Netanyahu proziva Erdogana zbog negiranja armenskog genocida … a ni Izrael ga ne priznaje

Benjamin Netanyahu
4 komentara

Benjamin Netanyahu proziva Recepa Tayyipa Erdogana zbog negiranja armenskog genocida, što bi zvučalo puno iskrenije da nije prošle godine osobno blokirao priznavanje istog.

U odnosu između čelnika Izraela i Turske ne cvjetaju ruže, jer već godinama javno optužuju jedan drugog za diktatorsku i ubojitu politiku. U posljednjoj izjavi premijer Netanyahu tvrdi kako predsjednik Erdogan “negira strašan pokolj armenskog naroda” i stoga”ne bi trebao držati propovijedi Izraelu”.

Prozivanje Turske zbog negiranja masovnog ubojstva Armenaca, koje je počinilo Osmansko carstvo, zvučalo bi primjerenije da ga Izrael zaista prizna kao genocid, neki komentatori su brzo istakli.

Službeni stav Izraela o genocidu jednak je stavu zemlje o svom pretpostavljenom nuklearnom arsenalu: niti ga demantiraju niti priznaju. Povijesno, ovakvo su stajalište zauzeli kako ne bi otuđili Tursku, koja je bila jedna od rijetkih nacija na Bliskom istoku koja je bila prijateljskim odnosima s Izraelom i nudila unosne trgovinske mogućnosti za svoje proizvođače oružja.

Iako odnos zemalja pod Netanyahuom i Erdoganom nije „zasjao“, što je utjecalo i na sigurnosnu suradnju i na trgovinu, položaj Izraela se nikada nije promijenio. Ulogu Turske, kao ključnog kupca oružja i strateški postavljenog saveznika, u proteklom desetljeću zamijenio je Azerbejdžan. Ova zemlja je susjed izraelskog neprijatelja Irana, a Azerbejdžan je zatvoren u oštro-hladnom ratu s Armenijom, izgubivši značajan dio svog teritorija pod okriljem armenskih separatista. Narod također ima bliske veze s Turskom.

Nije jasno koliko je Netanyahu bio obziran prema Azerbejdžanu kada je osobno intervenirao da blokira pokušaj priznanja armenskog genocida prošle godine. Njegovo službeno objašnjenje bilo je da bi rasprava o takvom potezu mobilizirala turske nacionaliste i pomogla Erdoganu u predstojećim izborima.

Izjava Netanyahua očito je bila odgovor na Erdoganovo komentiranje izraelske politike tijekom njegova govora u Generalnoj skupštini UN-a ranije ovog tjedna. Turski predsjednik je čak koristio nekoliko vizualnih rekvizita da bi iznio svoje stajalište, a to je usput Netanyahuov zaštitni znak.

Armenski genocidOdnosi Izraela i Turske
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Bibi i Erdo……..
I bosog bi izuli!

AbebA
4 godine prije

Ko koga kopira od ove dvojice, jedino mi to nije jasno.

Perun
4 godine prije

Zar izrael neko smatra vjerodostojnom drzavom…..To su cionisti , bivsi egipatski robovi a sada americke politicke prostituke ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI