Nema više oružja njemačke vojske za Ukrajinu

Njemacka vojska oruzje
50 komentara

Dalje snabdjevanje iz zaliha Bundeswehra ugrozilo bi odbrambene kapacitete Njemačke, rekla je Christine Lambrecht.

Njemačka vojska više ne može da snabdjeva Ukrajinu oružjem iz svojih zaliha, izjavila je njemačka ministarka odbrane Christine Lambrecht.

U intervjuu za Die Augsburger Allgemeine Zeitung objavljenom u subotu, Lambrecht je rekla da, iako „svi imamo obavezu da podržimo Ukrajinu u njenoj hrabroj borbi“, u smislu „snabdjevanja iz zaliha Bundeswehra“, Njemačka je „u međuvremenu dostigla granicu.”

Ona je objasnila da njemačka vojska mora da „bude u stanju da obezbjedi” odbranu zemlje.

„Ali to ne znači da ne možemo učiniti više za Ukrajinu“, naglasila je Lambrecht, sugerišući da bi Kijev mogao da kupi opremu koja mu je potrebna direktno od njemačkih proizvođača. Ministarka je istakla da njemačka vlada „stalno koordinira” sa vlastima u Kijevu kako bi olakšala takve kupovine.

Na pitanje o kakvom se naoružanju tačno razmišlja za isporuku Ukrajini, Lambrecht je odbila da ide u detalje, dodajući da „postoje dobri razlozi zašto smo upravo ovu informaciju klasifikovali kao tajnu“.

Ona je napomenula da je Ukrajina ta koja je „izričito“ zamolila Njemačku da ne otkriva detalje.

„Uvijek se mora imati na umu: onog trenutka kada se isporuke objave u detaljima, Rusija bi takođe imala tu informaciju. I samo to bi imalo vojno-strateške implikacije“, rekla je ona.

Lambrecht je priznala da njemačka vojska nije „opremljena koliko je potrebno“. Ministarka je istakla da je odlučna da to promjeni, međutim, navodeći rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu kao poziv za buđenje Berlina.

Govoreći na temu evropske odbrane, njemačka zvaničnica je ukazala na značaj borbenih grupa NATO, dodajući da njemačka vojska mnogo doprinosi inicijativi alijanse.

Lambrecht je priznala da u Njemačkoj postoji zabrinutost da bi snabdjevanje oružjem moglo da izazove reakciju Moskve i da bi se „rat mogao proširiti na druga područja“. Zato je, kako je rekla, važno „da se ponašamo veoma razborito i hladne glave u ovim teškim i užasnim vremenima”.

Za razliku od zemalja kao što su SAD i Velika Britanija, Njemačka je u početku prestala da daje Ukrajini oružje nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu protiv svog susjeda 24. februara. Međutim, usred sve većeg pritiska i same Ukrajine i njemačkih saveznika u NATO, Berlin je promijenio smjer, i isporučio je najmanje 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 prenosivih protivvazdušnih projektila iz svojih zaliha. Planovi za još isporuka istog tipa naoružanja objavljeni su krajem marta.

Od pokretanja ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, zemlje NATO i njihovi saveznici su se uzdržavali od direktnog vojnog učešća u sukobu, ali su snabdjevali Ukrajinu oružjem, municijom i gorivom.

Moskva je više puta govorila da zapadne isporuke oružja služe samo za produžavanje sukoba i čak je upozoravala da bi ruske snage potencijalno mogle da ciljaju takve isporuke.

Christine LambrechtnjemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
none
2 godine prije

nema džabe ni u stare babe,, a kamo li u švabe…

Tupko Glupko
2 godine prije

Njemačka, citiram iz teksta “isporučila je najmanje 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 prenosivih protivvazdušnih projektila iz svojih zaliha”.

Dalje citiram iz teksta – “u smislu snabdjevanja iz zaliha Bundeswehra Njemačka je u međuvremenu dostigla granicu, jer njemačka vojska mora da bude u stanju da obezbjedi odbranu zemlje.”

I dodatne količine bilo kojeg njemačkog oružja za Ukrajinu (na ovo gore navedeno) bi ugrozile obrambene snage NATO članice Njemačke koja broji preko 80.000.000 stanovnika!?

Ali možete kupiti od nas, kažu Nijemci Ukrima.

Ako kupe i dođe u Ukrajinu, Rusi će to potaracati avionima u roku par dana.
Ali će to Ukri morati platiti Njemačkoj.
Ako neće imati novaca, platit će na drugi način.

Poruka je poslana iz Njemačke, ali da li će Zelenski shvatiti, sumnjam.

Mrčikola
2 godine prije

E, bogati, stanu li “visoke peći” bit će belaja, a i “zima” u Njemačkoj počinje prvi dan jeseni, što znači da je, relativno, blizu. 😁

Tupko Glupko
2 godine prije

Njemačka više ne šalje Ukrima besplatno vojnu opremu.
Vjerojatno će i Velika Britanija, koja je najizdašnija u vojnoj pomoći.

Zelenski će se zaduživati, a Rusi uništiti ubrzo sve što dođe u Ukrajinu.
Fantastičan način još više gospodarski uništiti vlastitu državu, produžiti rat što je anglosaksoncima izgleda jako bitno.

Kada Ukri neće moći plaćati dugove, ode njihova plodna zemlja u tuđe ruke.

Nego, koliko je ono Velika Britanija primila ukrajinskih izbjeglica od ovih 4,5 milijuna do sada?
Izašla je iz EU, pretpostavljam da nije niti jednu, a obzirom da su otočna zemlja, vrlo lako kontroliraju da im niti jedna ni ne uđe.
Ali borit će se do zadnjeg Ukra protiv Rusa.

Kako je ovo jadno da ne može biti jadnije – Slaveni se međusobno ubijaju za interese Five Eyes.

hiber
2 godine prije

Da, ali ima Britanskog (oružja). Trozupci će srediti helikoptere, a dolaze i Harpooni. Međutim, dok je Putina Ukrainci se ne trebaju bojati poraza. Obavještajni kaplar je naprosto uništio rusku vojsku. Napasti iz 6 pravaca sa 200.000 vojnika bez rezervi unistilo je vjeru ruskih casnika u pobjedu, a onda se moral raspao i pretvorio u pljačku. Zapravo je invazija bila dobijena kada se Ukraincima raspao Hersonski front, ali obavještajni kaplar je vojsku preusmjerio u Mariopol gdje se izgubila u opsadi. To mu je druga greška, prva mu je bila propast specijalne operacije na Gostimiru. Sada opet stvara front od 600 km, ali bez 30% izgubljenih kapaciteta vojske. Međutim, Britanci koji su ključni saveznici Ukrainaca, a ne USA gdje mnogi grijese, već rade na daljnjoj neutralizaciji ruskog napada. Sada se neutraliziraju hrlikopteri sa trozupcima, te napad na Odesu sa harpoonima. A Njemci? Oni su ostali bez plina. Njih i Poljaci mogu osvojiti….

Vedran
2 godine prije

Imaju bogati hrvatski porezni obveznici. Mater vam J….

2 godine prije

U cijeloj Njemačkoj je pojačana vojna aktivnost. To se može primjetiti golim okom. Ali generalno im je vojska u lošem stanju . Novca imaju za najjaču vojsku u Euroaziji ,pravo pitanje je jesu li uljuljkani u uživanju i besposličarenju te vrlo vjerojatno korupciji na top razinama odlucivanja putem izgubili voljni i organizacijski potencijal

Detektor
2 godine prije

Je. Švaburama izgleda ponestaje u crno ofarbanih drški od metli koje montiraju na oklopna vozila da glume cijevi PZ topova i mitraljeza, a koje su ostavština njihove pretprošle ministrice obrane Usrulje von der Laje i njene nasljednice Kramp.

G666
2 godine prije

Stvarna opasnost za EU leži u (samo)uništenju vlastitog gospodarstva, pucajući sebi u koljena po zahtjevu Uncle Sam-a ali on “drsko” zahtjeva još više – da EU sebi u glavu puca…rezultati će biti uskoro više nego vidljivi..

Samuraj
2 godine prije

Ljudi Cvjetnica je, nemojte se uvrijediti samo želim ovo napisati – Isuse volim te.

2 godine prije

Priča za malu decu!
Njemačka dobro zna, gdje čekič visi….
Pokazala je malo dobre volje, rješila se par komada starina, koje su postale neupotrebljive…
Ali u glavnom se bavi sa pitanjem, gdje če sad!
Jer sve kaže na rat…. Njemačka obnavlja bunkere, zalihe hrane u bunkerima, ali ostaje jedno mnogo važnije pitanje. Ako do rata dođe, bunkeri neče pomoči, jer kad iz njega dođeš, umireš od radijacije….
Znači, šta se radi? Podupire se industrija, koja još može raditi. Jer sve ostalo je pred gašenjem.
Pa nije valjda neko mislio, da če Rus uči u Njemačku tenkovima?
Ako do rata dođe, bilo bi jedino u slučaju, da neki ludi Poljaci prestupe granicu…
I onda aktiviraju član 5 NATO.
A po važečoj vojnoj doktrini Rusija onda aktivira nuklearni štit… Ne tenkovski….

abc
2 godine prije

Pa Njemačka nema oružja dosta za sebe, a kamoli za ostale. Dolaze vremena razpada EU i crtanja novih granica, zato sve države počinju čuvati oružje za sebe.
Ko bude u crtanje novih granica ušao nenaoružan, taj če svoje granice izgubiti.

Dokurčilomi
2 godine prije

Kupite od amera. Nećemo valjda zakidati američki način života bilo gdje u svijetu.

Zagten
2 godine prije

Prevedeno, mogu naruciti od proizvodjaca, platiti avansno a rok isporuke 2 godine..

abc
2 godine prije

istina o Buču dolazi na dan: Ukrajinski kanal emitovao je materijal u kojem je “osvijetlio” polaganje tijela ubijenih na cestama od strane vojske Ukrajine Na mreži su se pojavili fragmenti videa koji su snimljeni u gradu Bucha u blizini Kijeva nakon što su ruske trupe napustile grad. Podsjetimo, nekoliko dana nakon povlačenja ruskih oružanih snaga iz ovog grada, režim u Kijevu je optužio rusku vojsku za navodno “pogubljenje civila”. Istodobno, pitanja o ovoj optužbi pojavila su se ne samo u Rusiji, već i među brojnim stranim stručnjacima i političarima. Konkretno, Zelenski je dobio poziv od čelnika jedne od vlada zapadnih zemalja (šef kijevskog režima ga nije imenovao) i zatražio informacije o tome jesu li događaji u Buchi ukrajinska provokacija. Video, koji je čak emitiran na jednom od ukrajinskih kanala, konačno razbija mit Kijeva o događajima u Buchi. Na snimci koja se može vidjeti, primjerice, na kanalu Andreja Rudenka , ukrajinska… Čitaj više »

Otpornik
2 godine prije

Ukrajinu su natrpali oružjem toliko da su im skladišta ostala prazna. Sad će zeleni plakat da mu pošalju ljude jer nema tko držati toliko oružje u rukama.

abc
2 godine prije

Zeleni je u Kijevu iz zatvora ispustio sve kriminalce i naoružao jih, a danas je Kijev pao u totalnu anarhiju, u kojoj svi svakoga pljačkaju i bande uspostavljaju svoje terene djelovanja. Broj ubistava, silovanja i pljački raste vrtoglavo po cjelom Kijevu, a bandama se pridružuje sve više bivših pripadnika nacističkih odreda, koji u ratu ne vide više perspektive i mogučnosti preživljavanja.

Max
2 godine prije

Njemci ne bi davali nego bi prodavali . Inače Bundeswhr prati glas da je u katstrofalnom stanju. Možda je bio cilj da se zalihe iscrpe kako bi se prodalo još oružja? Sve ovo u UKrajini je pakleno maslo.

abc
2 godine prije

Osam godina je Njemačka navlačila ukronaciste u rat sa Rusijom, a sad jih pušta niz vodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI