fbpx

Trump odbio ozakoniti rezoluciju Kongresa o genocidu Osmanlija nad Armencima

Donald Trump

Bijela kuća nije promijenila svoje stajalište o „Armenskom genocidu“, unatoč rezoluciji Senata o masakru kojeg je počinilo Osmansko carstvo, priopćio je State Department. Predsjednik Donald Trump nastavit će koristiti izraze poput “masovna zvjerstva” ili „masovni zločini“.

“Stav administracije nije se promijenio. Naši stavovi odražavaju se u posljednjem priopćenju predsjednika o ovom pitanju iz travnja ove godine”, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

Podsjetimo, Donald Trump u svojoj travanjskoj deklaraciji zločine iz razdoblja od 1915. do 1923. godine nije izričito spomenuo  kao “genocid”, već je koristio je armenski izraz “Meds Yeghem”, što znači “Veliki pokolj”. Američki predsjednik je tada javno odao počast za oko 1,5 milijuna Armenaca “koji su pretrpjeli jedan od najgorih masovnih zločina u XX stoljeću”.

Izjava Morgana Ortagusa isključuje mogućnost da Trump odobri jednoglasno usvojenu rezoluciju koju je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio u studenom, a Senat 12. prosinca, koja navodi da će Sjedinjene Države komemorirati „Armenski genocid“ priznanjem i službenim sjećanjem.

Glasanje Senata uslijedilo je samo dan nakon što je Odbor za vanjske odnose Kongresa odobrio sankcije Turskoj zbog kupnje sustava protuzračne obrane S-400 i vojnih akcija Ankare na sjeveroistoku Sirije. Podnositelji i takoreći svi zastupnici i senatori oba doma američkog Kongresa su rekli da su prijedlog zakona priznali zato što namjeravaju “promijeniti ponašanje turske vlade”.

No umjesto toga, iz Ankare su stigle prijetnje da će protjerati američku vojsku iz baza u Incirliku i Küreciku, a predsjednik Erdogan je zaprijetio da će Turska biti prva zemlja na svijetu koja će istrijebljenje autohtonih plemena Sjeverne Amerike službeno priznati kao „genocid Sjedinjenih Američkih Država nad Indijancima“.

„Ne prijetite Turskoj, jer su vaše bombe u Incirliku, a radari u Küreciku“

Erdogan: Turska će službeno priznati „američki genocid nad Indijancima“

NYT

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
mars
Gost
mars
10 mjeseci prije

Izgleda da Turci imaju vlastitu verziju efikasnog interkontinentalnog oruzja sposobnog da dobaci do SAD koje nosi naziv – “Indzirlik”.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Turke treba zasuti nuklearkama! Samo jedna SLBM sa podmornice je dovoljna da ih nauči pameti za sva vremena

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

džeki, ne kradi moj nick i kuš u kućicu! Stvarno si priglup… admine, mogao bi malo regulirati ovo…

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Koji je tebi k. opet? Ja sam jutros rano otiš”o od kuće i sad sam se vratio i garantirano nisam nosio komp. sa sobom. Pitaj svoje dobre jarane marsa i ostale možda će ti oni znati objasniti tko te stalno kajla!

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

džeki, viđen si sa laptopom jutros kad si izlazio,samo se dodatno ukopavaš u laži. Lijepo ti govorim, ne ponašaj se kao retard i ne koristi tuđe nickove. Ispadaš dovoljno glup i bez tih maloumnih djetinjarija.
Sad nazad u kućicu i miruj!

Kora
Gost
Kora
10 mjeseci prije

@Ivo

Čini mi se da Jack i ostali komentatori imaju problema s razumijevanjem Vašeg “psećeg jezika”. Možda bi “admin” trebao/mogao i to nekako regulirati?

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

@kora, pa prevedi im, umjesto što filozofiraš,može?

Kora
Gost
Kora
10 mjeseci prije

@Ivo

Niste toliko bitni koliko mislite da jeste; Vi ste samo nekulturni.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Bože mili, kakvog si ga stvorio
U što se je čovjek taj pretvorio
Zar ne vidiš da je lud
Da ima opaku ćud
da mu mozak ne radi
sa svakim se posvadi
Kad god ima priliku
Radi zloću veliku
On atomski želi rat
Pravi je sociopat
Sad te molim u sav glas
Bože dragi spasi nas!

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Miran!

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije

Traju nekakve demonstracije studenata u Indiji i dobili podržku od dijela studenata sa Harvarda…..”Nemojte se miješati.” su dobili kao odgovor studenata iz Indije.
Jadno je to kako se velike sile igraju sa malima.

tuf
Gost
tuf
10 mjeseci prije

Onako je baš slučajno eruptiralo u vrijeme kada je Indija odlučila zadržati pravo na suvereno odlučivanje o geostrateškim temama poput obrane i saveznika.

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije

Slučajnost ne postoji.

Toni
Gost
Toni
10 mjeseci prije

Izgleda da se kod ovih prekookeanskih ubica ne zna više ni ko pije ni ko plaća.

avaxus
Gost
avaxus
10 mjeseci prije

Ja u klin ti u ploču ti nećeš a ja hoću.

mmne
Gost
mmne
10 mjeseci prije

oni ne placaju….a koliko vidim piju zestoko…..inas plus svakako

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
10 mjeseci prije

nemam nista o zločinu da nepadne u zaborav, al ga stalno papagajski ponavljat i uveličavat…fuj. al ovi su kroz pukli.. znaci kad turčin neće i neželi da mu ga bjelosjtski policajac stavi, onda ovi udaraju na sve moguće načine da te oblati i naruži…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
10 mjeseci prije

Amerikanci su ponosni na svoju genocidnu istoriju, u kojoj su kao imperialistički doseljenici izvršili sistematski genocid nad svim domorodcima. To jim je postao čak folklor.

odsgfimasufrgeiurgjuwerfuwefuwe
Gost
odsgfimasufrgeiurgjuwerfuwefuwe
10 mjeseci prije

Ako bi zanemarili da i krempita i Erdođani rade za iste onda bi se ovo moglo prevesti previše je da izgubimo Inđirlik i još dobijemo etiketu genocidlija nad indijancima na ukradenom kontinentu. Pitanje je što su oni galaksiji i globamsteri draj prenosili neki dan iz Inđirlika.

samo tako
Gost
samo tako
10 mjeseci prije

Usanci ozakone rezoluciju o genocidu, turci ozakone rezoluciju o genocidu i svi sretni i zadovoljni postignutim

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Da upalile su Turske prijetnje izbacivanjem iz baza.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x