Neophodni su razgovori s Ukrajinom

Pregovori Rusija i Ukrajine
14 komentara

Pregovori između Rusije i Ukrajine su potrebni, ali nema znakova da bi se takav dijalog mogao nastaviti u bliskoj budućnosti, izjavio je u petak pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov. On je takođe istakao da je Kijev odustao od pregovora s Moskvom prije nekoliko mjeseci.

Obraćajući se novinarima, Peskov je upitan da li Moskva smatra da su razgovori s vladom u Kijevu opravdani u sadašnjim uslovima. Portparol Kremlja je signalizirao da je dijalog “naravno neophodan”.

“A to je potrebno za postizanje naših ciljeva. Ali, kao što smo već rekli, ne vidimo nikakve preduslove za pregovarački proces”, naveo je on.

Peskov je dodao da je ruski predsjednik Vladimir Putin već objasnio da je „Ukrajina izašla iz pregovora pre nekoliko mjeseci“. Ruski lider je, dodao je, također podsjetio da su razni kijevski zvaničnici signalizirali da “namjeravaju svoje probleme riješiti na bojnom polju”.

“Vi dobro znate kako je naš predsjednik reagovao na ovo”, rekao je.

Putin je u srijedu najavio djelomičnu mobilizaciju u kojoj će 300.000 rezervista biti pozvano da učestvuju u sukobu s Ukrajinom. Taj potez uslijedio je dan nakon što su dvije republike Donbasa i regije Zaporožje i Herson pod ruskom kontrolom odlučile da održe referendume od 23. do 27. septembra o tome da li da se ujedine s Rusijom.

Rusija je više puta govorila da je spremna da razgovara s Ukrajinom, ali je insistirala da nije zainteresovana za “sastanak radi sastanka”. Štaviše, ranije ovog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov primijetio je da Moskva nikada nije odbacila ideju mirovnih pregovora, upozoravajući, međutim, da „što se ovaj proces duže odgađa, to će biti teže postići sporazum“.

U međuvremenu, krajem jula ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je Kijev odbio da pregovara s Moskvom, tvrdeći da Rusija neće stati dok je ne “razbije”.

Posljednji put Rusija i Ukrajina su sele za pregovarački sto krajem marta. U to vrijeme, dvije strane su raspravljale o nacrtu mirovnog sporazuma koji bi Ukrajinu učinio neutralnom državom u zamjenu za sigurnosne garancije velikih svjetskih sila. Kasnije je, međutim, Kijev prekinuo razgovore nakon što je optužio ruske trupe da su počinile ratne zločine, što je Moskva oštro demantovala.

mirovni pregovoripregovoriRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Rat je tu.

rade
1 godina prije

Nema pregovora sa nacistima.Samo predaja,kao sto je to bilo 1945.

tihobl
1 godina prije

Svaki put kad ukrima prijeti propast zapad pocene vikati da je vrijeme za pregovore. Proljetos je Putin pokazao dobru volju, povukao sjevernu grupaciju, a onda je doslo do prekida pregovora.

Vec sam pisao o ruskoj pregovarackoj strategiji – prva ponuda je najbolja. Zapad je prosle godine odbio. Sad ako bi otvorili pregovore liniju NATO bi morali da povuku po sred Njemacke. Za manje nece dovuci ruse za sto.

tihobl
1 godina prije

Znate li u cemu je tolika frka oko ruske mobilizacije?
Zapad je protekih godina pokusavao sa vojnim vjezbama prebacivanja ljudstva na istocni front sa 5x manje vojnika i sve su se pokazale neuspjesne ili djeomicno uspjesne. o mobilizaciji 300.000 vojnika mogui samo sanjati. E to je ono sto jede zapadne planere.

Ringo10
1 godina prije

Ukrajinu cijelu pripojiti Ruskoj Federaciji također i Bjelorusiju
Šta će njima neovisnost…gluposti

Mark
1 godina prije

Da se sretnu prvo bi pitanje bilo:tko nas bre to zavadi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI