Napori SAD da drže predavanja Afričkim zemljama su se obili o glavu

14 komentara

Američka vlada se suočava sa “obračunom” oko svoje politike u Africi nakon što joj je naređeno da povuče više od 1.000 vojnika iz Nigera i gubi pristup ključnoj bazi bespilotnih letjelica, rekli su za Politico upućeni u Washington.

SAD su prošle sedmice potvrdile da planiraju “uredno i odgovorno povlačenje” iz Nigera. Tranziciona vlada te zapadnoafričke nacije, koja je prethodno protjerala francuske trupe na sličan način, odlučila se za sigurnosnu saradnju sa Rusijom. Susjedni Čad također je navodno tražio od Amerikanaca da odu, kao dio šireg regionalnog pomaka od zapadnih sila na kontinentu.

U razgovoru za Politico, anonimni američki zvaničnici su tvrdili da se razvoj događaja svodi na to da Amerika slijedi ideološke ciljeve kada ima posla s afričkim nacijama. Washington je pokušao da uvjetuje pomoć demokratskim reformama i drugim političkim zahtjevima, što su neki afrički lideri odbili, tvrdeći da SAD “ignoriraju slična pitanja sa saveznicima u drugim dijelovima svijeta”, navodi se u izvještaju od ponedjeljka.

„U većini ovih vlada zaista ne žele da im se govori šta da rade“, rekao je jedan izvor. „Postoji duga istorija Zapada koji je afričkim zemljama govorila kako da vladaju i oni konačno govore ‘dosta’.”

Iza zatvorenih vrata, američki zvaničnici sve više pozivaju da se previde “izazovi u demokratiji” u korist održavanja pristupa prirodnim resursima afričkih nacija i držanja Kine i Rusije na udaljenosti, objašnjava Politico.

“Strah je, ‘u redu, mi ćemo otići, a Rusija će ući'”, rekao je jedan izvor. “Jesmo li zaista dobar partner ako odlazimo kada su oni najranjiviji?”

Moskva i Peking su kritizirali takozvani “poretak zasnovan na pravilima” koji promovira Washington, nazivajući ga krinkom neokolonijalističke politike. SAD koriste moralističku retoriku da potkopaju razvoj drugih nacija i da nametnu globalni ekonomski sistem koji koristi sebi i svojim saveznicima, tvrde kritičari.

Prema Politico-u, dio neuspjele američke strategije u Africi je pokušaj da se rusko prisustvo opiše kao “parazitsko”, što je pokušaj koji nije natjerao afričke lidere da preinače svoje odluke o partnerstvu s Moskvom.

Ostaje nejasno kada ili čak da li će američke trupe napustiti Niger, navodi se u izvještaju. Jedan izvor je rekao da bi Washington mogao pokušati pregovarati o načinu njihovog ostanka nudeći usluge obuke vojsci Niameya.

NigerrusijaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Izuzetne svi šutaju nogom u dupe.
Njihovi izvozi demokracije u Afriku, Latinsku Ameriku, Blistok i Aziju od kraja Drugog svjetskog rata do danas su svima više nego dobro poznati.
Od čitavog svijeta ostadoše im samo poltroni u Five Eyes, EU i par azijskih tigrova.

tihobl
1 mjesec prije

Rusi su se ukopali u Tobruku.
To znaci da imaju kontrolu nad sredozemnim morem.

abc
1 mjesec prije

Rusi su Amerikance istjerali iz Afrike kao najgore klošare i probisvete… Afrika če konačno predahnuti i postaviti se na svoje noge.

Darko 7
1 mjesec prije

Pozvati afričke lidere u Hrvatsku da nam održe tečaj demokracije važan za naš opstanak.

oli
1 mjesec prije

Predvidjam velike potrese i epidemije u Africi

Max
1 mjesec prije

Afrikanci se defininitvno okreću od njih.

abc
1 mjesec prije

Sankcije protiv Rusije štete Europi, napisao je na društvenoj mreži X čelnik francuske stranke Domoljubi Florian Philippot. “Stanimo na kraj ovim idiotskim sankcijama kojima sami sebe kažnjavamo i vratimo se dijalogu što prije!” – napisao je. Filippo je skrenuo pozornost na pouzdanost ruskog gospodarstva. “Rusija će imati jednu od najbržih stopa gospodarskog rasta u svijetu ove godine, nakon već vrlo snažnog rasta u 2023.”, dodao je. Političar je također ismijavao pokušaje europskih dužnosnika da bace “rusko gospodarstvo na koljena”. “Bravo za našeg nacionalnog prvaka Bruna Le Mairea (francuski ministar financija – nap. ur.), koji je obećao da će “baciti rusko gospodarstvo na koljena”! Druga prvakinja je Ursula (von der Leyen – šefica Europske komisije – nap. red.) koja je već uvela 13 paketa sankcija protiv Rusije i sprema 14.!”, napisao je. MMF je u siječanjskom izvješću značajno povećao prognozu rasta ruskog gospodarstva za 2024. – na 2,6 posto. Pokazatelj je… Čitaj više »

Nesko
1 mjesec prije

Kažu Afrikanci ovako:” demokratija je strašna stvar, ali gde baš nas da snađe. Pa izgleda da će mnogima prijati kad joj jednom zauvek vide leđa. A ne bi hvalilo ni nama da nas tako nesto zadesi.

nessy
1 mjesec prije

Nezahvalni crnci, a US Army im zeli sve najbolje, samo prethodna iskustva govore nesto drugo. I sad, odlucili su se pouzdati u iskustvo, radije, nego u ‘trla baba lan’ svojih US ‘prijatelja’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI