Nakon što je Washington protjerao ruske diplomatske predstavnike, Moskva je odlučila protjerati tajnicu za tisak američkog veleposlanstva

Izbacena diplomatkinja americke ambasade
8 komentara

Jednoj od najistaknutijih američkih diplomata u Rusiji, glasnogovornici veleposlanstva Rebecci Ross, rečeno je neka se priprema za povratak u Washington. Ruski potez došao je kao potez uzajamnih mjera međusobnih protjerivanja s obje strane Atlantika.

Izvori ruskog Ministarstva vanjskih poslova priopćili su u srijedu ujutro da se Ross, inače glasna kritičarka politike zemlje, nalazi među top 10 američkih dužnosnika koji će od sada biti imenovani nepoželjnim osobama u Rusiji. Ross je kasnije za TASS otkrila da je dobila obavijest kojom se potvrđuje njezin izgon.

Moskovski dnevnik Kommersant ranije je izvijestio da je tajnica za tisak bila pod rizikom da se od nje zatraži da napusti zemlju, što su kasnije i potvrdili izvori za RT. Poznato se pokazalo da su izaslanici dobili mjesec dana kako bi se pripremili za odlazak.

“Ovo je uzajamni odgovor na neprijateljska djelovanja poduzeta od strane Amerike protiv određenog broja zaposlenika ruskog veleposlanstva u Washingtonu i Generalnog konzulata Rusije u New Yorku, koji su nerazumno proglašeni nepoželjnim osobama”, prethodno je priopćilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U travnju je američki predsjednik Joe Biden najavio da će 10 ruskih diplomata biti protjerano iz Washingtona. Moskva radi na izradi vlastitog popisa imena kao odgovor na američko protjerivanje.

Odluku je Bijela kuća predstavila kao odgovor na navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. godine, kao i na tvrdnje da Rusija navodno stoji iza slučaja cyber-špijunaže Solar Winds. Kremlj je negirao obje optužbe.

Niz drugih zemalja protjerao je ruske diplomate i zauzvrat doživio protjerivanje svojih predstavnika iz Moskve. Češka, Bugarska i baltičke države među onima su koji su naredili odlazak ruskih diplomata, zbog tvrdnji Praga da su ruske sigurnosne agencije sudjelovale u eksploziji skladišta streljiva koje se dogodilo u zemlji 2014. godine.

Američko veleposlanstvo u Moskvi već je priopćilo da će smanjena razina osoblja i zabrana zapošljavanja Rusa negativno utjecati na osnovne funkcije veleposlanstva. U travnju je objavljeno da se Rusima više neće izdavati ne-migrantske vize, osim u “hitnim slučajevima života ili smrti”. Moskovsko Ministarstvo vanjskih poslova tada je priopćilo da upozorenje “izgleda kao manifestacija arhaizma i neučinkovitosti američkih konzularnih i diplomatskih službi.”

DiplomatijarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yui
2 godine prije

Well done Russia

sedban
2 godine prije

Nece za sva vremena ni Amerika udarati a da joj ne uzvrate.
Vidi se malo pomalo da Amerika ostaje bez jacih poluga za udariti Rusiju i druge.
USA politika naspram Kine je veliki promasaj za americki narod.
Washington odbacuje politiku Trumpa naspram Irana, Biden ce biti bolji za Iran od Trumpa, to se vec sad vidi.
Amerika ce prije ili kasnije morati prihvatiti da ne moze vjecno svakog kociti.
Njena politika tlacenja nepokorenih i bacanje mrvica okupiranim je ovaj puta gotova, ne radi vise.

nekoime
2 godine prije

Zatvorite im dotok droge, alkohola i prostitutki pa će sami otići.

šeronja
2 godine prije

amerika i engleska bit će zemlja proleterska

ksgrjbneruntbguerngt
2 godine prije

Što foliraju jego sa ovom kazališnom predstavom oni koji upravljaju sa ta dva varanska d.o.o.-a.

josif
2 godine prije

moraju bit kreativni ko drug Kim kad je one poslao đerezinom da pumpaju jer nema vlaka tako ovima treba barku na vesla pa nek veslaju preko atlantika

deda Pera
2 godine prije

pise Sputnik
“америчка страна не пушта у Вашингтон портпарола руске амбасаде због чега је руска мисија у САД приморана да ради без особе именоване за ту функцију.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI