Nemoguće je zamjeniti ruski gas „skupim” američkim gorivom

Mađarska - premijer Viktor Orban
32 komentara

Viktor Orban kaže da je ruski gas jedina opcija za njegovu zemlju.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da postoje zemlje koje neće moći da zamjene ruski gas skupljom američkom alternativom.

Govoreći za lokalnu radio stanicu Kossuth, uoči parlamentarnih izbora ovog vikenda, Orban je rekao da je ruski gas jedina opcija za njegovu zemlju, jer Mađarska nema izlaz na more i neće moći direktno da prima tečni gas iz SAD.

Orban je ponovio da Mađarska osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i da razumije napore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, jer je njegova zemlja u nevolji i da pazi na ukrajinske interese, ali je naveo da Mađarska „ne može pomoći ukrajinskom narodu time što uništava sebe“.

„Ovaj rat nije naš rat, ovdje ne možemo da pobjedimo, ali možemo da izgubimo sve. Pitanje je da li će nam na kraju preživjeti ekonomija ili ne.“

On je dodao da je nemoguće da Mađarska „isključi jeftin ruski gas i umjesto toga kupuje skupu američku energiju“, dodajući da nije izvodljivo da Evropa računa na transport dovoljnih količina tečnog gasa iz SAD preko okeana i da nema alternative za rusko snabdjevanje u bliskoj budućnosti, posebno za Mađarsku.

„Ne radi se o tome da se noću obuče džemper, ili da se malo smanji grijanje ili da se malo više plaća gas, već o tome da će Mađarska, ako ne bude energenata iz Rusije, ostati bez energije.“ rekao je Orban.

Premijer se našao na udaru kritike Ukrajine i njenih pristalica zbog odbijanja da zauzme definitivan stav protiv Rusije. Predsjednik Zelenski pozvao je mađarskog lidera da prestane da „sjedi na ogradi“ i da izabere stranu u sukobu između Kijeva i Moskve.

Za razliku od drugih prestonica EU, Budimpešta je do sada odbijala da pošalje oružje u Ukrajinu, ili da dozvoli drugim zemljama da premještaju pošiljke preko njene teritorije.

Ranije je Orban rekao da Mađarska ima namjeru da prvo gleda svoje interese i da će zadržati „mađarsko gledište“, ali je naglasio da „Rusima mora biti jasno da ne vrijedi voditi ovaj rat“, upozorivši u isto vrijeme da Evropa treba da izbjegava da povrijedi sebe „više nego Ruse“.

gasrusijaSADviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gojama
2 godine prije

Zelenski je šef distribucije američkog plina

Mario
2 godine prije

Ustrajnost na biranju strana je priprema na svijetski rat, nije potanje samo Europe, već SAD vrši pritisak i na Kinu i Indiju.
Zlo koje se nadvilo nad svijetom ne djeluje od prije mjesec dana, već to traje tisućama godina, ali to zlo nije nikad bilo vidljivo kao danas.
Zlo je na materijalnoj razini nepobjedivo, i za oslobađanje od zla potrebno je nadići materijalno, što danas nešto bolje ide istoku nego zapadu.

Mlata
2 godine prije

Biće interesantno videti koje će države ameri “prebaciti” preko zavese na istočnu stranu! Mađarska je sigurica čini se…u ponedeljak vidimo i potvrdu! Rumuni i Bugari takođe (po svemu) pripadaju istočnoj strani…biće interesantno, da

Helvetia
2 godine prije

Jedini normalan i pravi lider u europi drugog nevidim

BTK
2 godine prije

Ovaj orban je poremećen. Pa on bi prije stavio kruh i mlijeko djeci na stol nego uplatio tiket i okrenuo rundu. Kamo ide ovaj svijet?

ad astra
2 godine prije

Ako je ovo istina u vezi predsjednika Orbana onda se nameće zaključak da predsjednik Orban ne shvaća situaciju i međunarodne odnose. Jeftin plin je promjenjiva kategorija. Danas je jeftin a sutra može biti skup. Tko razumije ok, a tko ne razumije i neće.

rajko popović
2 godine prije

Pa dajte samo malo razuma i logike i postavite si pitanje: AKO JE EU OVISNA O RUSIJI ZBOG RUSKOG PLINA DA LI JE ONDA OVISNA OD BILO KOGA DRUGOGA KADA RUSKI PLIN ZAMJENI SA NJEGOVIM PLINOM (posebno kada je taj drugi plin višestruko skuplji ili kada ga uopće nema dovoljno isl.) ? Pa naravno da jeste i nemojte nas zajebavati sa debilnim nelogičnim pitanjima i zaključcima. Ovdje se radi o nečem sasvim drugom o kolonijalizmu SAD nad EU (a bogme i nad ostatkom svijeta) i to je to.

tihobl
2 godine prije

Orbanove izjave:

  • Iz Brisela nam porucuju da obucemo dzmper, ali nije rijec o dzeperu, jer nam sva ekonomija staje bez energenata.
  • Traze od nas da izgradimo LNG terinal, ali gdje da ga izgradim.

Dok Njemacka poslusno gasi preduzeca jedno po jedno (eno BASF je pred gasenjem) sva madjarska rade jer je Orban crna ovca i nije na liniji.

tihobl
2 godine prije

Bajden je izradio genijan plan i vec je natjerao 30 drzava da ga provodi.
Rekao je ovako: svi moramo pustiti sve nase rezerve nafte na trziste i potrositi ih do oktobra. Dotle ce Rusija propasti i onda mozemo dzabe da popunimo prazna skladista. Bitno je da pokvarimo putinov plan o dizanju cijena energenata i slom Rusije je neminovan do jeseni.

Od ovih 30 drzava niko se nije zapitao sta ce biti na jesen kad ispraznimo sve zalijhe, a Rusija ne propadne (osim Orbana, crne ovce koja radi suprotno i puni skladista). Ako mislite da je ovo energetska kiza sta ce onda biti na zimu?

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Sve ovo oko plina-gasa je američka igra i nema veze sa ekonomskim logikom, da namiri Evropske potrebe Amerika bi trebala dnevno u Evropu slati 50 i više brodova, a to je tehnički neizvodivo. Drugo glupani koji vode EU ne vide niti prst ispred svoga nosa a kako da vide metar ili kilometar. Za onu kurvetinu von der Layer znamo njoj je bitna provizija a za sve ostalo nije je briga, za von Anemičnog Plenkija znamo njemu je bitno da mu neko na dnevnoj bazi radi na stražnjem ulazu a tu Amerikenjci imaju dovoljno obdarenih Nigrosa zainteresiranih da mu to rade.

marmel
2 godine prije

Kako nam je kupovna moc u Evropi dobra,pa onda placajmo 3x vise plin, benzin 3 Euro mala sitnica, a i zitarice i gnojiva su za nase uslove jefrini,poskupit ce meso i sve ostalo, sta se sikirati,Aaurin jeftiniji od kile mesa, zato podrzimo americku privredu i Bidene, “bit ce nam gore siguro naredne godine za nase dobro”das wars od mene

Max
2 godine prije

On misli na budućnost svoje zemlje.

2 godine prije

zerohedge.com/energy/gazprom-halts-gas-shipments-europe-critical-pipeline

Jel zna ko nešto više o ovome …

Vanja
2 godine prije

Ne glasam,ali ovaj put ću glasati.U normalnim okolnostima Orban ne bi bio moj izbor,ali ova ekipa bezkičmenjaka bi se da pobedi bacila u zagrljaj Briselu i ko Litvanija odma “uvela sankcije”na gas Rusiji tako što bi sama sebi odsekla spolovilo.Što je najsmešnije,u Mađarskoj Fidesz opoziciju naziva levicom,a ustvari ti socijalisti su desniji od vlasti po svemu.

Janko
2 godine prije

A zašto Zelenski uporno proziva sve zemlje na samoubojstvo,ako ga je već izabrao on kao američki poslušnik za ukrajinski narod.Zapanjujuće je sa koliko osobne uvredljivoti on reagira protiv onih koji ga ne slijedi.Ponaša sa kao nedozreli dečko ili sebe umišlja kao novog mesiju svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI