NATO koristi vojne vježbe da se ‘pripremi za sukob’

vjezbe vojske SAD i clanica NATO
20 komentara

Najveća vježba NATO-a od Hladnog rata održava se u blizini ruske granice, što ukazuje da se blok predvođen SAD “ozbiljno priprema” za potencijalni sukob sa Moskvom, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Vježbe Steadfast Defender, na kojima učestvuje oko 90.000 vojnika iz sve 32 zemlje članice NATO-a i 1.100 borbenih vozila, počele su krajem januara i završiće se u maju.

Prema scenariju ratne igre, “akcije koalicije protiv Rusije uvježbavaju se korištenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno oružje”, rekla je Zaharova u izjavi u subotu.

” Moramo priznati da se NATO ozbiljno priprema za “potencijalni sukob” sa nama “, rekla je Zaharova.

Diplomata je komentarisao optužbe NATO-a ranije ove sedmice da Rusija navodno provodi “hibridne aktivnosti” na tlu zemalja članica, za koje insistiraju da predstavljaju prijetnju njihovoj sigurnosti. Te akcije uključuju “sabotažu, akte nasilja, cyber i elektronsko uplitanje, kampanje dezinformacija i druge hibridne operacije”, tvrdi blok u saopštenju u četvrtak.

Zaharova je odbacila optužbe kao “dezinformacije” i pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa aktivnosti NATO-a.

Blok i rukovodstvo pojedinih država članica “povećavaju stepen antiruske histerije kako bi opravdali neviđene razmere militarizacije u Evropi”, naveo je zvaničnik. Prema riječima diplomate, NATO je bio taj koji je pokrenuo “hibridni rat protiv Rusije u svim operativnim okruženjima i u svim geografskim pravcima”. Osim toga, članice bloka su aktivno uključene u sukob u Ukrajini. Oni pružaju Kijevu ne samo finansijsku podršku, već i oružje i obavještajne podatke – koji se zatim koriste “za napad na civile i civilnu infrastrukturu u Rusiji”, dodala je Zakharova.

Još u martu, sekretar Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da vježbe NATO-a Steadfast Defender 2024 „povećavaju tenzije i destabiliziraju situaciju u svijetu“ simulirajući vojnu konfrontaciju s Moskvom. Zvaničnik je opisao blok kao “važno oruđe” koje koriste SAD za vršenje pritiska i uticaja na druge nacije. NATO je došao direktno na zapadnu granicu Rusije i priprema se za buduće sukobe, naglasio je on. Posljednjih mjeseci, više visokih zvaničnika iz država članica NATO-a tvrdilo je da Moskva planira da pokrene napad na vojni blok u narednim godinama.

Rusija je više puta negirala te tvrdnje, a predsjednik Vladimir Putin je rekao da zemlja “nema interesa … geopolitički, ekonomski ili vojno … da vodi rat protiv NATO-a”.

NATOrusijaSteadfast Defender
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
13 dana prije

Ovo na fotki mora da su jurišne trupe. Neki su u patikama.
Ipak po raznolikosti uniformi i naoružanja reklo ni se da su lovci.
Definicija pojma lovac:
“Grupa naoružanih, pijanih ljudi, na putu iz šume za kafanu.

Podsjetnik
13 dana prije

Hm, I rusi su poceli sa vojnom vjezbom….

Schwarze Hunderte
13 dana prije

Samo neka redovito vježbaju i .. Promijene ruku ponekad 😁

Emiliano Zapata
13 dana prije

Sta misle opet odugovlacit?
Neka odma udare nuklearkama ako mogu!

Max
13 dana prije

Nedvojbena priprema za rat.

Biti-ili-ne-biti
13 dana prije

Na temelju hrpe napada na razne njima nepoćudne države možemo slobodno zaključiti da je NATO jedna krajnje plemenita mirotvorna organizacija koja se ratom bori za mir, ubijanjem se bori za život i uništenjem imovine se bori za ostvarenje novih bankarskih kredita.

Nekoime
13 dana prije

Trupe su savršeno pripremljene za napade na afganistanske svadbe, borbu protiv oklopljenih deva i ostale oblike rata protigv nenaoružane sirotinje. Sada još samo treba zamoliti Ruse da odlože oružje, ništa im mi nećemo, već smo spremili rezervate za njih.

David
12 dana prije

Ako je ovo na fotografiji NATO koji se u največoj vježbi od hladnog rata ozbiljno priprema za potencijalni sukob s Rusijom bolje da se pokupe doma. Četvti s desna izgleda ko da ide u sedmi razred osnovne, a lik do njega je izgleda prodao čizme pa vježba u adidasicama. uostalom neka vježbaju – svak ima pravo izabrati razlog način i mjesto gdje će umrijeti.

tihobl
12 dana prije

Iz Kijeva porucuju da to rusi mogu zgaziti za manje od 7 dana.

goran
12 dana prije

a zašto rusija ne napravi vojne vježbe sa kubom?
a da ne smiju jer im gazde iz izraela ne daju,a putine prodano smeće

Darko
12 dana prije

NATO se mora pod hitno istjerati iz EU a članice EU trebaju zaplijeniti svu njihovu opremu i podijeliti prema učešću financiranja te odmetnute fašističke organizacije. A Stoltenberga objesiti na prvu granu jer tom luđaku više nema pomoći.

vrlodrag
12 dana prije

To će biti komedija ako uđu unutra. Izbrisati će ih Rusi sa lica zemlje. Mada nebi ni to bilo loše da ih polome dobro da ih spuste na zemlju.

Mogu atlantisti kako hoće ali nemogu dokle hoće.

Korisnik
12 dana prije

Na kojem jeziku? Zabari ne pricaju engleski.

Josip
12 dana prije

😂🙆 ovi gori od nas ajde kao naši domobrani🤷‍♂️

oli
11 dana prije

Ovaj visoki na slici je vjerovatno izvidjac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI