Netanyahu uklonjen s vlasti nakon što su izraelski poslanici podržali vladinu koaliciju ”promjena”

Netanyahu
15 komentara

Benjamin Netanyahu napustit će mjesto izraelskog premijera nakon 12 godina na vlasti pošto je zakonodavno tijelo države glasalo u nedjelju da nova vlada „promjena“ položi zakletvu.

Novu vladu podržalo je 60 od 120 poslanika u Knessetu, dok je 59 glasalo protiv. Jedini poslanik koji je bio uzdržan bio je Said al-Harumi, iz pro-palestinske stranke Ujedinjene Arapske liste.

Naftali Bennett, lider saveza Yamina i jedna od ključnih figura u koaliciji ”promjena”, položio je zakletvu kao novi izraelski premijer, zamjenivši Netanyahua.

Značajno glasanje održano je nakon napete sesije u Knessetu, kada su Netanyahuove pristalice neprestano preispitivale Benetta tokom njegovog govora. Benettov ključni saveznik, Yair Lapid, odlučio je da se u potpunosti odrekne svog govora, zbog ponašanja njegovih protivnika, od kojih je neke obezbjeđenje moralo ukloniti iz komore.

Kada je Netanyahu govorio, tvrdio je da će Izrael dobiti „slabu vladu“ sa koalicijom „promjena“. Insistirao je da Bennett, koji će postati sljedeći premijer, “nema globalni položaj” i “kredibilitet” da se suprotstavi arhirivalu jevrejske države Iranu, dodajući da će Teheran slaviti nakon glasanja.

Premijer sa najdužim stažom u zemlji takođe je optužio Bennetta da je počinio „najveću prevaru u istoriji Izraela“, podsjećajući da je lider saveza Yamina kategorički isključio partnerstvo sa Lapidom uoči izbora. Ali sada će, u skladu sa sporazumom koji uključuje osam antinetanyahu partija, Lapid izabrati Bennettovog nasljednika na mjestu premijera 2023. godine.

Očekuje se da će imenovanjem vlade „promjena“ završiti dugotrajni politički zastoj u Izraelu. U zemlji su se od 2009. godine održala četiri izbora, dok su se vladajuće koalicije koje su uključivale Netanyahuovu stranku Likud neprestano raspadale. Zbog ovog zastoja Izrael je ostao bez državnog budžeta više od godinu dana.

Netanyahu je vodio Izrael od 2009. godine, vodeći zemlju nadesno, baveći se iranskom prijetnjom i usporavajući mirovni proces s Palestincima. Njegove posljednje godine na funkciji bile su narušene korupcijskim skandalom, jer je protiv premijera podignuta optužnica za prevaru, podmićivanje i gubitak povjerenja javnosti zbog optužbi da je prihvatio skupe poklone biznismena i sklapao poslove sa šefovima medija radi povoljnog izvještavanja.

Odgovor 71-godišnjaka na pandemiju koronavirusa takođe je najoštrije kritikovan zbog drakonskih ograničenja i nespremnosti da ispuni obećanje da će pomoći onima koji su najviše pogođeni.

Protesti koji su zahtjevali Netanijahuovu ostavku privlačili su hiljade ljudi. Posljednji takav skup održan je u subotu u Jerusalimu, kada su brojni premijerovi protivnici proslavjali pobjedu u iščekivanju glasanja u Knessetu.

Netanyahu napušta funkciju ubrzo nakon jednog od najozbiljnijih izraelsko–palestinskih sukoba u posljednjih nekoliko godina. U maju su IDF i oružana grupa Hamas sa sjedištem u Gazi razmjenjivali vatru 11 dana zaredom, što je rezultiralo smrću 248 Palestinaca, uključujući 66 djece, u Gazi i 12 smrtnih slučajeva u Izraelu, od kojih su dvoje bili djeca.

Netanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
2 godine prije

Ko je Natanjahua uklonio s vlasti? Narod? Narod nista ne bira i nikoga ne postavlja niti uklanja s vlasti. Natanjahua su uklonili “oni” koji su ga i doveli, a sada postavljaju druge igrace u istoj igri. Narodu Izraela moglo bi biti jos gore.

Stara kuka
2 godine prije

E sad će sve sigurno biti puno bolje.

2 godine prije

Uvijek sam se pitao da li su i premijeri zio entiteta pod kontrolom kabale🤔🙃

FATIH
2 godine prije

NISTA NOVO.
NA NJEGOVOJESTO DOLAZI UBICA IZ SPECIJALNI JEDINICA HAZARSKE VOJSKE.

Mane
2 godine prije

U izraelu je diktatura I Prema svojim gradjanima(jevrejima I palestincima) I Prema okruzenju.glavno pitanje je da li bi izraelu opstao u tom okruzenju kao demokratska drzva ili mora da bude diktatura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI