NATO navodno vježba ratni sukob s Rusijom

Nikolai Patrushev
18 komentara

Blok predvođen SAD-om postaje “sve agresivniji”, rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev

NATO-vi manevri pod nazivom ”Steadfast Defender 2024” (”Postojani branitelj 2024”) koji su u tijeku, povećavaju napetosti na globalnoj razini i dodatno provociraju mogućnost vojnog sukoba s Moskvom, rekao je tajnik Vijeća sigurnosti Rusije. Nikolaj Patrušev također je naveo sve veću vojnu potrošnju Saveza kao pokazatelj njegove “sve agresivnije prirode”. Vježbe, hvaljene kao najveće koje je NATO održao u nekoliko desetljeća, počele su krajem siječnja i završit će u svibnju. Prema riječima vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu Christophera Cavolija, u vježbama sudjeluje oko 90.000 vojnika iz sve 32 države članice. Uz to sudjeluje 1100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pješaštva, te više od 50 mornaričkih plovila i 80 helikoptera, bespilotnih letjelica i borbenih zrakoplova, smatra se.

Govoreći u četvrtak, Patrušev je izjavio da vježbe ”Steadfast Defender 2024”, tijekom kojih se uvježbava scenarij oružanog sukoba s Rusijom, nesumnjivo povećavaju napetosti i destabiliziraju situaciju u svijetu”. Ustvrdio je da je “destruktivna uloga SAD-a u modernoj povijesti očigledna” te je istaknuo da nijedna druga zemlja nije “pokrenula toliko ratova i vojnih sukoba”.

Patrušev je NATO opisao kao “važno oruđe” koje koristi Washington za vršenje pritiska i utjecaja na druge nacije. Dužnosnik je istaknuo da je vojni blok sa sjedištem u Bruxellesu došao izravno do zapadne granice Rusije i da se priprema za buduće sukobe. Također je upozorio da NATO planira proširiti svoju prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji, kao i na Arktiku. Krajem prošlog mjeseca, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je naveo vojne vježbe kao prijetnju, a NATO kao “instrument sukoba” koji koriste SAD.

Govoreći uoči vježbi u siječnju, general Cavoli je rekao da će vježbe simulirati “scenarij sukoba u nastajanju protiv gotovo jednakog protivnika”, pokrivajući tisuće kilometara diljem Europe.

Ranije ove godine više visokih dužnosnika iz država članica NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Estoniju, tvrdilo je da Rusija planira napad na blok u sljedećih nekoliko godina. Moskva je dosljedno poricala te tvrdnje, a predsjednik Vladimir Putin inzistirao je na tome da Rusija “nema interesa u geopolitičkom, ekonomskom ili vojnom smislu voditi rat protiv NATO-a”

NATOrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Šta kažu “stručnjaci Centra za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS)”:

“Obuzdavanje na Ukrajini treba da se izrazi kroz zadržavanje linije dodira što bliže ruskoj granici, obuzdavanje ekspanzionističkih tendencija Rusije. Kao dugoročni cilj strategije, treba postaviti pobedu Ukrajine.”

Ali… “Bilo koja strategija SAD-a u vezi s Rusijom mora da prizna opasnost od direktnog vojnog sukoba. Vašington bi trebalo da ostane otvoren za pregovore s Rusijom o kontroli naoružanja, cyber ratovanju i regionalnim sukobima između saveznika svake strane“, upozoravaju analitičari. Dodali su da bi takođe trebalo održavati komunikacijske kanale u vezi s klimatskim promenama i istraživanjem svemira.”
————————-
Kontradiktorno? Ne baš…
“Zbog toga što su SAD usmerene na Indo-Pacifički region i što će konfrontacija prema Kini biti pojačana, deo obaveza (kakav eufemizam) „obuzdavanja“ Rusije treba da preuzme Evropa”.

Sve što treba je da ume da se pročita jer sve je napisano.

tihobl
1 mjesec prije

Kijevski brojevi – kazu da imaju:
4.9 miliona rezervista, 1.3 miliona do sad mobilisanih, invalida 1 miliona, 18-25 godina 1.1 milion …
Ukupno muskaraca – 10.4 miliona.
Znaci ima oko 20 miliona stanovnika. A od ovih 4.9 miliona na koje racunaju da bi mogli mobilisati 4,5 miliona pruzice otpor, a pola ce radije otici u partizane nego u vermaht.

tihobl
1 mjesec prije

Шпански војници мењају пол да би добили више бенефиција резервисаних за жене.

Роберто Пердигонес, војни официр који се регистровао као жена прошле године: „Споља се осећам као стрејт мушкарац, али изнутра сам лезбејка. Након промене пола, речено ми је да ми је пензија повећана јер су жене више плаћене да надокнаде неједнакост. Такође добијам 15 одсто више плате јер сам мајка“

tihobl
1 mjesec prije

Билд верује да Шолц одбија да преда ракете Таурус јер „Путин има секс снимкe са немачким политичарима“.

Jednostavno receno
1 mjesec prije

Pa šta će drugo vježbati? Do sada su sve ruske crvene linije prekoračili, ostali još nato avioni i vojska. Budući da je i to najavljeno, dali očekivati još ruskog strpljenja ili totalnu eskalaciju????

Max
1 mjesec prije

Ako krenu ozbiljno otvorit će vrata pakla.

burt
1 mjesec prije

Nije to ništa neuobičajeno, vodi se velika bitka tako da je će za Ukrajinu biti potrebno dolazak jednog broja profesionalnih vojnika iz Nato država koji će se prijaviti kao dobrovoljci u ukrajinsku međunarodnu dobrovoljačku legiju a ugovor u vojsci iz države iz koje dolaze će im mirovati i koji će pojačati ukrajinske jedinice da bi stabilizirali frontu i dali vremena da se pripreme novomobilizirani ukrajinski rezervisti za dalje djelovanje

Bruno
1 mjesec prije

Sve ovo pomnožite s najmanje 5. 4 tenka po državi, to je priča za malu djecu. Doduše , Hrvatska od 100 kupljenih bredlija, ne može poslati niti jedan, jer ih treba prvo popraviti, a stari su 30 godina. Sigurnije je vojsku poslati na front u autobusu i z filma ” Ko to tamo peva”.Tih 90 000 vojnika kada bi raspopredili samo u Finsku, bilo bi 1 vojnik na 15 metara. Ali oni s malo boljim sjećanjem znaju da se u proteklim godinama na vježbama nisu rotirali vojnici, već su ostali na teritoriji država u vježbi. Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Poljskoj, Baltičkim zemljama. Za male debile kao ne možeš s 90 000 napasti Rusiju. Nisu problem tih 90 000, već oni koji su već tamo. I onaj mali picopevac Macron, ne bi srao o intervenciji, da nije siguran koliko ljudi i oružija ima. Samo ne valja im jednadžba. Radi se o nuklearnom… Čitaj više »

Kalle balle
1 mjesec prije

Khazaria je zemlja hazara, zasto nas to nisu ucili u skoli a sada je ova vukojeeebina vazna za nato vucibatine?

Motorola
1 mjesec prije

..Ukrajinske trupe šalju svoju najbolju zapadnu opremu na prvu crtu, koju zatim ruske snage uništavaju” … kontaktirajte ICC u Haagu, u vezi s činjenicom genocida nad zapadnom opremom, pa čak i u izopačenom obliku.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Vježbajte , vježbajte samo …. Promijenite ruku ponekad 😁

No.1
1 mjesec prije

Rusi če nad zapadnom pederovojskom i njenom opremom izvršiti genocid. NATO če prestati postojati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI