‘Neke zemlje’ razgovaraju sa Rusijom

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
15 komentara

Iako Ukrajina ne vodi nikakve pregovore s Rusijom o okončanju sukoba, druge zemlje su najvjerovatnije uključene u takve napore, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski.

U intervjuu za NBC News u nedjelju, Zelenski je zamoljen da se pozabavi izvještajima da su se zapadni zvaničnici obratili Kijevu kako bi razgovarali o potencijalnim mirovnim pregovorima s Rusijom. Kanal je takođe tražio da razjasni da li je on lično bio uključen u proces.

Zelenski je rekao da, iako je čuo “mnogo različitih glasova i emocija i bez ikakvih kontradikcija i prijedloga”, nije imao nikakav kontakt s Rusijom, dodajući da su svi najviši američki zvaničnici i kreatori politike bili svjesni njegove nevoljnosti da pregovara s Moskvom. .

Ukrajinski predsjednik je također naglasio da nije doživio nikakav otvoren pritisak Zapada da sjedne sa svojim protivnikom. Međutim, priznao je da „siguran sam da postoje neke zemlje gdje na nivou obaveštajne službe ili savjetnika lidera… možda razgovaraju sa Rusijom. Možda razmišljaju kako da upravljaju svime.”

Prema Zelenskom, međutim, razgovori su nemogući sve dok ruske trupe ne napuste teritoriju koju Ukrajina smatra svojom. Ta izjava bila je u skladu sa dugo hvaljenom mirovnom formulom ukrajinskog lidera, koja pored povlačenja ruske vojske zahteva i uspostavljanje tribunala za procesuiranje Rusa za navodne ratne zločine. Moskva je u više navrata odbacivala te prijedloge kao odvojene od stvarnosti.

Iako Kremlj tvrdi da je otvoren za nagodbu s Ukrajinom, Zelenski je prošle jeseni potpisao dekret o zabrani bilo kakvih pregovora sa sadašnjim rukovodstvom nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Međutim, NBC je u subotu izvijestio da zapadni zvaničnici vode “delikatne” razgovore s Kijevom, ispitujući ga o tome koje bi ustupke mogao učiniti kako bi okončao sukob.

Prema članku, diskusije su vođene strahom da su neprijateljstva “došla do ćorsokaka” i da Ukrajini “ponestaje snaga”. Do toga dolazi usred tekuće kontraofanzive Kijeva, koja je u toku od juna, ali nije uspjela zadobiti bilo kakav značajniji položaj. Prema riječima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajina je izgubila više od 90.000 vojnika od početka napada.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Gle čuda.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Kao da se glumca Zelenskog nešto pita i kao da ga se nešto pitalo.
Sudbinu Ukrajine će direktno ispregovarati Washington i Moskva.

nastran
5 mjeseci prije

idiot van stvarnosti..ako se riješi po njegovoj “formuli” o čemu bi se uopće pregovaralo???

Ne mogu šutjeti
5 mjeseci prije

Zaprijeti svima i da pomisle na pregovore o miru!
(Kad prestanu slati pomoć i oružje sam ćeš moliti za mir.)

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Tek kada official London počne secret talks sa Moscow a HOĆE 😁 , onda je kraj vrlo blizu a promjene neviđene u posljednjih pola milenija 😱 😱 😱 !!!

Dux
5 mjeseci prije

Džaba si krečio ….jadni Zeleni, sad će biti kako Putin kaže.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Svi vi olako shvaćate stvari.

Tko će pregovarati? USA i EU su izravno uključene.

Tko će garantirati?
Znamo što ne bilo sa Minskim pregovorima.
Tko će predstavljati Ukrajinu?

Arestovič je uvijek bio prva rezerva i prije nego je zbrisao.

Šta će Ukrajinci jesti?
Za početak treba jednostavno dosta problematičnih tipova likvidirati.
Pa čime se oni bave? Skidanjem nekih spomenika. U ovakvoj situaciji?

Tko će to? Neki su vani, neki su poginuli.

Vjerojatno će se morati udarati po Kijevu na kraju.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Za to vrijeme, ti pregovaraš sa Švabama, E ne bi li ti dali Taurus. Opet…game changer 😏🤦 “…nemački koncern “MBDA Deutschland” predstavio je detaljno ispitivanje krstareće rakete Taurus KEPD 350.” Pazi sad: “..kada se koristi na visini od 50 metara, Taurus ostaje neranjiv protiv presretanja od strane ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400” 😯🤔 “Ako moze da leti ispod 50m,ne vidi je nijedan radar ne samo S-400, problem je pitanje koliko je tacna ta informacija, problem je sto ko ima tako kvalitetan pvo,ima i jos kvalitetnije rakete pa postoji mogucnost da ti vrate.” “Nemci nisu imali nacina da testiraju da li s400 vidi ili ne vidi taurus rakete – ali je za marketing skroz super da nemci kazu da su ispitivali i potvrdilu da ih s400 ne vidi.” Naravno, sve ovo je poznato većini na portalu, ali, ponovimo: “….to je raketa male brzine slicna kao stari americki tomahavk. tehnologija iz proslog… Čitaj više »

Voltaire
5 mjeseci prije

Dosla maca na vratanca 🙂

Zvone
5 mjeseci prije

Ne neke nego pametne zemlje razgovaraju s Rusijom.

Janko
5 mjeseci prije

Poslati komičara sa puškomu u ruci na prvu crtu barem mjesec dana pa da vidiš kako bi poželio razgovore o prekidu rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI