Neizvjesno usvajanje pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu?

Ukrajina - FInancijska pomoc sa Zapada
11 komentara

Američki Senat objavio je u nedjelju tekst dugoočekivanog dodatka o nacionalnoj sigurnosti, koji spaja odredbe za strožu sigurnost granica sa stranom pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Prvo glasanje o zakonu očekuje se sredinom sedmice.

Od paketa od 118 milijardi dolara , više od polovine – otprilike 60 milijardi dolara – dodijeljeno je za vojnu pomoć Ukrajini. Još 14 milijardi dolara namijenjeno je Izraelu i 4,8 milijardi dolara za podršku indo-pacifičkim “partnerima” Washingtona  usred tenzija s Kinom.

Dodatnih 10 milijardi dolara ići će za humanitarnu pomoć civilima u Gazi, Zapadnoj obali i Ukrajini.

Ukupna cijena predloženih promjena granične politike iznosi nešto više od 20 milijardi dolara, što bi moglo pokriti prijevoz za deportaciju, skloništa i više od 4.000 novih službenika za azil.

Predsjednik Biden je odmah izrazio svoju “snažnu podršku” zakonu u izjavi objavljenoj u nedjelju, tvrdeći da je sporazum postignut “o dvopartijskom sporazumu o nacionalnoj sigurnosti koji uključuje najteži i najpravedniji set graničnih reformi u posljednjih nekoliko decenija”.

Američki lider je posebno naglasio dva  “važna prioriteta” koja bi omogućila Sjedinjenim Državama i partnerima da “nastave naš vitalni rad”,  misleći na pomoć Ukrajini i Izraelu, pozivajući Kongres da “brzo usvoji” zakon.

Predsjednik Biden mjesecima se bori da dobije podršku za paket vojne pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara kao dio šireg dodatnog programa nacionalne sigurnosti. Međutim, ostaje nejasno da li će novopregovarane granične mjere biti dovoljne da uvjere republikanske kritičare, a ne otjeraju progresivne demokrate.

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, Mike Johnson, upozorio je u nedjelju da će prijedlog Senata biti “mrtav po dolasku” ako stigne u Dom u svom sadašnjem obliku.

“Vidjela sam dovoljno. Ovaj zakon je čak gori nego što smo očekivali i neće biti ni blizu okončanja granične katastrofe koju je napravio predsjednik”, rekao je Johnson na X.

Sljedeće sedmice, Predstavnički dom bi trebao glasati o zasebnom “čistom” paketu pomoći za Izrael, ali Bijela kuća je više puta ukazivala da je to sve ili ništa za Bajdena, koji je obećao da će staviti veto na samostalni zakon.

Dok su američki zakonodavci upleteni u pregovore oko novog sigurnosnog dodatka, čelnici EU su prošle sedmice potpisali paket podrške Kijevu od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) “u okviru budžeta EU”. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prvobitno stavio veto na prijedlog, tvrdeći da Brisel nema pojma kako će novac biti potrošen, navodno je “ucjenjen” da prihvati sporazum.

BidenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

Neka nas ne začudi ako cijela predstava na kraju i završi dogovorom u nekoj novoj iteraciji dokumenta. Koliko god im goruća tema na domaćem terenu i bila izvor prijepora toliko im svima skupa nije svejedno kakav domino efekt će uzrokovati stišavanje hibridnog rata u Ukrajini.

Darko
2 mjeseci prije

A ukrajinska kurvetina Ursula će opet pljunuti 50 milijardi ukrajinskim fašistima. Pitam se koliko će maznutu krmača na svoj račun sa Zelenskim, 10 % ili više?

Max
2 mjeseci prije

Vreća bez dna za bankrot država i naroda.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

118 milijardi dolara vojne pomoći, i još 10 milijardi dolara humanitarne pomoći izuzetnih.

Poruka je više nego očigledna – uništavajte se i ubijajte za naše interese, a za gospodarske posljedice po vaše zemlje nas je briga kao i za lanjski snijeg.

gargamel
2 mjeseci prije

Te obečane milijarde, neče stiči u jednoj turi, tako da če EU i ostali imati uvijek ucjenjivački potencijal, a duge su četiri ili ko zna koliko godina. Biče to neka vrsta infuzije na dugi rok, da se vatra ne ugasi, ali ukrajinci neče dobiti ništa osim mrvica i oglođanih koski.

Demokracki
2 mjeseci prije

EU veleizdajnici su natovarili Europi zelenu agendu, skupe energente, skupu hranu, stagnirajuce plate i propalu korumpiranu tvorevinu banderistan oko vrata, medjutim Evropa se i dalje neda. Sto je sljedece?

trajko
2 mjeseci prije

Skratite muke ukrajincima i postupite “humano” kao i židovi sa palestincima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI