Navodne veze Huntera Bidena s kineskim tajkunom podižu „zabrinutost kontraobavještajne službe zbog iznude“

Hunter Biden
6 komentara

U septembarskom izvještaju republikanskih senatora navodi se da su Hunter Biden i drugi članovi porodice Biden „unovčili“ potpredsjedništvo Joea Bidena kroz „ogromnu finansijsku mrežu koja ih je povezivala sa stranim državljanima i stranim vladama širom svijeta.“

Dvojica senatora republikanaca – predsjedavajući Senatskog odbora za finansije Charles Grassley iz Ajove i predsjedavajući Državne bezbjednosti i državnih poslova Ron Johnson objavili su izvještaj navodno zasnovan na novopribavljenim dokumentima koji rasvjetljavaju bliske finansijske i poslovne veze između Huntera Bidena i bogatog kineskog tajkuna povezanog s komunističkom partijom, piše The Washington Times.

Dokumenti koji čine osnovu izvještaja od 18. novembra navodno su primljeni od Tony Bobulinskog.

Bivši poslovni saradnik sada uzbunjivač prošlog mjeseca punio je naslove medija nakon što su njegove javne izjave naizgled potkrijepile materijale koji su proizašli iz sadržaja odbačenog laptopa Mac Book Pro koji navodno pripada Hunteru Bidenu.

Naslovi u New York Timesu i naknadne medijske publikacije odnosile su se na mejlove koji su navodno izvučeni iz računara, što sugeriše da je demokratska predsjednička uzdanica Joe Biden umiješana u inostrano poslovanje njegovog sina Huntera Bidena sa ljudima navodno povezanim sa kineskom Komunističkom partijom.

Takođe se tvrdilo da je i sam bivši potpredsjednik primao „povratne dobiti“ od transakcija.

Novi izvještaj Senata navodno sadrži objelodanjivanje bankarskih izvoda, prema kojem su u 2017. godini izvršeni transferi od kineske firme Shanghai State Energy HK u ukupnom iznosu od 6 miliona dolara Robinsonu “Robu” Walkeru, dugogodišnjem porodičnom saradniku, i njegovom LLC preduzeću s jednim zaposlenim u Delaware. U februaru je prebačeno tri miliona dolara, dok je u martu napravljeno još 3 miliona dolara transfera.

Shangai State Energy povezana je sa Ye Jianmingom, milijarderom povezanim sa komunističkom partijom koji je bio na čelu CEFC China Energy Co., i njegovim saradnikom Gongwen Dongom.

Walker je bio saradnik u drugom entitetu Hunter Bidena – Rosemont Seneca i sarađivao je sa Jamesom Gilliarom, britanskim finansijerom, da bi sklopio investicione ugovore sa CEFC u periodu 2015-16, navodi se u izvještaju Senata.

„Kontraobavještajni podaci, zabrinutost zbog iznude“

Izvještaj Grassley-Johnson, od 18. novembra, navodi:

„Ove transakcije su direktna veza između Walkera i komunističke kineske vlade i, zbog njegove bliske povezanosti sa Hunterom Bidenom, još jedna veza između finansijskih aranžmana Huntera Bidena i komunističke kineske vlade. U vrijeme transfera, State Energy HK Limited je bio povezan sa CEFC China Energy, koja je bila pod vođstvom Ye Jianminga.“

Poruke koje je predao Tony Bobulinski, kaže se u izvještaju, otkrivaju navodno „duboke“ veze Huntera Bidena sa stranim finansijskim poslovima Ye Jianminga.

Jedna nit poruke, datirana 15. maja 2017. godine, tvrdi da je Hunter Biden preuzeo ulogu „stratega i posrednika“ kineskog mega-bogatog biznismena, koji je težio da proširi svoje poslovne interese u Kolumbiji, Luksemburgu, Rumuniji i Omanu.

Izvještaj citira ono za šta se vjeruje da je email Jamesa Gilliara Bobulinskom i Hunteru Bidenu, koji je potom kopiran Robu Walkeru i Jamesu Bidenu.

Na osnovu e-pošte i dokumenata koje je dostavio Bobulinski, izvještaj Senata kaže:

„Što se tiče Omana, dokument pokazuje da je Hunter Biden„ bio ključan u uspostavljenim odnosima, prenoseći dobru volju predsjedavajućeg [Ye Jianming] i nekonfliktni status ulaska u CEFC.“

Izvještaj se nastavlja:

„Takođe je utvrđeno da je Hunter Biden odgovoran za„ obraćanje svim stranama i organizovanje sastanaka za nastavak promocije CEFC, kao i za odobravanje strateških i operativnih elemenata korak po korak.“

U drugoj tekstualnoj poruci na koju se poziva izvještaj, Hunter Biden je u oktobru 2017. godine prividno opisao svoj odnos sa Ye.
Izvještaj Senata tvrdi da je „u istoj razmjeni Biden objasnio da je sa Yeom razgovarao ‘redovno’, da su se ‘sastajali jednom nedjeljno’, da je bio ‘prvi gost u njegovom novom stanu’. ‘On je kuvao, ja sam ručao i zajedno smo jeli u kuhinji, i pomagao sam Yeu u vezi sa nekim njegovim ličnim pitanjima (vize za osoblje i neke osjetljivije stvari)’.“

Rezimirajući otkrića u dokumentima koje je prenio Tony Bobulinski, izvještaj Senata Grassley-Johnson kaže da „novi zapisi potvrđuju veze između porodice Biden i komunističke kineske vlade, kao i veze između poslovnih saradnika Huntera Bidena i ruske vlade, i dalje podržavaju nalaz izvještaja odbora od 23. septembra 2020. da su takvi odnosi stvorili zabrinutost za kontraobavještajne poslove i iznudu“.

„Sumnjivi transferi“

Prethodno je Hunter Biden, sin demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, kome su američki mediji predvidjeli pobjedu na izborima 2020. godine, bio predmet izvještaja republikanskog osoblja Grassley-Johnson od 23. septembra koji je navodno otkrio mnoštvo „sumnjivih“ bankovnih transfera ruskih i ukrajinskih oligarha Hunteru u 2014., tokom mandata Joea Bidena na mjestu potpredsjednika.

Na osnovu izvještaja o sumnjivim aktivnostima Ministarstva finansija (SARS), koje su podnijele finansijske institucije koje su rukovale navodnim transferima, izvještaj je tvrdio da su milioni dolara primljeni od kineskih entiteta, pri čemu je Hunter Biden navodno dio tog novca preusmjerio svom poslovnom partneru, stricu Jamesu Bidenu.

Tako je jedno prethodno „otkrivanje prenosnih računara“ tvrdilo da je Hunter Biden od Ye Jianminga tražio 10 miliona dolara godišnje za „samo predstavljanje“ tokom tri godine i garanciju od 30 miliona dolara.

Tekstualne i e-poruke koje su navodno bile dio bombastičnog „otkrića laptopa“ takođe sugerišu da su Hunterovi partneri, uključujući Bobulinskog, razgovarali o bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu, jer bi trebalo da dobije 10 odsto udjela u zajedničkoj kineskoj investicijskoj kompaniji u nastajanju.

Septembarski izvještaj Senata rezimirao je:

„Podaci trezora koje su predsjedavajući prikupili pokazuju potencijalnu kriminalnu aktivnost u vezi sa transakcijama između Huntera Bidena, njegove porodice i njegovih saradnika sa državljanima Ukrajine, Rusije, Kazahstana i Kine. Ovi dokumenti posebno pokazuju da je Hunter Biden primio milione dolara iz stranih izvora kao rezultat poslovnih odnosa koje je izgradio u periodu kada je njegov otac bio potpredsjednik Sjedinjenih Država i poslije.“

Tokom čitavog skandala sa „emailovima s laptop računara“, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odlučno je negirao bilo kakvo znanje o višemilionskim poslovnim transakcijama svog sina u inostranstvu.

Hunter Bidenjoe bidenkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Kriminal jest zabrinjavajući ali to su trebali reći i prije.

Maaja
3 godine prije

komentar jednog hr.urednika svog portala: Komentar Sloboda se bliži – zadnji trzaji umiruće zvijeri koja u samrtnom hropcu grize i udara sve oko sebe i nanosi mnoge povrede ljudima i svim osjećajnim bićima. Ali izdržimo, ostanimo mirni i sabrani koliko nam je god moguće, u uvjerenju da će (djelomični) kaos i čišćenje svih rupa s prljavštinom na Zemlji potrajati najviše još tri godine, ne u svim zemljama isto, negdje prije ili kasnije. U nas je korupcija jaka, tako da željene promjene neće ići tako brzo, no povratka na „staro“ definitivno nema. Staro se raspada, možemo promatrati svaki dan kako na vidjelo izlaze dosad skrivene djelatnosti, što ne znači da se nije događalo, i te kako, samo u pritaji, doslovce u podzemlju. I sada se sve okreće naglavce, prljavština se izbacuje na van, da ju se vidi i odstrani – i dobro je tako, jako dobro. Novo doba sviće na obzorju, vrijeme… Čitaj više »

Maaja
3 godine prije

a na postavljeni post bi se reklo ….svakome po zasluzi…… pa slijedi i zgodno/sretna vijest: Muškarac iz Sjeverne Sumatre je postao milioner zahvaljujući tome što mu je meteorit doslovno upao u kuću. Tridesettrogodišnji Josua Hutagalung je radio u dvorištu kada je meteorit probio krov njegove kuće i završio u dnevnom boravku. “Kad sam ga podigao, bio je još uvijek topao. Zvuk je bio jak, a stvari u kući su se zatresle. Meteorit je napravio rupu u krovu”, izjavio je Josua. Svemirska stijena je teška 2,1 kg, a procjenjuje se da je stara 4,5 milijardi godina.Radi se o CM1/2 ugljičnom hondritu, koji je izuzetno rijedak te vrijedi oko 1,4 miliona funti. Za njega je Josua dobio iznos jednak 30-godišnjoj plati.Još tri fragmenta meteorita zvanično nazvanog Kolang su pronađena u blizini, a jedan je bio udaljen tri kilometra od Josuinog doma. Lunarni i planetarni institut u Teksasu je procijenio da je ukupna… Čitaj više »

bauštelac
3 godine prije

kriminalni osmjeh

Teheranac
3 godine prije

Američka ekonomija je direktno ili indirektno povezana sa Kinom, što bi značilo da većina američkih kompanija, pa samim tim i političara koji sjede u upravnim odborima ili su tamo postavili svoju djecu, prijatelje ili osobe od povjerenja, posluje sa komunistima iz Kine. Da ima nepotizma i iskorištavanja položaja, ili kao što je to slučaj s poslovanjem s “komunistima” u Kini, gdje li su tu Trump, njegova djeca, zet i šira porodica?!? S jedne strane sarađuju s komunistima, s druge strane posluju s teroristima koji ubijaju novinare bez ikakve kazne i pod zaštitom Trumpa (to potvrdio u javnom govoru), … tako da ovakvi tekstovi, zapravo teme, treba tražiti i kod nas. Recimo u BiH, posebno u RS, sve IT poslove dobijaju ili dobija jedna određena firma. Vjerujem da je ovakvih primjera u Slo., Cro., Srb., CG., Mak., Alb., pa i nekim regionalnim članicama EU ista situacija. “Opustite se i uživajte” …… Čitaj više »

Pero
3 godine prije

Ne znam kome još nije jasno. Radili su takve prijevare da to nije normalno. Ali, dobra je vijest da su gotovi. Vidite da Biden skuplja od ljudi za nastavak do izbora. Izgleda da su im zatvorili pipe. Vidite da sad govori da nije bas mislio totalni lockdown!? Znači, ruka pravde ih stiže. Nevjerojatno je da traži od ljudi čije je poslove zatvorio. Molite se jer stiže promjena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI