Trump odbio ozakoniti rezoluciju Kongresa o genocidu Osmanlija nad Armencima

Donald Trump
21 komentar

Bijela kuća nije promijenila svoje stajalište o „Armenskom genocidu“, unatoč rezoluciji Senata o masakru kojeg je počinilo Osmansko carstvo, priopćio je State Department. Predsjednik Donald Trump nastavit će koristiti izraze poput “masovna zvjerstva” ili „masovni zločini“.

“Stav administracije nije se promijenio. Naši stavovi odražavaju se u posljednjem priopćenju predsjednika o ovom pitanju iz travnja ove godine”, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

Podsjetimo, Donald Trump u svojoj travanjskoj deklaraciji zločine iz razdoblja od 1915. do 1923. godine nije izričito spomenuo  kao “genocid”, već je koristio je armenski izraz “Meds Yeghem”, što znači “Veliki pokolj”. Američki predsjednik je tada javno odao počast za oko 1,5 milijuna Armenaca “koji su pretrpjeli jedan od najgorih masovnih zločina u XX stoljeću”.

Izjava Morgana Ortagusa isključuje mogućnost da Trump odobri jednoglasno usvojenu rezoluciju koju je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio u studenom, a Senat 12. prosinca, koja navodi da će Sjedinjene Države komemorirati „Armenski genocid“ priznanjem i službenim sjećanjem.

Glasanje Senata uslijedilo je samo dan nakon što je Odbor za vanjske odnose Kongresa odobrio sankcije Turskoj zbog kupnje sustava protuzračne obrane S-400 i vojnih akcija Ankare na sjeveroistoku Sirije. Podnositelji i takoreći svi zastupnici i senatori oba doma američkog Kongresa su rekli da su prijedlog zakona priznali zato što namjeravaju “promijeniti ponašanje turske vlade”.

No umjesto toga, iz Ankare su stigle prijetnje da će protjerati američku vojsku iz baza u Incirliku i Küreciku, a predsjednik Erdogan je zaprijetio da će Turska biti prva zemlja na svijetu koja će istrijebljenje autohtonih plemena Sjeverne Amerike službeno priznati kao „genocid Sjedinjenih Američkih Država nad Indijancima“.

„Ne prijetite Turskoj, jer su vaše bombe u Incirliku, a radari u Küreciku“

Erdogan: Turska će službeno priznati „američki genocid nad Indijancima“

NYT

Armenski genocid
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
4 godine prije

Izgleda da Turci imaju vlastitu verziju efikasnog interkontinentalnog oruzja sposobnog da dobaci do SAD koje nosi naziv – “Indzirlik”.

Siniša
4 godine prije

Traju nekakve demonstracije studenata u Indiji i dobili podržku od dijela studenata sa Harvarda…..”Nemojte se miješati.” su dobili kao odgovor studenata iz Indije.
Jadno je to kako se velike sile igraju sa malima.

Toni
4 godine prije

Izgleda da se kod ovih prekookeanskih ubica ne zna više ni ko pije ni ko plaća.

Pi-zdro
4 godine prije

nemam nista o zločinu da nepadne u zaborav, al ga stalno papagajski ponavljat i uveličavat…fuj. al ovi su kroz pukli.. znaci kad turčin neće i neželi da mu ga bjelosjtski policajac stavi, onda ovi udaraju na sve moguće načine da te oblati i naruži…

nije bitno tko
4 godine prije

Amerikanci su ponosni na svoju genocidnu istoriju, u kojoj su kao imperialistički doseljenici izvršili sistematski genocid nad svim domorodcima. To jim je postao čak folklor.

odsgfimasufrgeiurgjuwerfuwefuwe
4 godine prije

Ako bi zanemarili da i krempita i Erdođani rade za iste onda bi se ovo moglo prevesti previše je da izgubimo Inđirlik i još dobijemo etiketu genocidlija nad indijancima na ukradenom kontinentu. Pitanje je što su oni galaksiji i globamsteri draj prenosili neki dan iz Inđirlika.

samo tako
4 godine prije

Usanci ozakone rezoluciju o genocidu, turci ozakone rezoluciju o genocidu i svi sretni i zadovoljni postignutim

Max
4 godine prije

Da upalile su Turske prijetnje izbacivanjem iz baza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI