NATO neće postaviti raketni štit iznad Ukrajine

Jens Stoltenberg
21 komentar

NATO nema nameru da koristi svoju protivvazdušnu odbranu da bi obezbedio zaklon za Ukrajinu, insistira generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg. Njegov komentar dolazi nekoliko dana nakon što je Ukrajinac Vladimir Zelenski pozvao SAD i njihove saveznike da obore ruske projektile.

Govoreći za New York Times u ponedjeljak, Zelenski je izjavio da ne vidi nikakav problem u takvom angažmanu NATO-a, tvrdeći da to ne bi bilo jednako “napadu na Rusiju”.

“Da li obarate ruske avione i ubijate ruske pilote? Ne,” tvrdio je. Zelenski je također istakao da su SAD i Velika Britanija prošlog mjeseca oborile dolazeće iranske projektile i bespilotne letjelice iznad Izraela. I Vašington i London su, međutim, tvrdili da ova dva scenarija nisu uporediva.

U intervjuu za njemački Welt am Sonntag objavljenom u subotu, Stoltenberg je rekao: “Iako povećavamo našu podršku samoodbrani Ukrajine, nema planova za slanje trupa NATO-a u Ukrajinu niti za proširenje NATO-ovog protuzračnog štita na Ukrajinu.”

“NATO neće postati dio sukoba”, insistirao je šef vojnog bloka.

On je takođe sugerisao da bi Kijev još uvek mogao da povrati prednost, uprkos tome što se čini da je Rusija trenutno ima. Da bi se to osiguralo, rekao je on, zemlje članice NATO-a trebale bi “pošalju više oružja i municije u Ukrajinu, što uključuje sisteme protivvazdušne odbrane i oružja dugog dometa”.

U srijedu, glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Pawel Wronski rekao je ukrajinskim medijima da njegova zemlja razmatra “sa pravne i tehničke tačke gledišta” mogućnost korištenja svojih sistema protivvazdušne odbrane za obaranje ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije. Visoki diplomata je, međutim, požurio da doda da nikakva odluka još nije doneta.

Prošle sedmice je nekoliko njemačkih opozicionih stranaka također izrazilo podršku toj ideji. Kancelar Olaf Scholz je, međutim, odbacio prijedlog o stvaranju “zone zabranjenog leta” iznad Ukrajine kao nepromišljen i opasan.

„Opet i opet ima onih koji kažu da treba ovo ili ono. Imam osjećaj da se ne govori bolje kad se pjeni na usta. U svakom slučaju, tada čujem stvari koje nisu dobre”, rekao je Scholz.

Kancelarka je insistirala na tome da, iako je važno nastaviti podržavati Kijev, ni Njemačka, ni EU ni NATO ne bi trebalo da postanu strana u sukobu i da se to od njih ne treba tražiti, jer bi takav razvoj događaja mogao izazvati “nepredvidivu reakciju” Moskve.

Ruski zvaničnici su više puta govorili da nabavka oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de facto strane u sukobu.

NATOrusijaStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
1 mjesec prije

Hoce li kunacno netko isbusiti ovog prolupalog usranca koji je cijelu EU doveo u smrtnu opadnost i napravio joj nevidenu ekonomsku stetu?

Ivana Podravec
1 mjesec prije

Rusi ipak nisu budale i znaju u kojoj je mjeri NATO dio sukoba , a sad pitanje je da li NATO zna koja je crta koju ne bi smio prijeći u svojoj umiješanosti u sukob ? Jedino što se nadam je da će se Ukrajinci osvijestiti , maknuti Zelenog s vlasti i izabrati novog predsjednika , te početi pregovarati s Rusijom o primirju . Ovo u Švicarskoj što se sprema je živi cirkus . Kakvi pregovori kad Rusija nije prisutna? S kim će pregovarati , ako neće sa zaraćenim stranom i kakva korist takvih pregovora ? Pritisak na Rusiju da pristane na uvjete Zelenskog ? Svako normalan zna da se to neće dogoditi i da je to nerealno očekivati.

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Ha ha mogao bi ali nece jerbo bi nato avioni padali ko kruske

Sparkling
1 mjesec prije

Nema tu previše skrivenih tajni ni s jedne ni s druge strane. (Ukraina u ovom slučaju nije strana u sukobu) Mislim da su Rusi shvatili i u zadnjih godinu dana se pripremaju na to da ovu priču odigraju do kraja. Nema nikakvih stvarnih pregovora s zapadom do ne budu potpuno poraženi u Ukraini.
I tada će nastupiti stvarni mir jer više neće biti mogućnosti da se ikakvi vojni potezi povlače kao opcija uništenja i cijepanja Rusije u manje državice.
Po svemu sudeći stanje na terenu je strašno poražavajuće za Ukrainsku stranu. Razvlače ih cijelom dužinom fronta i još otvaraju nove. Ovi to ne mogu pokriti nikakvom tehnikom a još manje ljudstvom.
Stvarni pregovori koji će odlučiti budućnost ostatka Ukraine započeti će (ne s Zelenskim) kad Rusi budi postigli zacrtane ciljeve.
Ružna strana priče je da je EU tu najviše izgubila krivnjom svojih nesposobnih i korumpiranih političara.
Lp

Plenky doodle
1 mjesec prije

Kao što je admiral Lošoo’ reko, raketni štit postavljaju: italija, francuska, engleska… Aa, di smo tu mi? Znači u slučaju ruskog+kineskog napada, cijela ex-yuga pada u pol dana! Nisu ništa zemlje bivšeg sovjetskog saveza na sjeveru europe puno bolje prošle. Ako slijedeći Lenjin odluči napasti, prvo ide s krila, dok utvrdi pozicije, pa udri na sredinu! Al, dobro, imam još par desetlijeća do toga, pa dragi balkanci uživajte na kavicama, toplicama, skijanjima i naravno na moru!

nepoželjni
1 mjesec prije

Svaki rat ima svoju svrhu i nikad nije u interesu onih nesretnika kojima se uništava imovina i koji ginu ….

Imamo javne dogovore i pregovore koji su scena za roblje i imamo stvarne i učinkovite (tajne) naredbe nalogodavaca koji preko odabranih generiraju sporadične ratove i sukobe u ime ciljeva koji se tiču sveobuhvatne organizacije života roblja na Zemlji i drugih interesa gospodara (nalogodavaca)
(to ti je kao kada otvaraš kamenolom, miniraš i drobiš kamen da bi izgradio kuće i ceste a sam kamenolom obično ostaje trajno devastiran)

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Još kada se sjetimo da su globalisti na nedavnim ponuđenim mirovnim pregovorima u Turskoj ubili ukrajinskog delegata koji je trebao potpisati mir s Rusijom – jasno je tko vodi ovaj ratni cirkus i da Zapad uopće ne želi mir.

Гавран
1 mjesec prije

“Od izraza ‘misija NATO u Ukrajini’ diže vam se kosa na glavi, kazao je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da su razgovori o taktičkom nuklearnom oružju, municiji sa osiromašenim uranijumom, samom svetskom ratu i slanju trupa odbrambenih saveza van njene teritorije “zastrašujući”.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Do sada je u Ukrajinu poslano 380 milijardi dolara vojne i financijske pomoći.
Rezultata na terenu nema, čak su ga počeli i gubiti.
Ukrajinsko gospodarstvo i dalje nemilosrdno propada.
Naznake da će se nešto promijeniti nema.
Pregovori Ukrajine i Rusije niti na vidiku.

Zapad je kao diler koji je navukao narkomanku Ukrajinu na drogu (oružje i novac), a narkomanka nema više čime platiti (zadužena i rasprodana). Ne da joj diler niti da ide na liječenje (pregovori sa Rusijom).
Zna se što dileri tada rade. Puste narkomanku da umre.

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Darko
1 mjesec prije

Stoltenbergu je nužno pod hitno sprašiti metak velikog kalibra između ušiju dok još nije izazvao W3W.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI