NATO je svojevremeno ”izgubio” podvodni dron ispod Sjevernog toka, podsjeća Gazprom

Sjeverni tok 2
5 komentara

NATO alijansa predvođena SAD-om bila je vrlo aktivna u vodama oko Sjevernog toka i jednom je čak uspjela da “izgubi” naoružani podvodni dron ispod gasovoda, rekao je portparol Gazproma.

„6. novembra 2015. godine, NATO-ov podvodni razarač mina ”Seafox” otkriven je tokom planirane vizuelne inspekcije gasovoda Severni tok,” rekao je Sergej Kuprijanov za Rossiya 24 u ponedeljak.

Naprava je pronađena na morskom dnu na dubini od 40 metara između gasovoda Sjeverni tok, gotovo direktno ispod jednog od njih, rekao je Kuprijanov. Incident, koji je u to vrijeme imao ograničenu medijsku pokrivenost, doveo je do kratkog prekida isporuke gasa, dok je dron na kraju izvukla švedska vojska.

Tada je blok predvođen SAD rekao da je “izgubio” uređaj tokom vojnih vežbi, tvrdio je portparol. Dron njemačke proizvodnje nosi bojnu glavu od 1,4 kg, koja je, prema javno dostupnim podacima, namijenjena za uništavanje potopljene neeksplodirane municije i mina.

„To su vam NATO vježbe, kada eksplozivna naprava vojne klase završi ravno ispod našeg cjevovoda“, zaključio je Kuprijanov.

Ove primjedbe dolaze nakon očiglednih sabotažnih napada na sistem plinovoda Sjeverni tok. Cjevovodi Sjeverni tok 1 i 2 naglo su izgubili pritisak 26. septembra, nakon serije snažnih podvodnih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm. Pukotine su izazvale masivno curenje gasa u otvoreno more i onesposobile cjevovode.

Dok je Moskva pozvala na međunarodnu – uz sopstveno učešće – istragu incidenta, čini se da druge strane oklijevaju da sprovedu takvu istragu. Švedska je, na primjer, već eksplicitno izjavila da neće podijeliti rezultate svoje istrage o eksploziji s Moskvom.

“U Švedskoj su naše preliminarne istrage povjerljive, a to se, naravno, odnosi i na ovaj slučaj”, rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson novinarima u ponedjeljak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je okrivio “Anglosaksonce”, ruski kolokvijalizam za savez SAD i Velike Britanije, da stoje iza eksplozija, koje je Moskva opisala kao “čin međunarodnog terorizma”. Govoreći tokom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, Putin je rekao da “svi dobro znamo ko je krajnji korisnik ovog zločina”.

dronNATOrusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Zna se samo EU marionete NE smiju to reći javno.Ali zato smiju pluvati po Rusiji i Putinu misleći naivno da to nikad neće doći na naplatu.

Max
1 godina prije

Izgubili su i Afganistan.

mrdo
1 godina prije

EU počela da shvata katastrofalne posledice podrivanja „Severnog toka“ Posle dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“, Evropa se pretvorila u ribu na američkoj dasci za seckanje, a vlasti EU to tek sada počinju da shvataju. Ovu tačku gledišta izneli su analitičari kineskog izdanja „Sohu“.  Kako su primetili autori članka, evropske sile su se ozbiljno nadale da će ih SAD tretirati kao saveznike, i pomoći im da se izbore sa nestašicom energije. Međutim, predstavnici EU nisu uspeli da se dogovore sa Amerikancima- oni im nude gas po ceni četiri puta skupljoj, nego što su Evropljani mogli da priušte. Kinesko izdanje je naglasilo, da nakon što je sistem „Severni tok“ dignut u vazduh, Evropljani nemaju drugog izbora, nego da kupuju skupe energente u SAD. Naravno, to će uništiti ekonomije vodećih zemalja EU, jer je evropska industrija stvorena u očekivanju jeftinog ruskog gasa. „Evropa do sada nije odustala od borbe za svoju budućnost.… Čitaj više »

petar schroder
1 godina prije

Zasto je NATO UBIO GADAFIJA? Vodio rat u Afganistanu i zemlju predao talibanima Nato isto sluzi davosu da odradi za NOVI RESET poslove Oni iz NATO redovno ucestuju jednom godisnje u Davosu Nato vodi rat protiv Rusije preko Ukraine Zao mi je svakog civila sa obje strane koji strada .Mislim da ce Francuzi da izidu iz Nato CEMU SLUZI JOS TAJ NATO? DA LJUDE UBIJA ILI ZA MIROVNE MISIJE?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI