Nema vojnog rješenja za sukob u Ukrajini

32 komentara

Sukob između Rusije i Ukrajine neće imati čisto vojno rješenje, sugerirao je Charles Brown Jr., predsjedavajući Združenog generalštaba američkih snaga.

Tokom svog pojavljivanja na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu u Simi Valleyju u Kaliforniji u subotu, Brown je upitan o mogućem ishodu borbi u Ukrajini – da li će se završiti tako što će Kijev „povratiti sve što bi želio da dobije nazad“ ili “Neka druga vrsta dogovorenog primirja sa [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom.”

Američki najviši general je odgovorio rekavši da se u „bilom vojnom sukobu ne rješava u potpunosti vojnim sredstvima. Završava se diplomatskim rješenjem.”

“Znate, ne mogu predvidjeti budućnost kako će se to završiti, ali mislim da mi [SAD] možemo pomoći u oblikovanju” nastavljajući “podršku Ukrajine, pružajući im sposobnost”, naglasio je on.

Brown, koji je 1. oktobra postao najviši američki vojni oficir, zamijenivši Marka Milleya, rekao je da komunicira s vrhovnim komandantom ukrajinskih oružanih snaga, generalom Valerijem Zalužnim, “prilično redovno”.

Podrška Washingtona Kijevu je „djelomično važna zato što je Rusija jedan od naših izazova koji je postavljen u [SAD] Strategijama nacionalne sigurnosti i nacionalne odbrane, a posao koji moramo tamo obaviti važan je da bismo dugoročno došli do boljih okolnosti“, objasnio je.

U novembru je Zalužni rekao da je situacija na liniji fronta prešla u “zastoj” i da je malo vjerovatno da će Ukrajina postići napredak osim ako joj neki iznenađujući tehnološki razvoj ne da odlučujuću prednost u odnosu na Rusiju. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i drugi najviši zvaničnici prvobitno su odbacili njegovu procjenu.

Međutim, ove sedmice je Zelenski objavio na društvenim mrežama da će kijevske snage početi graditi utvrđenja, priznajući da ukrajinska kontraofanziva, koja je počela početkom juna, nije dala željene rezultate. “Imamo novu fazu rata i to je činjenica”, rekao je on u intervjuu za AP u četvrtak. Na pitanje da li je bilo pritiska SAD i njihovih saveznika da pregovaraju o mirovnom sporazumu sa Rusijom, Zelenski je odgovorio: “Još ne osećam”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrivio je u petak Kijev i Zapad što ne pokazuju interes za mirno rješavanje sukoba. U diplomatiji su “za tango potrebno dvoje” , ali Ukrajina i njeni strani podržavaoci nastavljaju da se bave “solo breakdanceom”, rekao je Lavrov.

Charles Brown JrrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
5 mjeseci prije

Zaharova o najverovatnijoj budućnosti Zelenskog:
“Sat će otkucati ponoć, a Zeluška će se pretvoriti u bundevu.”

5 mjeseci prije

“Sukob između Rusije i Ukrajine neće imati čisto vojno rješenje”… zato što Ukrajina ne pobeđuje?Ali da Ukrajina može vojno da porazi Rusiju tada bi “vojno rešenje bilo jedina opcija”?!?

Postajem sve radikalniji – otkud mi samo ideja da bi “najveća demokratija” mogla da koristi dvostruke standarde?

Zlo je podrzavati zlocince
4 mjeseci prije

Putin ionako tvrdi da ratuje sa Nato
Mozda je vrijeme da mu se san ostvari
Nato Generali samo cekaju dozvolu da krenu

Rudar
4 mjeseci prije

Kako neće, pa kapitulacija je čisto vojno rješenje, što brže to će žrtava i razaranja biti manje.
Zašto? pa zato jer izgledi za pobjedu nad Rusijom su nikakvi.

Nekoime
4 mjeseci prije

Jedino muguće rješenje (svih) sukoba je bezuvjetna kapitulacija – Amerike.

nastran
4 mjeseci prije

sudeči po izrazu lica, odnosno gubice..100 % je u pravu, kretenčuga!!!

Max
4 mjeseci prije

Nestalo pobjede.

Sparkling
4 mjeseci prije

Meni ovo zvuči kao: “.ebiga, us.ali smo i šefa i stanicu i sada je pitanje svih pitanja kako da se izvučemo iz .ranja zvanog Ukraina a da ne ostanemo ,osrani?” Rusi za sada diktiraju tempo a dali će se u dogledno vrijeme nešto promijeniti sve ovisi opet o Rusima i koliko su daleko spremni ići. Rat kao i svi ostali ratovi su se završavali ili kapitulacijom (vojnim porazom jedne strane) ili dogovorom za stolom. Dogovor vam je bio na stolu i samo je trebalo dogovoriti detalje i potpisati. No vi ste htjeli rat i dobili ste ga. Ali zbog svih onih mladih ljudi koji su izginuli na oba dvije strane vi nećete postavljati uvijete jer za to nemate jake karte u rukama. Pokazali ste koliko vam je stalo do stotine tisuća života Ukrainaca. A prije ili kasnije platiti čete visoku cijenu kad Ukrainski narod shvati s kakvim protuhama i manipulatorima… Čitaj više »

Metabaron
4 mjeseci prije

Pazi ih samo kako se vade i pedaliraju u rikverc bez imalo srama …
Nakon svih onih najava o propasti Rusije , ruskim vojnicima u potkosuljama, ves masine, lopate i sta sve nisu izmisljali da uvjere raju da je Rusija gotova , odjednom – muk !
Mrtav-hladan ovaj izjavljuje da eto, ipak,nema vojnog rjesenja a o stotinama tisuca mrtvih i ranjenih koje su ONI gurnuli u stroj za mljevenje – ni rijeci !
Ma , nema usporedbe – najveci zlocin je anglosaksonski zlocin jer to je zlocin sa osmijehom …U oci te gleda, smjeska se , pruza ti ruku, obecava ti sve i svasta , daje ti “casnu gentlemansku rijec “…a onda,kad vidi da si skuzio da te izradio,opet te gleda u oci i kaze da si ga “pogresno razumio” i da to nije njegova krivnja …

Josip
4 mjeseci prije

Pas ti jeba mater sugavu govno crno

nastran
4 mjeseci prije

bolesnik

tihobl
4 mjeseci prije

Pogledajte samo hronologiju izjava Bena Hodzisa koji je stalno najavljivao skoru propast Rusije. Sad je i on okrenuo plocu.

nessy
4 mjeseci prije

Ukrajinci su se u ocajanju prebacili na jasno teroristicke akcije u dubini Rusije. Samo nikako da shvatim cilj, jedna je varijanta da rusi ne reagiraju (tesko), a druga da im opletu po infrastrukturi dvostruko (razumno za ocekivati). I sto su idioti postigli? Opravdanu i ocekivanu odmazdu? Samo neka nastave, mozda se nadaju da ce rusima nestati ciljeva.

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Ubili ste milion Ukrainaca i tek sada ste to shvatili! Da su vasa djeca tamo ginula shvatili bi to puno brze!

gigi pinna
4 mjeseci prije

Sad vam se više ne ratuje kada ste vidjeli da od uništenja Rusije nema ništa. A i rado biste se prebacili na Iran i Kinu.

Josip
4 mjeseci prije

Ovaj africki majmun sere..

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
4 mjeseci prije

Vidi mu samo glupe face….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI