Neovisna ekspedicija za Sjeverni tok otkriva trag koji je promaknuo službenim istražiteljima

Sjeverni tok
33 komentara

Grayzone je sudjelovao u, kako se čini, prvoj neovisnoj ekspediciji koja je istraživala sabotažu plinovoda Sjeverni tok. U blizini jednog od mjesta eksplozije otkrili smo ronilačku čizmu koju koriste ronioci američke mornarice. Kako je to promaklo švedskim istražiteljima?

Navečer 24. svibnja 2023. stajao sam na malom brodu koji se zove Baltic Explorer. Dok je sunce još uvijek bilo visoko iznad Baltičkog mora, naš je brod stajao usidren trideset i jednu nautičku milju od obale Danske, i izravno iznad puknutog plinovoda Sjeverni tok 2 u isključivoj ekonomskoj zoni Švedske. Nekoliko sam minuta gledao u video prijenos uživo iz podvodnog drona koji je prikazivao dosad neviđene snimke puknuća cjevovoda. Odjednom se na ekranu pojavi neobičan objekt. Bila je to crno-narančasta ronilačka čizma. Grayzone je identificirao model koji jako sliči ovoj čizmi, a koriste ga i američka mornarica i komercijalni ronioci. Ronioci ukrajinske mornarice također su viđeni u sličnim čizmama. Također smo doznali da je prisutnost čizme već ranije prijavljena istražiteljima, no oni je nisu pokupili niti otkrili njezino postojanje.

Novi trag na dnu Baltičkog mora

Ono što se dogodilo 26. rujna 2022. razbilo je spokojnu atmosferu koja inače vlada na Baltičkom moru. Tog dana, kako se rat u Ukrajini produbljivao, četiri su eksplozije puknule 23 milijarde dolara vrijedne cjevovode Sjeverni tok 1 i 2 koji su prenosili prirodni plin iz Rusije u Europu. Bio je to najteži čin industrijske sabotaže u ljudskoj povijesti, koji je presjekao glavnu arteriju pristupačne energije iz Rusije u Njemačku – jeftine energije koja je bila ključna za održavanje njemačke industrijske baze. Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 sastoje se od dvije cijevi. Tri su pukla. Jedna linija Sjevernog toka 2 ostaje netaknuta.

Švedska, Danska i Njemačka provele su istrage, ali s izuzetkom rane švedske procjene da su eksplozije vjerojatno uzrokovane „velikom sabotažom“, njihovi nalazi tek trebaju biti objavljeni. Sada, više od osam mjeseci kasnije, otkriven je novi trag u jednoj od najhitnijih geopolitičkih misterija stoljeća.

Čizma uočena na našoj ekspediciji nevjerojatno podsjeća na one koje nose ronioci američke mornarice.

Ronioci ukrajinske mornarice obučeni u SAD također su primijećeni kako koriste isti model ili onaj koji je gotovo identičan. Međutim, treba napomenuti da su čizme sličnog izgleda također dostupne u prodaji. Nudi li ovo trag o identitetu počinitelja napada na Sjeverni tok? Očito je potrebna daljnja istraga o podrijetlu čizme, ali čini se da su njezino mjesto i marka značajni.

Krajem svibnja, švedski inženjer Erik Andersson dobio je pristup mjestima eksplozija duž plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, u oba isključiva gospodarska pojasa Švedske i Danske. Tijekom naše ekspedicije na mjesta eksplozija, The Grayzone je dobio sonarne slike i podvodne slike i video zapise dronova koji prije nisu bili viđeni u javnosti. O ekspediciji su obaviještene švedske i danske pomorske vlasti. Kao mjeru predostrožnosti, organizator ekspedicije podnio je zahtjev švedskoj obrambenoj upravi za dopuštenje za objavu prije viđenih sonarnih slika ekspedicije visoke rezolucije.

Čizma je uočena otprilike pet metara od malog mjesta curenja u plinovodu Sjeverni tok 2 u švedskoj isključivoj ekonomskoj zoni. Bilo je nekoliko minuta prije 19:00 sati 24. svibnja 2023. kada ga je ugledao podvodni dron naše ekspedicije.

Nije poznato koliko je dugo čizma bila izložena na morskom dnu. Andersson, organizator ekspedicije, vjeruje da je moguće da je čizma prethodno bila prekrivena sedimentom ili blatom koji su možda pomaknuli podvodne struje ili eksplozije. Inače, nejasno je kako je to istražiteljima moglo promaknuti. Čizma je vrlo slična ronilačkoj čizmi Thor koju proizvodi Northern Diver, britanska tvrtka čiji se proizvodi proizvode u Kini. “Ovo izgleda kao Thor overboot”, izjavio je Neil Tordoff, vojni i komercijalni direktor prodaje u Northern Diveru, nakon što je pogledao fotografiju čizme koju je poslao The Grayzone. “Ne mogu biti 100% siguran”. Tordoff je rekao da Northern Diver više ne proizvodi ove čizme zbog prekida u proizvodnji izazvanih Covid-19 situacijom.

“Ako je to Thor over boot, ovo se koristilo i još uvijek se koristi u industriji nafte i plina za ronioce. To je dio suhog ronilačkog odijela koje bi se inače koristilo u kontaminiranoj vodi kako bi ronilac bio siguran”, objasnio je Tordoff.

“Ovaj predmet se koristi diljem svijeta”, dodao je.

Vlasnik čizme je možda bio ronilac koji ju je izgubio dok je postavljao bombe. Alternativno, čizma može pripadati roniocu kojem je naređeno da se vrati na mjesto zločina kako bi izvukao neeksplodirano punjenje namijenjeno netaknutom vodu Sjevernog toka 2, teoriju koju je predložio Seymour Hersh. Ili je možda pripadao komercijalnom roniocu.

Organizator ekspedicije, Andersson, kontaktirao je tvrtku Nord Stream 2 AG (NS2 AG) kako bi se raspitao o prtljažniku. Predstavnik tvrtke potvrdio je prisutnost objekta. “Imao sam dug razgovor s NS2 AG 30. svibnja”, objasnio je Andersson. Oni “jasno poriču da je ikada bilo ikakvih ronjenja za izgradnju ili održavanje cijevi u tom području.”

Anderssonu je također rečeno iz NS2 AG da je tvrtka “otkrila čizmu u veljači i prijavila je švedskim istražiteljima”.

HMS Belos, podmorničko spasilačko i ronilačko plovilo švedske mornarice, pretraživalo je mjesta curenja u listopadu 2022. Više od osam sati, u dva odvojena dana, početkom i potom krajem listopada, brod je stajao nepomičan iznad lokacije gdje je čizma je uočena. Zašto su švedski istražitelji propustili pokupiti čizmu ili je čak spomenuti u bilo kojoj svojoj javnoj izjavi? U vrijeme objave, The Grayzone nije primio nikakav odgovor na e-mail u kojem se od njih traži pojašnjenje. Izvor u kontaktu s The Grayzoneom razgovarao je s roniocem iz Belosa koji je zanijekao da je čizmu nosio bilo koji od njihovih ronilaca. Ronilac je navodno rekao kako je moguće da onaj tko ga nosi možda nije primijetio njegovu odsutnost.

Ronilac iz Belosa uključen u švedsku istragu i predstavnici NS2 AG tvrde da nisu igrali nikakvu ulogu u izgledu čizme.

Tko je bombardirao Sjeverni tok?

Ove veljače, iskusni istraživački novinar Seymour Hersh citirao je “izvor s izravnim saznanjima o operativnom planiranju” tajne operacije koju je provela CIA u partnerstvu s Norveškom, ključnom državom partnerom NATO-a, za uništavanje plinovoda Sjeverni tok. Nekoliko samo prozvanih istraživača obavještajnih podataka otvorenog koda (OSINT) tvrdilo je da su “razotkrili” otkrića u Hershevom izvješću, ali je od tada postalo očito da su neke od tvrdnji koje su prvobitno iznijeli OSINT istraživači možda bile pretjerane.

Švedski Expressen izvijestio je u svibnju 2023. da je relevantnost promatranih ruskih brodova “odbačena” i da se “više ne smatraju zanimljivim njemačkim istražiteljima”. Prema Expressenu, “pozicije brodova su mapirane i zaključak mora biti da nisu bili na takvom mjestu da su mogli izvršiti djelo”.

Za sada se čini da su njemački istražitelji usredotočeni na Andromedu, privatnu jahtu za koju sumnjaju da ju je unajmio mali tim pro-ukrajinskih militanata za transport eksploziva do plinovoda Sjeverni tok. Kroz našu ekspediciju na mjesta napada na plinovode Nord Stream, The Grayzone je došao do slika i video zapisa koje javnost nikada nije vidjela. Slike sonara i video snimke i slike podvodnih dronova mogu ponuditi uvid u količinu eksploziva korištenog u sabotaži i njihovo postavljanje. Za sada ostaje da se pitamo zašto švedski istražitelji još uvijek nisu javno pokazali interes za čizmu pronađenu u blizini mjesta eksplozije Sjevernog toka. Ostaje za vidjeti bi li predmet mogao ponuditi trag o identitetu počinitelja na

rusijaSjeverni tokukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
9 mjeseci prije

Senzacija! Pronađena čizma koju proizvode kinezi i nalazi se u slobodnoj prodaji.

Dragačevac
9 mjeseci prije

Amerikanci su stari teroristi i okupatori, prvo su izveli državni udar, oborili su avion na istoku ukrajine, iskoristili su mirovni plan za naoružavanje, uništili gasovod, digli branu u vazduh, bave se najgorom propagandom i huškanjem na rat bez obzira na žrtve, ko zna šta će još da smisle…

Rudar
9 mjeseci prije

Nema putovnice-pasoša, barem osobne-lične iskaznice, mjesečne karte javnog prijevoza ?
Inače je svima poznato da ronioci gube čizme vrlo često, skoro kod svakog drugog urona.
Nezgodne su to čizme, reklama za proizvođača ?
Oni koji trebaju znati znaju vrlo dobro tko je minirao plinovode, javnost to ne mora znati
a izgleda da ni Rusima nije u interesu da se zna, ipak se radi o njihovim zapadnim partnerima !

Ivan
9 mjeseci prije

U istragama se uvijek postavlja pitanje: Tko je imao koristi od zlocina? A ovdje se iz aviona vidi da je to americka stka debelo iskoristila. Uz pomoc one krmace Ursule koja se odmah nabila na americki kurac i unostila cijelu EU..

Dux
9 mjeseci prije

Super, dokaz je nađen, čizma je tu, zaključite istragu.

JoeP
9 mjeseci prije

Ovo se zove poklupljivanje, predsjednik Amerike najavi rušenje plinovoda, a onda se još posli 8 mjeseci istražuje ko je minirao plinovode samo zato jer predsjednik Amerike nije rekao kojee su čizmice kojih ima kupit u butigu bile marke i koje su boje bile.
Kome je u interesu poklupljivanje ljudi koji bi kao ovo trebali čitat između miljun korisnijih vijesti, ko je tu saboter?

Bobi
9 mjeseci prije

Čizma ispala, peraja ostala na nozi.

alexosijek
9 mjeseci prije

Dok su MSM mediji okupirali javnost o ukrajinskoj ofanzivi/kontri/kako god se zvalo…EK i SZO su u isto vrijeme odlučili ovo: “In June 2023, WHO will take up the European Union (EU) system of digital COVID-19 certification to establish a global system that will help facilitate global mobility and protect citizens across the world from on-going and future health threats, including pandemics.”….još jedna teorija zavjere?…majke ti, k’o da radim za Grayzone…da, kao i uvijek veliki pozdrav ekipi iz The Grayzone, i samo naprijed, one of the best….lp

joškoboško
9 mjeseci prije

čudno eto pronalaze čizmice na mjestu eksplozije, kao što su pronalazili cjele pasoše na zgarištu Twin Towers of New York .(ali djelova aviona ne) tako istom sada scenaristi masovnoga zaglupljivanja pronaći će uskoro maloga “Pinokia” kako jaše na cjevima pišovoda i igra se sa vanzemaljcima!!!

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Napokon, malo wikipedie (😄):

“The Grayzone is an American fringe news website and blog founded and edited by American journalist Max Blumenthal. The website, initially founded as The Grayzone Project, was affiliated with AlterNet before becoming independent in early 2018.”

Jomla
9 mjeseci prije

Te se vanjske zaštitne ronilačke čizme koriste svud po svijetu, u vojnim i civilnim ronjenjima, tako da taj nalaz ne govori ništa o eksplozijama na ST1 i ST2.

Max
9 mjeseci prije

Pojam američka čizma dobiva novo značenje.

Valter Sapajev
9 mjeseci prije

Čizma? Tko ju proizvodi ? Dali se exkluzivno proizvodi za potrebe američke vojske ili se može kupiti na tržištu. Hebeni trag

Crni Golf 4 vrata
9 mjeseci prije

.. jesu li pronašli osobnu iskaznicu od G Putina na 2850m dubine? – 😂.. zzz 😴….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI