Nijemci se suočavaju sa ogromnim poskupljenjem energenata

sijalica mrak
42 komentara

Mnoga domaćinstva u Njemačkoj pretrpjet će još jedan udarac zbog povećanja računa za energiju u januaru, jer se dobavljači električne energije i plina suočavaju s višim veleprodajnim cijenama na tržištu i rastućim naknadama za mrežu, izvijestio je Reuters, pozivajući se na portal cijena Verivox.

“Nivo cijena energije je istorijski visok i smanjuje kupovnu moć domaćinstava”, rekao je stručnjak za energetiku Verivoxa Thorsten Storck u izjavi.

Portal je pratio 800 dobavljača električne energije i 700 gasa i otkrio da je 137 regionalnih energetskih operatera postavljeno da povećaju cijene u prosjeku za oko 61 %, dok 167 njemačkih dobavljača gasa planira povećanje cijena od otprilike 54 %. To bi moglo rezultirati ukupnim povećanjem cijena energije za više od 50 % u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Računi za struju njemačkih porodica u novembru porasli su za 5 odsto od početka godine, dok su računi za gas porasli za više od 40 odsto u odnosu na januarski nivo, navodi Rojters.

Prema procjenama Verivoxa, dodatni prosječni trošak za domaćinstvo koje koristi 4.000 kilovat sati (kWh) električne energije godišnje bi iznosio 784 eura (813 dolara), dok bi tipično domaćinstvo koje koristi 20.000 kWh plina doživjelo povećanje od 1.247 eura (1.294 dolara) godišnje.

Ovako dramatičan rast cijena u Njemačkoj ovisnoj o energiji proizlazi iz opadanja zaliha ruskog plina i manje nuklearne proizvodnje u Francuskoj, koja se bori da ponovo pokrene sve svoje reaktore uoči zime. Stručnjaci kažu da će se energetska inflacija vjerovatno nastaviti uprkos paketu hitnih mjera vlade.

energetski sektornjemačkaRast cijena
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

“Ovako dramatičan rast cijena u Njemačkoj ovisnoj o energiji proizlazi iz opadanja zaliha ruskog plina i manje nuklearne proizvodnje u Francuskoj” – pa baš i ne jer Njemačka tek 15% električne energije proizvodi korištenjem zemnog plina. Osim toga, francuski reaktori se ubrzano vraćaju u pogon tako da ni to ne može biti izlika.
Možda naivnim i priglupim njemačkim ovcama za koju godinu dođe do glave misao da im “zeleni” projekt, koji im cijenu struje već godinama drži na svjetskom vrhu, baš ne ide u prilog te da je dugoročno više štetan nego koristan (čak i po naveliko prenaglašenom CO2 kriteriju Njemačka emitira tek 2% svjetskih emisija).

Sprdsprd
1 godina prije

Pa kako sad, pa otkud to, uvredjeni smo i iznenadjeni…:)))

Sir Oliver
1 godina prije

Tražili ste prelaz na zelenu energiju dobili ste Her.

Jednostavno receno
1 godina prije

Lažu i to, plin su povećali preko 100 post a struju su oko 100 posto povećali. I to što mlate 40,59,60 lažu.

Umpah Pah
1 godina prije

Uz medijsku zaštitu se politika i dobavljači
ponašaju kao vlasnici onoga čega nisu vlasnici
da ”zera” zarade jopet ?

Zoran
1 godina prije

Pisete o Njemackoj, a ja u Austriji sam dobio da cu od 1.1.23 struju po kilovatu placati 32 centa, a do tada sam placao 8 centi. To je povecanje od 300 posto.

1 godina prije

34.5% -Industrial inflation in Germany in October

Anti-Russian sanctions,has become a decisive factor in high industrial inflation.

Price Increase:
Gas prices-151.2%
Electricity-137.7%
Fertilizers-113.1%
Fuel oil-76.2%
Petroleum products-34.6%
Fuel-30.8%

Max
1 godina prije

Neka idu na ulice pitati zašto.

bruegel the elder
1 godina prije

Vjetroelektrane rade punom parom,osim kada nema vjetra.

mrdo
1 godina prije

Senatorka je sukob u Ukrajini nazvala delom američkog plana za uništavanje EU Borbe u Ukrajini su za SAD samo deo plana za uništavanje EU i sticanje kontrole nad evropskom ekonomijom, rekla je krimska senatorka Olga Kovitidi „Događaji u Ukrajini samo su deo plana SAD i Velike Britanije da unište EU i kontrolišu evropski kontinent“, rekla je ona za RIA Novosti. Prema Kovitidi, pored odbijanja ruskih energetskih resursa koje je Vašington nametnuo Briselu i, kao rezultat toga, prinudne kupovine američkog LNG-a od strane država EU, američki zakon o smanjenju inflacije takođe ima za cilj da dobije kontrolu nad evropskom privredom. On će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine. „Rezultat zakona biće prinudno povlačenje velikih kompanija iz EU i prebacivanje njihove proizvodnje iz EU u SAD. Kao što znate, ko plati, naruči muziku. Upadljiva je neaktivnost lidera EU, koji su se probudili kasno i nevešto prikazuju ogorčenje. Zakon koji su usvojili… Čitaj više »

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Cijene su uduplane za struju,računi za plin još nisu stigli za kućanstva jer je sezona grijanja tek počela

Schroder
1 godina prije

Sve je to vec davno isplanirano u Davosu Prvo su puatili bioloski otrov coronu ,da nas ukore i poplase od smrti Na tv su samo broili mrtve i pozitivne ,Poslije dolazi vakcina , koja je vise ljudi ubila nego otrov corona Jedno i drugo dolaze iz istoga labora Rat je isto bio isplaniran jer je trebalo doci do poskupljenja energenata i hrane ,Sada za sve krive Putina a prije 5 godina je Klaus Schwab govorio da dolazi velika kriza i rat To je fino sve opisao u svojoj knjizi VELIKI RESET ,koju je izdao prije 3 godine a napisao prije 5 godina..Za sve su krivi MEDIJI KOJI SU SE DALI KUPITI OD PSIHOPATA I SVI ISTO PISU :Zabranjeno je drugo misljenje ,VLADA TOLIKA CENZURA ; SAMO DA SE ISTINA NE OTKRIJE: NOVINARI TV SU VISE KRIVI NEGO OVI DEMONI IZ DAVOSA: Kada vidim onog demona Schwaba i Bill Gates bude… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Pazi takva je situacija u njemackoj i opet hrani srbiju , mozete misliti samo da njemci zatvore granice za srbe sta bi tek pisali i kako bi taj srpski narod zivio ali sigurno ne bi od rusije … Pa mogu reci pobrinite se za sebe a ne za njemci pametnije vam je.

nessy
1 godina prije

USA sa svojom politikom (a dobro im ide), vratit ce EU u doba prije ind. revolucije. Cemu sluzi bojler, ako koristenje kosta toliko da to ne mozes priustiti. Isto tako, grijanje i slicno. Od drugog svjetskog rata covjecanstvo napreduje, ali ocito postoji netko, da kaze ‘dosta je bilo’, vracamo vas u proslost. Za razliku od Evrope USA nije bila drasticno pogodjena svjetskim ratovima I i II. Nazalost, bez dramaticnih promjena ovaj svijet ide kvragu. Da vam je ovo netko rekao prije 20 godina, tko bi mu vjerovao?

Hirohito
1 godina prije

Vidim da nisi baš jako bistar…. upravo te mjere, štampanje novca bez pokrića i dijeljenje istog šakom i kapom su doveli do inflacije. Tih 300 Eura koje ćeš dobit mjesečni trošak će ti narasti više od toga, garantirtam ti…. ali eto ja sam samo stanovnik jedne balkanske pripizdine kako sam kažeš, a ti veliki njemac koji radi na baušteli i misli da sve razumije :)))))))))))

imee
1 godina prije

ne donesu ništa, ja da radim vani nikad ne bih hranio korumpirane nakupine državnih službi.

1 godina prije

Sad primate sadaku ?! Divota😂👍…

Dante
1 godina prije

tako se anuliraju dugovi
prezaduzivanjima
Kejnijanizam

Zec
1 godina prije

Na njemačke plaće i nije neki udar. Pa ja u Hrvatskoj imam račun za struju cca 100 Eura mjesečno i oko 200 Eura za plin po zimi.

goran
1 godina prije

pa vi narode i dalje birajte mafiju da vas zastupa u eu parlamentu.
mi dopuštamo mafiji da nam vode državu,i onda kad nas dovedu u bankrot,znate šta če oni napravit,dignut če sidro sa svim opljačkanim parama i napustit če države dok če mo se mi medjusobno ubijati zbog korice kruha i krivit čemo jedni druge,dok če pravi krivci hladit guzice na baliju i oni i njihove žene i njihova djeca,bravo svaka vam čast stvarno ste svi pametni ko rasol.
a busate se svi da vam je IQ visok,sada se točno vidi koliko vam je visok IQ.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI