NATO država pretrpila napad hakera

Hakeri
13 komentara

Hakerska grupa CyberTriad, koja navodno ima veze s Rusijom i vjerovatno Kinom, navodno je provalila u kompjutersku mrežu najveće poljske vojne akademije, pristupivši osjetljivim podacima o odbrani članice NATO-a.

“ Masovni ” hak na Varšavskom Univerzitetu za ratne studije (ASzWoj) dogodio se 10. jula, uoči samita NATO-a u Vilniusu, Litvanija, prema nedavnom izvještaju poljskog onlajn medija Onet. Sajber uljezi ne samo da su uspeli da prisluškuju državne tajne, navodi se u izveštaju, već su i šifrovali računare akademije na takav način da se ceo sistem srušio.

“Efekti ovog napada nisu otklonjeni, a zaposleni na akademiji nemaju pristup svojim računarima i radnoj e-pošti”, rekao je Onet. Neki od izgubljenih podataka se možda neće moći vratiti.

Kršenje je bilo među nizom sajber napada na kompanije i institucije u Poljskoj i Litvaniji u danima koji su prethodili samitu NATO-a.

“Međutim, čini se da je to bilo samo zagrijavanje za odlučujući udarac – napad na IT sisteme Univerziteta ratnih studija, najvećeg poljskog vojnog univerziteta, na kojem se školuju budući poljski komandanti”, piše u publikaciji .

CyberTriad je odgovorio na izvještaj poljskih medija tako što je objavio poruku na X (ranije poznat kao Twitter), rekavši: „Hvala Onet. Cijenimo to. Već smo pripremili još jedno iznenađenje za vas. Ostanite sa nama.” Grupa je ranije tvrdila da je dobila 26 imena poljskih oficira koji rade u ASzWoj.

“Pronašli smo mnogo zanimljivih stvari na ASzWoj mrežama”, rekao je CyberTriad kada je prošlog mjeseca objavio seriju snimaka ekrana svojih hakovanja vezanih za NATO. “Najviši vojni univerzitet u Poljskoj priprema vojnike da ginu u Trećem svjetskom ratu.” Grafičke datoteke priložene poruci uključivale su detalje vojne vježbe kodnog naziva ‘Jasmin’.

Portparol ASzWoja rekao je Onetu da su “neki računari” na univerzitetu bili pogođeni hakom, ali neidentifikovani zaposleni u školi rekli su da je njihova cijela kompjuterska mreža zaražena i isključena iz rada.

“Postavljena je samo web stranica da vanjski korisnici ne bi primijetili da nešto nije u redu i kancelarija da bi se novac mogao isplaćivati ​​ljudima”, rekao je jedan zaposlenik. “Osim toga, sve je isključeno.”

ASzWoj je ranije bio žrtva proboja sistema u aprilu 2020. godine, kada je na njegovoj web stranici postavljeno pismo za koje se tvrdilo da potiče od tadašnjeg komandanta, generala Ryszarda Parafianowicza. Pismo je uključivalo kritike NATO-a i SAD-a. Akademija je saopštila da je pismo lažno i da je njena web stranica hakovana.

Pukovnik Marek Matysiak, bivši zamjenik načelnika poljske vojne kontraobavještajne službe, rekao je za Onet da je najnoviji hak trebao poslati poruku.

“Ovaj napad je trebao pokazati neprijateljske sposobnosti i testirati našu odbranu”, rekao je on. “Cilj je ostvaren. Najveći vojni univerzitet bio je paralizovan više meseci. Efekti se mogu osjetiti dugo vremena.

CyberTriadNATOPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
7 mjeseci prije

Pretrpila..
Lol koji barokni kolonijalni jezik, baš za ruski mir

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Off topic .. Upozorenje !!!! Oni , Koji kane prijeći iz Hrvatske u Srbiju u večernjim satima – putem E-70 , preko , prijelaza Batrovci —- NEMOJTE !!!! Odložite put za kasnije !!! U toj zoni se očekuje SILNIH OLUJA , PLJUSKOVA , LEDA ….. Ak baš morate , onda preko Bosne jer se u toj zoni očekuje , manjih padavina a i prepuno je brda i šuma – s’ toga udari vjetrova ne mogu bit tak strašni , posebice za kamione s’ prikolicama … Ispričavam se editorial za ovaj upad no držim da je važno …..

BlueZg
7 mjeseci prije

Ajde hvala Bogu. Sve to treba srušit pa do Berlina. 🇵🇸

Max
7 mjeseci prije

Siguran pokazatelj koliko vrijedi Poljska cyber obrana.

Mali Mjesec
7 mjeseci prije

Ajmo svi u NATO. Zašto? Zato. 🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI