‘Nema humanitarne krize’ u Gazi?

Izraelski napad na Gazu
5 komentara

Izraelski ambasador u Londonu negirao je da se u Gazi odvija humanitarna kriza, tvrdeći da palestinska militantna grupa Hamas mora “platiti cijenu” za napade na izraelske civile.

Na pitanje Sky Newsa o situaciji u Gazi u ponedjeljak, Tzipi Hotovely je odgovorila: “Ne postoji humanitarna kriza.” “Izrael je zadužen za sigurnost Izraelaca. Hamas je zadužen za sigurnost Palestinaca”, rekao je diplomata.

Ona je dodala da je Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, “zloupotrebio” humanitarnu pomoć i, “umjesto da se brine o svom narodu, napravio je tunel terora”, koristeći sredstva za proizvodnju raketa, čiji je “glavni cilj da se povrijedili nevine Jevreje u njihovim domovima.”

“Ovo je vrijeme kada Hamas treba da plati cijenu za ubijanje nedužnih Izraelaca i sada sprječavanje vlastitog naroda” u evakuaciji,  rekao je izraelski diplomata. “Dajemo im priliku da odu na jug, u zaštićena mjesta. Nažalost. , djeci Kfar Aze, stanovnicima Sderota, nije data ova prilika.”

Dana 7. oktobra, Hamas i savezničke grupe pokrenuli su iznenadni napad na Izrael, masakrirajući civile u područjima blizu granice i uzimajući taoce. Izrael je uzvratio napadom na ciljeve u Gazi, a u četvrtak je naredio više od milion palestinskih civila da se evakuišu u južni dio gusto naseljene teritorije.

UN i grupe za ljudska prava osudile su naredbu za evakuaciju. Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, upozorio je da će to donijeti “razorne humanitarne posljedice”. Human Rights Watch je dalje naveo da će izbjeglice biti prinuđene da se usele u pretrpane domove rođaka i prijatelja, s obzirom da su prelazi sa Egiptom i Izraelom i dalje zatvoreni.

Hamas je u međuvremenu poručio stanovnicima da ostanu u svojim domovima i “čvrsto stoje pred ovim odvratnim psihološkim ratom” koji vodi Izrael, navodi Guardian.

Ipak, procjenjuje se da je oko 500.000 Palestinaca pobjeglo na jug od izdavanja upozorenja. Najmanje 2.750 Palestinaca i preko 1.300 Izraelaca ubijeno je od 7. oktobra, prema zvaničnicima s obje strane.

gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Izrael naredio da se više od milijun palestinskih civila evakuira u južni dio gusto naseljenog teritorija Gaze.
Izraelska ambasadorica u UK Tzipi Hotovely tvrdi da to nije humanitarna kriza.
Naravno, kada njima Palestinci nisu ljudi, pa nema ni humanitarne krize.
Bljuv, bljuv, bljuv.

Max
6 mjeseci prije

Onda je i napad na Izrael lažan.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

U pravu je. Budući njihov Talmud govori o drugim ljudima kao stoci, nižoj vrsti i slugama onda su potpuno u pravu da nema humanitarne krize jer s druge strane nisu ljudi.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Na žalost ali istinito. Sve ok se drže nadljudima treba ih eliminirati iz svih institucija i događanja i okružiti zidom.

Bruno
6 mjeseci prije

Nije je bilo ni u Aušvicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI