Trumpov saveznik u Senatu blokirao rezoluciju o priznanju „Armenskog genocida“

Lindsey Graham
18 komentara

Ranije smo izvijestili kako je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 1923. proglašena genocidom, a potom je podržao i uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije.

Međutim, dovoljno je bilo da se Erdogan i Trump sastanu u Washingtonu da senator Lindsey Graham blokira  rezoluciju kojom bi masovno ubijanje Armena bilo formalno priznato kao genocid.

Utjecajni republikanski senator, jedan od najstarijih saveznika Donalda Trumpa u Kongresu, intervenirao je nakon što je demokratski senator Robert Menendez zatražio pristanak za donošenje rezolucije, koju je Zastupnički dom prošlog mjeseca usvojio s 405 „za“ i 11 “protiv“. Da je rezolucija prošla u Senatu, osigurala bi “službeno priznanje i sjećanje” na ono što mnogi stručnjaci smatraju genocidom kojeg su osmanski Turci počinili tijekom Prvog svjetskog rata.

„Vanjska politika Sjedinjenih Država mora odražavati pošten stav o kršenju ljudskih prava, zločina protiv čovječnosti, etničkog čišćenja i genocida. Armenskim žrtvama genocida ne možemo okrenuti leđa”, izjavio je u srijedu gospodin Menendez.

Turski predsjednik Erdogan, koji je ranije bio na sastanku s Trumpom, rekao je tijekom konferencije za novinare da je Turska rezolucijom Zastupničkog “duboko povrijeđena” i da ona ima potencijal da baciti “duboku sjenu na bilateralne odnose dvije zemlje”.

Nakon sastanka s Erdoganom se senator Graham usprotivio donošenju rezolucije u Senatu, jer senatori ne bi trebali “zaslađivati povijest ili je pokušati prepisati”. Prema pravilima Senata, svaki senator može zatražiti pristanak za donošenje rezolucije, a bilo koji senator može je blokirati.

Turska je također ljuta na SAD zbog podrške kurdskim milicijama koje smatra prijetnjom i zbog odbijanja izručenja muslimanskog klerika Fethullaha Güllena, kojeg Ankara optužuje da je poticao pokušaj državnog udara 2016. protiv Erdogana.

Lindsey Graham je priznao da su turska pitanja koja se tiču određenih kurdskih elemenata Sirijskih demokratskih snaga opravdana, ali je rekao da bi ih trebalo rješavati stvaranjem sigurne zone, a ne s “razornim upadom koji mora završiti”.

Međutim, sigurnosna zona je već dogovorena u s Putinom u Sočiju, tako da je za Tursku, sve dok funkcionira sporazum Rusija-Turska, ovo zatvorena tema.

Zbog brojnih pitanja, prije svega zbog ruskih sustava S-400, za pretpostaviti je da će Lindsey Graham pitanje rezolucije o „Armenskom genocidu“ pokušati gurnuti pod tepih i s vremenom će ona biti korištena po potrebi, za vršenje pritiska ili kao naznaka „popuštanja“ politike Washingtona prema Turskoj. To znači da rezolucija nije ni usvojena zbog „rasvjetljavanja povijesne istine“ ili „poštenog stava Sjedinjenih Država o kršenju ljudskih prava, zločinima protiv čovječnosti, etničkog čišćenja i genocida“, kako tvrdi Graham, već kao politički motiviran dokument i alat za pritisak na Ankaru.

Washington priznao „Armenski genocid“ – Turska ogorčena i najavljuje odgovor

Američko turski odnosiArmenski genocidS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

FOTO :
Bio bi uvijerljiviji da govori u sladoled ?!

Laki Topalović
4 godine prije

Jel ima jedna, ali jedna jedina odluka da je tamo ne ispretumbaju u roku od tjedan dana? Pa to je ludnica, a ne država.

Siniša
4 godine prije

Strašno je šta sve male države moraju da trpe, kakvo poniženje za Jermenski narod zbog prepucavanja preko njihovih leđa…

mars
4 godine prije

Turski odgovor – “turski parlament usvojio rezoluciju o priznanju genocida koji su SAD pocinile nad sjevernoamerickim indijanskim starosjediocima”. Da ne bude po onoj – “vas turski drek smrdi do neba, a nas drek je izvor miomirisa; u stvari, nas drek i nije drek, vec civilizacijsko unapredjenje zatecene populacije”. E sad sto su je unaprijedili gotovo do izumiranja, sasvim je druga prica – ko se treba uopste zamarati takvom “sitnicom”, kada je u pitanju “civilizacijsko unapredjenje”.

samo tako
4 godine prije

I ?
Postoji ili ne postoji zvanično ta famozna rezolucija ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI