NATO arsenali ‘prazni’

Jens Stoltenberg
40 komentara

NATO-u je potrebna “snažnija” industrija kako bi popunio zalihe oružja i municije ispražnjene za godinu dana snabdijevanja Kijevom, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg na industrijskoj konferenciji u Njemačkoj.

Vojni blok predvođen SAD-om “mora nastaviti da podržava Ukrajinu” kao što je to činio od 2014. godine, insistirao je Stoltenberg na Danu industrije u Berlinu, čiji je domaćin bila Federacija njemačke industrije (BDI).

“Takođe nam je potrebna snažnija odbrambena industrija”, ustvrdio je generalni sekretar. “Naše zalihe oružja i municije su iscrpljene i treba ih dopuniti. Ne samo u Njemačkoj, već u mnogim zemljama širom NATO-a.”

Dodao je da se prošle sedmice sastao s predstavnicima vojne industrije i razgovarao o tome kako najbolje povećati proizvodnju i racionalizirati lance snabdijevanja, dodajući da je to ” ključno za održavanje naše podrške Ukrajini”.

Stoltenberg je također ponovio svoj argument da samo ukrajinska pobjeda na bojnom polju može rezultirati pravednim i trajnim mirom. Kijevske snage su prošle sedmice pokušale ofanzivu velikih razmjera na južnom frontu, uz velike gubitke u ljudstvu, kao i u oružju koje je obezbijedio Zapad.

SAD i njeni saveznici poslali su Kijevu u posljednjih godinu dana oružje, opremu i municiju u vrijednosti od preko 100 milijardi dolara, nakon eskalacije sukoba. Oni insistiraju da ih to zapravo ne čini stranom u neprijateljstvima sa Rusijom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Zapad za direktnu umiješanost, ne samo u isporuku oružja, već i za obuku ukrajinskih trupa u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i drugdje.

Kijev se požalio da je mnogo oružja koje dolazi u tako lošem stanju da se mora kanibalizirati za dijelove. Najmanje trećina vojnog potencijala Ukrajine u svakom trenutku prolazi kroz popravke, navodi New York Times.

NATOStolnbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Sad bi Rusi , trebali napast 😁 ! E BAŠ TO SE NEČE DJESITI ⚠️ !!!! NE TREBATE IM NI U KOM VIDU !!! Uperili na vas – takove – nuklearne rakete — DA IM NE PRILAZITE !!! Kupajte se vi i nadalje u vlastitu … Ostavite se Russije da … Propada ili što već da uistinu — nebi ušli ⚠️ ! sotonjare u uuuusta vas hebem 😈 !!!

Realno
10 mjeseci prije

Ništa vi ne brinite. Napunit će skladišta američkom starudijom do čepa, a platit će ga glupi evropljani u paketu sa zadnjim ukrajincem.

Ivan
10 mjeseci prije

Hoce li konacno netko skratiti za glavu ovu kretencinu?

Jednostavno receno
10 mjeseci prije

Samo da nisu ostali ko rusi bez raketa…..

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Evo citam kako Usrani Jo upozorava “slobodan zapadni svijet” na upotrebu taktickog nuklearnog oruzja od strane Rusa.

Iako je Putin jedno 300. Puta izjavio sa ce isto upotrijebiti, samo ako dodje u pitanje opstanak Ruske drzave i Ruskog naroda.

To za mene znaci samo jedno,nato-usrani Jo(odnosno dubooooka usa drzava) i eu kujice, planiraju ici tako daleko da ce Putin biti prisiljen ako nista onda bar Kijev poklopit taktickom, zvuci monstruozno ali bojim se da je tako odluceno.

Dux
10 mjeseci prije

NATO indirektno, ali vrlo jasno pokazuje glavne ciljeve. Stara i neispravna vojna oprema Ukrima , a onda proizvodnja i prodaja novog. Naravno sve se kupuje od Amera. Obzirom na ekonomsku i financijsku situaciju u SAD-u, zasada im je to jedini način da opstanu, tako da im nije u interesu završetak rata. Ove EU budale to sigurno prepoznaju, ali nitko NE SMIJE to reći na glas, jer interesne skupine u SAD-u i EU debelo profitiraju, i nije ih briga ni za svoj narod, a kamoli Ukrainski.

Miko
10 mjeseci prije

Rusija je prešla na ratnu ekonomiju, a NATO još čeka, a ne čeka bez veze, jer zapadnu ekinomiju prebacit u ratnu značilo bi na čistinu dovest ratne profitere koji su do sad bili skriveni. Većina NATO generala su danas hiperuspješni poslivni ljudi koji imaju velike tv stanice, rudnike itd,, a nije ni hrvatski bivši ministar obrane general Ugroza baš kao crkveni miš, sposoban je on i vidovit bio kad je sa izraelcima dogovarao proizvodnju i servis dronova jer mu je malo bila distribucija computerskog hardwarea državnim institucijama i poduzećima.
Ruski generali korumpirani jesu, ali nisu tako sposobni i nemaju ideja kao zapadni.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Neuspjeh ukrajinske protuofenzive trajat će koliko bude trebalo…

P.S.
Kad pobjedi, Ukrajina će ući u NATO! — Stoltenberg
Baba, a ako ne pobjedi…
Ući će u Rusiju.

HEKPCT
10 mjeseci prije

Nego, koliko su skočile vrijednosti dionica Raytheona, Lockheed Martina i Northorp Grumanna nakon ovih divnih riječi?

nekoime
10 mjeseci prije

Samo Hitlerova pobjeda može dovesti do trajnog pravednog mira. Upss…

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Novi slogan NATO koncepcije rata u Ukrajini – Do posljednjeg Ukrajinca i do zadnjeg centa Europljana.

Tjeskoban Jelačić
10 mjeseci prije

Oće lopate slati?

tihobl
10 mjeseci prije

Немачкој је остало око 20 хиљада артиљеријских граната од 155 мм због снабдевања Украјини.

Према Шпиглу-у, НАТО захтева од Бундесвера да има најмање 230.000 граната у свом арсеналу до 2031. године.

Садашњих 20 хиљада при пуној потрошњи, како је показало искуство специјалне војне операције, трајаће 3-5 дана рата.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Naravno, u ovoj izjavi sve za Kijev(staro smeće i željezo), no nikako ne za profit ratne industrije i proizvođače oružja!
Izmislit(izazvati) ćemo nove ratove, proizvodnja ne smije da pati.

Max
10 mjeseci prije

Davno sam napisao da cilj kampanje naoružavanja Ukrajina nije samo naoružati Ukrajinu nego i razoružati sve druge države.

hiber
10 mjeseci prije

Sto vam je? Unisteno je isporučenih novih oklopnih vozila, i to: 5 tenkova Leopard 2 modifikacija A4 i A6 (isporučeno 60), najmanje dva vozila AMX-10RC (isporučeno 40) i 18 M2A2 Bradley ( 124 isporučeno). To je evidentirano, a da je i dvostruko nije posebno bitno. Glavne isporuke tek idu a glavni problem im je isporuka srednjedometnog protuzračnog oružja protiv KA-52K i sl. Dakle malo veće testitanje ruske obrane u kojemu je bilo angažitano do 25% ukrainske pričuve. Odobrenje nabavke F16 proslo je neprimjećeno. Abramsi stižu, nove brigade se obučavaju. Kinezi i Ameri se dogovaraju. Ne može Rusija toliko osvojiti koliko Kinezi mogu zaplijeniti, a sada su jos u defanzivi pa gube na dva kraja.

Drago
10 mjeseci prije

Povecajte proizvodnju pracaka.

Tim
10 mjeseci prije

Zato su Kineska skladišta prepuna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI