Nema svjetla na kraju ukrajinskog tunela

Josep Borell
19 komentara

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da uprkos najboljim naporima Zapada da pomogne Kijevu i „oslabi“ Moskvu, sankcije uglavnom nisu uspele da ostvare svoje ciljeve i da je potrebna veća saradnja država Centralne Azije kako bi se Rusija izolovala.

Ukrajinski sukob bio je “oštar podsjetnik na kritičnu važnost zajedničke odbrane osnovnih principa Ujedinjenih naroda”, rekao je Borel za Global Gateway Investors Forum za prometnu povezanost Evropske unije i Centralne Azije u Briselu u ponedjeljak.

„Znate da je Evropska unija u cilju odbrane ovih principa uvela značajne sankcije Rusiji, koje su značajno oslabile njenu ratnu mašineriju. Ali ipak, oni su tu, a rat se nastavlja. I ako mogu da kažem, intenzitet borbi se povećava i mi ne vidimo svjetlo na kraju tunela”, priznao je visoki diplomata EU.

“Da bi ove sankcije bile efikasne, potrebna nam je puna saradnja naših partnera. Pomno pratimo trgovinu između nas, između zemalja Centralne Azije, sa njima i Rusijom. Pokušavamo da analiziramo koji su to mehanizmi koji omogućavaju da se sankcije zaobilaze”, rekao je on.

Prema riječima predsjednika Vladimira Putina, ruska ekonomija je u dobrom stanju , brzo se širi i čak je imala koristi od zapadnih sankcija, koje su je primorale da se više fokusira na proizvodnju nego na izvoz energije.

Sankcije ruskoj nafti koje su uveli G7 i EU krajem prošle godine zamišljene su kao sredstvo za smanjenje energetskih prihoda Moskve. U stvarnosti, međutim, oni su imali efekat bumeranga, prema nedavnoj studiji .

Kijev je takođe više puta izražavao zabrinutost da Moskva nije izolovana kao što je obećao Zapad, jer su Kina i više zemalja globalnog juga odbile da se pridržavaju linije koju je postavio Zapad i umesto toga zadržale su neutralnu poziciju.

Usred takvih “razočarenja” i nakon neuspjele ljetne kontraofanzive zemlje, ukrajinske vlasti će pojačati napore da svojim građanima objasne zašto treba da idu na prvu liniju fronta, rekao je viši savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak. Iako Kijev ne objavljuje podatke o žrtvama, rusko Ministarstvo odbrane procjenjuje da su ukrajinske snage izgubile čak 400.000 vojnika tokom sukoba.

Ukrajina također “naporno radi” kako bi osigurala zapadna sredstva za zemlju 2024. godine, kaže premijer Denis Shmygal. SAD su do sada Kijevu pružile oko 111 milijardi dolara ekonomske i vojne podrške, ali se priliv sredstava dramatično smanjio dok se Bijela kuća bori da progura još 60 milijardi dolara pomoći. EU takođe do sada nije uspela da postigne dogovor da se 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) iz kolektivnog budžeta bloka usmeri u Ukrajinu.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

“značajne sankcije Rusiji, koje su značajno oslabile njenu ratnu mašineriju” – zapravo ste im napravili uslugu jer ste ih u vojnoj industriji prisilili na osamostaljivanje i ubrzani razvoj. Za podsjetnik, ovih dana ameri još uvijek nalaze komponente F-35 koje se proizvode u Kini. A to je perjanica. O ostalim vojnim proizvodima da i ne pričamo.
Da bude stvar gora po Borella, Rusi su sada up-to-date sa pristupima modernom ratovanju. Zapadni instruktori se čine kao djedice koje je pregazilo vrijeme jer Ukrajince uče zastarjelim pristupima bojištu koje su i Ukrajinci odbacili obzirom da nemaju veze sa okrutnom stvarnošću.

nastran
3 mjeseci prije

koja Azija? Kina? Pa njih stalno prcate..zašto bi vam se pridružili, nisu budale

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

“Pokušavamo da analiziramo koji su to mehanizmi koji omogućavaju da se sankcije zaobilaze” Borrell, pokušaj s time da 17% svjetskog stanovništva sankcionira Rusiju. Anglosasi, EU i četiri azijska poltrona. I da se brojka ne povećava niti nakon skoro dvije godine rata. Pokušaj s time da Rusija može lakše živjeti bez europskog novca, nego Europa bez ruskih energenata. Pogotovo na srednji i dugi rok. A kratkoročni je pri kraju. Shvati da na dugi rok jačaš Rusiju sa sankcijama, jer je ona u međuvremenu pronašla druga tržišta anulirajući gubitke poslovanja sa Europom, prvenstveno baš u Aziji. Gdje od 50 azijskih država Rusiju sankcionira tek 4 na azijskim geografskim marginama – tri otoka i jedan poluotok. Zbog njihovog lizanja guzice izuzetnima, dvije su u poluratnom stanju nakon što su krenule sankcije Rusiji. A jednom kada se maknu likovi poput tebe sa političke vlasti i ukinu sankcije Rusiji, Rusija će povratkom europskog tržišta biti… Čitaj više »

Bruno
3 mjeseci prije

Zna čovjek geografiju. Povezali bi EU s centralnom Azijom pod uvjetom da nema Irana i Sirije. Ovako možeš samo vezeti svoja muda u čvor. Ili su kratka jer si bezmudić.

Bruno
3 mjeseci prije

Morate naguziti Plenkovića. Mađari uzimaju naftu od Rusa, a INA je u većinskom vlasništvu MOL-a. Krši sankcije. Ovaj Borell je toliko glup da ne vidi da sam sebe negira u jednoj rečenici. Značajno smo oslabili ratnu mašineriju Rusije, a intezitet borbi se povećava. Ne seri i pusti Ukraince da se dostojanstveno predaju i obnove zemlju.

Josip
3 mjeseci prije

Pa dobro majmune jedan sto se to tebe tice i tko ti je dao mandat?

Steve
3 mjeseci prije

Ovi misle da su njihove sankcije obaveza za ceo svet. Plaše ljude po EU Rusijom i stvaraju histeriju. Pa vi sa traktorima ne možete da izađete na kraj. Samo vi duboko to sve ,,izanalizirajte,, i javite kad izvučete poentu… i nemojte da se podavite tamo na nato vežbama

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

“Kijev je takođe više puta izražavao zabrinutost da Moskva nije izolovana kao što je obećao Zapad…”
——————

“Obećanje ludom radovanje”

Šizofreni zapad je sam sebe izolovao od ostatka normalnog svijeta. Ista stvar kao i sa antiruskim sankcijama. Sankcije su odvalile zapad u glavušu, a Rusiju ojačale.

Sparkling
3 mjeseci prije

A da ovaj malo uvede sankcije Am. jer im preprodaje Ruski plin po troduplo većoj cijeni. Uvozi Ruski uran. Zaobilazi sankcije jer osigurava teret brodovima na kojima je Ruska nafta.
Zašto Indiji ne uvedete sankcije? Jer od tamo vam u EU dolazi Ruski dizel. Još uvijek kroz Ukrainu prolazi neki cjevovod prema EU. Što to teče cjevovodom prema EU??
Ovo što ovaj priča ne vjeruju više ni djeca u vrtiću.
Lp

Max
3 mjeseci prije

Svijetlo je rusko.

Tысяча = Tisuća
3 mjeseci prije

Tek im je sad jasno da su stvorili drugu Koreju u Europi a tako je islo sve po planu Njemackoj…

Motorola
3 mjeseci prije

Amerikanci EU jebu na suvo, a ona zato krivi Rusiju…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI