NATO zemlja ”zainteresovana” za nuklearno oružje

14 komentara

Poljska apsolutno želi da bude domaćin i stalnog prisustva NATO-a trupa i američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, rekao je u petak glavni pomoćnik predsjednika Andrzeja Dude. Bilo je “konceptualnih” razgovora sa Washingtonom o atomskom oružju, rekao je Jakub Kumoch za novinski kanal Polsat, i tvrdio da se sporazum NATO-Rusija iz 1997. ne treba tretirati kao prepreku za postizanje toga.

Duda je dospeo na naslovne strane ranije ovog meseca rekavši da je Poljska razgovarala o pridruživanju programu “nuklearnog dijeljenja”, u okviru kojeg su SAD rasporedile nuklearne bombe u nekoliko nenuklearnih zemalja NATO-a. Stejt department je brzo reagovao rekavši da Vašington “ne planira” da raspoređuje atomsko oružje bilo kojoj članici NATO koja se pridružila nakon 1997. godine, a zamenik portparola Vedant Patel je insistirao da nije upoznat sa bilo kakvim razgovorima sa Poljskom o tom pitanju.

“Predsjednik nije rekao da Poljska vodi razgovore, ali da je takvih razgovora bilo i istina je – bilo je takvih razgovora”, rekao je Kumoch za Polsat u petak. “Bili su u takozvanoj konceptualnoj fazi” , dodao je, a Varšava je obavijestila Amerikance da je Poljska zainteresirana za sudjelovanje u programu dijeljenja nuklearnog oružja.

Kumoč, koji je na čelu Biroa za vanjsku politiku u predsjedničkoj administraciji, nazvao je “štetom” što je Patel iznio 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt NATO-Rusija. Ugovor je posebno zabranjivao stalno raspoređivanje trupa u istočnoj Evropi, na čemu je Rusija ponovo insistirala prošle godine, u bezbednosnom predlogu koji su SAD i NATO na kraju odbacili .

“Vjerujemo, a predsjednik je rekao na samitu NATO-a, da je ovaj čin mrtav, Rusija ga je jednostavno poništila agresijom na Ukrajinu”, rekao je Kumoč.

Većina Poljaka podržava Dudin interes za američke atomske bombe, prema istraživanju koje je ranije ovog mjeseca sproveo anketar IBRiS. Sveukupno, 54,1% se zalaže za učešće u dijeljenju nuklearne energije, dok se samo 29,5% ispitanika protivi. Podrška je posebno bila jaka među mladima (93%), čitaocima državnih medija (72%) i glasačima vladajuće stranke PiS (68%).

Osim što želi da ugosti američke trupe i nuklearno oružje, Varšava od saveznice NATO-a, Njemačke, kao i od Rusije , zahtijeva ogromne reparacije za Drugi svjetski rat .

U međuvremenu, interesovanje Varšave za američko nuklearno oružje naišlo je na zabrinutost i u Rusiji i u Bjelorusiji. Poljska je bila glavni kanal za isporuku NATO oružja i municije Ukrajini, a Rusija tvrdi da je u sukobu na strani Kijeva učestvovao veliki broj poljskih boraca.

NATONuklearno oružjePoljskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Polaki su kao katolici kroz povijest uglavnom bili krvožedene zvijeri što je u suprotnosti sa katolicizmom. Uvijek su izražavali aspiracije prema tuđim teritorijima i asimilaciji drugih naroda.

FATIH
1 godina prije

“OPROSTI IM BOZE, NE ZNAJU STA RADE”

Schwarze Hunderte
1 godina prije

LET IT BE SO ! 😁 😉 P.S.;- Ipak sam se zavaravao da su barem malo pametniji .. Ovako .. Kako rekoh prije … Recept za dugirocni mir u Europi .. Cjela Iztocna Pruska Njemackoj ! Njemacka se tad 100 % zaokruzuje kao drzava sto joj omogucuje — sutnut Anglo-Sase u guzicu ! Ostatak .. Ukljucujuc one smjesne pribaltike — Velikoj Russiji . Imate tad barem 100 gidina mira u Europi pred sobom 😉 . Sto bu s Poljskom ? Kakovom Poljskom ???!

Sir Oliver
1 godina prije

Poljska želi biti meta broj 1 .Sretno vam bilo.

Max
1 godina prije

Samoubilačke ambicije,

tihobl
1 godina prije

Brko ih je pretekao i dobio iskandere i takticke bombe.

Keki
1 godina prije

Ovog su isto pošteno za jaja uhvatili.

Alp Arslan
1 godina prije

Poljaci su bahata i arogantna provokatorska smeča, izazivaju sranja a kao borci večinom su u povjesti bili niko i nista a to su i danas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI