NATO strategija za daljnje širenje? – Ulazak novih zemalja bez izgubljenih teritorija

Evropska komanda NATO
70 komentara

Obraćajući se gruzijskim vlastima tijekom međunarodne konferencije u Tbilisiju, bivši glavni tajnik NATO pakta Anders Fogh Rasmussen komentirao je izglede za ulazak Gruzije u savez. Iako službeno ne obnaša visoku dužnost u savezu, Rasmussenove riječi ipak imaju određenu težinu, a bivši glavni tajnik NATO pakta je vjerojatno odabran da da ovu izjavu, jer se sjedište saveza od nje uvijek može ograditi, tvrdeći kako je to njegovo osobno mišljenje i nije službeni stav NATO-a.

Rasmussen je rekao da “ako Gruzija postane buduća članica NATO-a, morat će nastaviti provoditi demokratske reforme, boriti se protiv korupcije, osigurati slobodu govora i zaštititi manjine“. No, to nije najvažniji dio izjave.

„Vjerujem da biste trebali započeti raspravu o tome hoće li za vas biti prihvatljivo da postanete članica NATO-a bez Abhazije i Južne Osetije. Ta odluka je na Gruziji, nakon čega NATO mora biti obaviješten o odluci”, rekao je Anders Fogh Rasmussen.

Lideru parlamentarne većine Gruzije, George Volski, rekao je kako “postoje pitanja koja zahtijevaju raspravu“.

„Za njih je potreban opći konsenzus, što ne zahtijeva dodatne komentare. Ni mi, niti jedna politička sila neće napustiti ove teritorije. Prijem Gruzije u bilo koju međunarodnu organizaciju trebao bi se odvijati unutar granica koje je priznala međunarodna zajednica, uključujući NATO”, rekao je George Volski, koji u ovom trenutku odbacuje mogućnost odricanja Abhazije i Južne Osetije.

NATO je još u kolovozu prošle godine službeno naveo kako ne vidi problem da Gruzija uđe u savez.

Tada je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da Sjevernoatlantski savez u potpunosti podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije, ali da ne vidi problem da zemlja uđe i bez odcijepljenih republika.

Istodobno, stručnjaci vjeruju da države članice NATO-a ne žele preuzeti odgovornost za moguće sukobe na teritorijima čiji status i dalje ostaje kontroverzan. Još ozbiljnije odvraćanje je strah od vojnog sukoba s nuklearnom silom, odnosno Rusijom, koja na tim teritorijama ima trupe i brojne civile s državljanstvom Ruske Federacije.

NATO dobro zna da prihvaćajući u članstvo Gruziju, Ukrajinu s odcijepljenim Krimom i Moldaviju s odcijepljenim Pridnjestrovljem preuzima obvezu da se suoči s Rusijom u obrani tih zemalja, ali to znači Treći svjetski rat.. Ne treba zaboraviti da unatoč velikom utjecaju Washingtona, NATO čine i zemlje poput Njemačke i Francuske, koje su prošle kroz dva svjetska rata i nikad neće popustiti takvim suludim zahtjevima. Tony Rinna, istaknuti novinar i geopolitički analitičar, piše : „Ako NATO odluči prihvatiti Gruziju, mora biti spreman dokazati kako će braniti njenu teritorijalnu cjelovitost. Istina je da postoji želja proširenja, ali kada pritisak postane prevelik, NATO će u odluci o članstvu Gruzije na prvom mjestu u obzir uzeti tu prijetnju“.

Čini se da je jedini način da se otklone te prijetnje uvjeriti Tbilisi, Kijev i Kišinjev da se odreknu „spornih teritorija“. Iako to u ovom trenutku izgleda nemoguća misija, izjava Rasmussena i ranije Stoltenberga sugerira da NATO u obzir uzima i tu opciju. Konačno, što Sjedinjenim Državama i europskim silama znači teritorijalna cjelovitost bilo koje od spomenutih zemalja? Problem bi, eventualno, mogla biti Španjolska, koja zbog Katalonije ne pristaje na mijenjanje granica iscrtanih nakon Drugog svjetskog rata.

Model ulaska za presijeći „Gordijski čvor“ BiH?

U kontekstu savjeta Rasmussena, podsjetimo da postoji i Bosna i Hercegovina, koja s NATO savezom već surađuje u brojnim područjima, ali zbog stava Banja Luke ne može računati na punopravno članstvo. Znači li to da bi NATO jednog dana mogao savjetovati političarima u Federaciji BiH da se taj entitet pridruži NATO paktu, a da ostatak zemlje, odnosno entitet Republika Srpska, „do daljnjega“ ostane izvan NATO kišobrana, kako ga vole zvati njegovi čelnici u sjedištu u Bruxellesu. Naravno da sve opcije, od gruzijske preko ukrajinske, moldavske i bosanske znače promjenu granica i dezintegraciju spomenutih zemalja. Hoće li politički čelnici uspjeti odoljeti sirenskom zovu NATO pakta i držati do teritorijalne cjelovitosti, koja je u slučaju bivših sovjetskih republika vjerojatno trajno narušena, pitanje je na koje ćemo prije ili kasnije dobiti odgovor.

Georgian Journal

NATOproširenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
4 godine prije

NATO?
Mislim da je ta družina sve samo ne “savez država”?
Pitanje je i ko je danas Država!?
Zapad je već odavno stavio interes kompanije iznad suvereniteta države.

Siniša
4 godine prije

Federacija BiH u NATOu….što se nas tiče nikakav problem.

Red Dog
4 godine prije

Dakle, NATO ulazi u ratna stanja. Jer moraju pomoci svojim clanicama da vrate kontrolu nad teritorijama. To je NATO. Svi za jednog, jedan za sve. Ako ne mogu, to znaci da je NATO prcija, a sta ce nam prcija?
Posto se odluke donose konsenzusom su male zemlje blokirale to do sada. Sada ih predvodi velesila Danska.
Kraj je blizu 🙂

minimoris
4 godine prije

NATO je ocito zeljan da uvuce u sebe sve moguce zemlje oko Rusije,da bi je skoro potpuno opkruzio,sada ce se vrsiti pritisak na Gruziju i Ukrajinu da se odreknu svojih teritorija,i da se potom uclane u NATO,tako ce biti blizi Ruskim granicama.Moguce je da ce rasturiti BiH uvuci Federaciju u NATO,a zatim vrsiti pritisak na Republiku Srpsku,pa kada uspeju da dovedu nekog njihovo na celo ,da i nju uvuku .Srbiju ce za 10-15 godina prisilom uvuci u NATO,da ode jos koja generacija koja pamti neke stvari i dodju generacije koje za to nece biti briga. Ako pogledamo neke stvari,da je neko drugacije vreme Srbija bi popila najteze moguce sankcije zbog uzimanja ruskog oruzja,ali se to ne desava,jer su u NATO svesni da ako bi i ove generacije osetile udar sankcija ulazak Srbije u NATO bi bio jos vise prolongiran.Srbija sa naoruzanjem koje je dobila i kupila od Rusije ne predstavlja… Čitaj više »

Kutga
4 godine prije

Dali postoji gora teroristicko genocidna organizacije od NATO-a?

ANTINWO.HR
4 godine prije

Oni manipuliraju a vi narodi ratujte i ubijajte se!Jebeš nato

Ponosna Volina sa tvrdo V
4 godine prije

Boli me više ona stvar za ratovanje. Djeca su vani i neće ni u čije i nikakve vojske ići a niti ja više nemam namjeru uzimati oružje u ruke. Gospodo demokrati, članovi Munchen bojne, političari bivši i sadašnji pripremite svoju djecu ukoliko želite sukob i braniti nečije interese preko naših leđa. Odhebite u skokovima.

joze čelični
4 godine prije

osetija treba nato-u tamo se rađaju generali i vojskovođe a u georgiji vinari

Z.A.
4 godine prije

A ovo sto g.Babic pise o nekakvim disolucijam drzava to jeste o otcijepljenjima sto sanjaju u RS je vise nego nebuloza. Ko ce to podrzati jeli mozda Rusija ili Kina ili ko? Onog trenutka kad dodje do tog scenarija kako ce Rusija ili Kina i s kojim pravom zadrzati Republike sa muslimanskom vecinom u svojim okvirima. Ovaj clanak je samo iskoristen za promociju svog misljenja i osluskivanje bila komentatora.Babicu smanji dozivljaj i insinuacije ovo ti je skroz nekorektno.

Siniša
4 godine prije

Najbolje rješenje za BiH…..demilitarizacija. Nemamo mi para za NATO, i ovako nas ove OSnage BiH bezpotrebno previše koštaju a nikakvu svrhu nemaju.

Admin
4 godine prije

Poštovani, mi nikada ne brišemo komentare, nego etikete, uvrede i sve ono što ometa normalnu konverzaciju.

Većina vaših komentara pokušava vrijeđati druge narode, što ovdje nije dozvoljeno.

Ugodno čitanje i bili bismo iskreno sretni vidjeti kako pišete stvarne komentare.

Gordan
4 godine prije

Uskoro će biti dovoljna peticija najmanje 10 ljudi da bi se postalo punopravna članica NATO.
Referendum više niko ne spominje, Crna Gora ekspresno uđe u NATO, Makedonija postade S. Makedonija i brzo će i ona u NATO bez referenduma.

ANP je prvi preduvjet da i BiH uđe bez referenduma. Mislim da svaka država treba prvo raspisati referendum i ne trošiti novce i resurse ako referendum ne prođe. Ovako se silom stvaraju uvjeti i vlast nateže da na bilo koji način uđe u NATO.

Tupko Glupko
4 godine prije

Ukrajinci i Gruzijci trebaju napokon shvatiti da su NATO-u samo glineni golubovi, korisne budale koji služe za potkusurivanje susjedne Rusije, te da će se NATO boriti protiv Rusije do posljednjeg Gruzijca i Ukrajinca, pokupovati u ratom razorenim zemljama sve što vrijedi u bescjenje skupim kreditima koje je nemoguće otplatiti. To je do danas postalo i djeci jasno.

Tupko Glupko
4 godine prije

Koliko komentara je ovdje vezano uz temu članka?

Gordan
4 godine prije

Ne znam kome da odgovorim pa ovako zbirno @Z.A. @Siniša @Savio

Raspravljate hoće li Kina i Rusija priznati odcjepljenje RS od BiH a ja sam shvatio da bi NATO izveo tako nešto samo da bi BiH, makar i djelomično, što prije ušla u savez a ostatak, pod pritiskom, nedugo iza FBiH. To je valjda plan i za Gruziju i Ukrajinu i nikakvo priznanje ne treba, naprotiv. Odricanje od spornih teritorija je zadnja opcija ali moguće da stvari odu i u tom pravcu, računajući da će vremenom i to riješiti, na bilo koji način.

U svjetlu stalnog blokiranja i opstruiranja sa strane FBiH jasno je da se pokušava nametnuti volja Bošnjaka na cijelom teritoriju. Ne uvažavati mišljenje i volju jednog ili dva konstitutivna naroda baš se i ne uklapa u priče o zajedništvu i vjerojatno potiče želju RS za otcjepljenjem te stvaranjem HB.

dsfjvaefvbhaewfvrbaerbvhaerhvae
4 godine prije

Za one koji vole vruće teme najbolje je da vide što reće Štula tko to živi na Balkanu a i čiji je Kulin ban hehehe……..inaće Babiću sve što vidiš na planetu je djelo stvorovih operativaca, traje to dugo, još od toljage……………….samo asteroid to može zatući……….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI