju ih, truju ih, uništavaju ih, a oni – ništa!

Anno domini
2 godine prije

ovaj napis izgleda stiže iz nekog “nadzora”4. ožujka 2022. ……Strah je temeljni razlog koji zemlje dijele, ali kako bi bilo da se ova prilika iskoristi za postizanje trajnog mira. Možda se mir neće postići preko noći, ali sve mora početi kad-tad. Ljudima je dosta ratova i vrijeme je da lideri mirno sagledaju probleme s kojima se suočavaju.Doživjeli biste ogromni šok kad biste znali koliko je vašeg novca potrošeno na naoružanje od Drugog svjetskog rata pa nadalje. Nije potrebno puno mašte da biste shvatili da biste u mirnoj situaciji svi bili dobro i uživali u životu. Još uvijek to možete postići, ali bi u svijetu moralo doći do nekih dramatičnih promjena. Gdje su lideri koji se mogu suočiti s takvim izazovom – oni su sada među vama, ali još nisu spremni otkriti se. Ima mnogo toga za radovanje pa budite uvjereni da vas čeka prekrasna budućnost. Sukobi koji rezultiraju gubitkom života… Čitaj više »

łedeno doba
2 godine prije

užurbana militarizacija zapada, koja se sada odvija ekspresnom brzinom u svim državama,. i preko noći se, bez ikakve rasprave donose odluke o drastičnom povećanju vojske, oružja i budžeta.. kao napr. u njemačkoj, gdje je nedavno odlučeno, da njemačka vojska dobije čak 100 milijardi eura!!! a tako je i u drugim zapadnima državama… kao opravdanje za to je rat u Ukrajini i “opasnost od rusije”-tako trube svi zapadniu političari..i ono što zapadne vlade inače u normalnim okolnostima, ne bi mogle učiniti, sada se to sve radi ekspresnom brzinom, sa lakoćom, bez rasprave u parlamentima, bez donošenja nacrta i predloga zakona… obrazac je isti kao i kod plandemije, kada se najprije ubacio strah stanovništvu i onda uplašene ovce dozvoljavaju sve pa su se ekspresnom brzinom u svim državama, donosili zakoni za zaštitu od epidemije,–ali ustvari za totalno ograničenje slobode i ljudskih prava..građana isto se sada radi sa ovim ubrzanim naoružanjem,–kofol za pomoć… Čitaj više »

2 godine prije

“NEUTRALNA ZEMLJA???”
Hahahahaha,,,
Kao, mi nečemo silovati vlastito ljudstvo sa eksperimentalnim cjepivom iz SAD????
Zašto nisu izabrali SputnikV????? Ili barem dali mogučnost izbora????

Dokurčilomi
2 godine prije

Normalno, kupovat će se američko oružje.

BanOvan
2 godine prije

To će u EU da riješe o čas sa izdvajanjem za vojsku.
Rusi im zvrnu plin i naftu, psenicu, kukuruz i eto ti manje izdataka. Manje izdataka više para za vojsku. Naravno da će rusi štedjeti EU gradove isto onako kao što su TAMO NEKI štedjeli Drezden. Poštedjeni Drezden je prošao kudikamo bolje no sada Kijev ili neka druga čaršija.

rade iz niša
2 godine prije

ulazimo u klasični kolektivistički totalitarizam. 3 glavna aduta za to su već na stolu: nestašice, cenzura i povećanje davanja za vojsku.

švejk
2 godine prije

Goran Šarić – „Da li je svet na korak od nuklearnog rata?“

Max
2 godine prije

Patuljak želi postati div.

Praetorian
2 godine prije

Scholz, clan Svjetskog Ekonomskog Forum, nista cudno. On ce jos para ububati u oruzje koje je rasturila Ursula v.d.Leyen, najgora ministrica u povijesti Bundeswehra. Njemacka sve nize i nize ide

Zax
2 godine prije

A tko je toliko glup da kupuje te obveznice? Rusi? Kinezi? Bit ce ecb. Prevara samo takva. Radi se u biti o stanpanju novca bez pokrica kako bi se financirala parazitska oligarhija na zapadu. Najprije pod krinkom plandemije a sad kao zbog rusa.

2 godine prije

plenki, davaj pare.
eu obecala hrvatskoj 23 mld. eura. plenki rekao da jedino on to moze ispregovarati.
valjda da je tajni uvjet bio 75% procijepljenosti.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ja sam siguran da je to i bio Putinov cilj. Glup i iracionalan nije, morao je znati da će biti sankcija i da će NATO povećati ulaganja, a možda i članstvo. Svi znamo da Evropa ne može izdržati sankcije jako dugo i znamo da im je NATO preskup već i sada. Onaj Trumpov zahtjev da svaka država da 2% BDP-a za vojsku poštuju samo Francuska i Engleska, dakle, one kojih se taj zahtjev nije ni ticao jer ulažu oduvijek.

Putinu ne bi bilo ništa draže nego da bankrotira Evropu, jer nakon toga je moguća dezintegracija i EU i NATO-a. Možda mu onda dugi i polagani rat čak odgovara i više nego brzi.

Otpornik
2 godine prije

EU ide putem Jugoslavije. Zadužuje se, inflacija, redovi za gorivo, najavljuje se vožnja par-nepar, nestašice, redukcije struje… gdje su nas doveli nesposobni i korumpirani političari?? Nažalost.

Lucija, prva
2 godine prije

Onih njemačkih 100 milijardi lako mogu biti…potplaćivanje USA.

Rimtutituki
2 godine prije

Kako ova koalicija rastura Njemacku,već se da primjetiti.mi obadvoje radimo,odlicno smo di sada živjeli. Pocinje da bla se osjeća ne neka kriza,nego katastrofa u najavi.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Ova kuja von der je zavrnila 500 milijuna dok je bila na čelu njemačkog ministarstva odbrane, sada su joj apetiti porasli EU je mnogo više novca i igri, šansa je da se opet završne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI