NATO razmatra povlačenje američkih trupa iz Evrope

NATO
0
0

Stratezi u NATO-u navodno razmatraju scenario u kojem bi Donald Trump naredio povlačenje američkih trupa iz Evrope. Prema pisanjima njemačkog magazina Spiegel, oni su izradili tajni izvještaj koji uključuje najgori mogući scenario u kojem Trump naređuje povlačenje američkih trupa iz Evrope i ispunjava svoje obećanje o manjoj umiješanosti Washingtona u evropskoj sigurnosti.

Tokom svoje kampanje, Trump je više puta napadao NATO, nazivajući tu alijansu “zastarjelom”. On je kazao i da će SAD odbiti da pomažu članicama alijanse, osim ako “ne plate svoje račune” i “ispune obaveze” prema SAD-u.

“Suočavamo se sa najvećom i jedinstvenom nesigurnošću u transatlantskim odnosima”, kazao je Wolfgang Ischinger, bivši njemački ambasador u Washingtonu.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, kazao je da su svi saveznici svečano prisegnuli da će braniti jedni druge. “To je nešto što je apsolutno bezuslovno”, dodao je on.

Bojeći se da se Trump neće pojaviti u Briselu nakon njegove inauguracije, NATO je svoj samit planiran za početak sljedeće godine odložio za ljeto 2017. Amerika i dalje vrši razmještaj vojnih snaga diljem istočne Evrope, opravdavajući taj potez potrebom da zaštite region od Rusije. Najveća pošiljka oružja do sada, čak 600 kontejnera, stigla je u Njemačku radi snabdjevanja američkih oružanih i borbenih brigada.

EvropaNATOVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI