Neuspješno lansiranje vojnog satelita Ujedinjenih Arapskih Emirata

UAE neuspješno lansirali vojni satelit
5 komentara

Špijunski satelit koji je pripadao UAE srušio se u okean nakon “velike anomalije” sa raketom Aeianaspace Vega.

Francuska komercijalna kompanija za lansiranje satelita Arianaspace je potvrdila da je misija VV15 koja je nosila vojni satelit UAE, dva minuta posle lansiranja skrenula sa kursa i pala u Atlanski okean.

“Došlo je do velike anomalije koja je rezultirala gubitkom misije” rekao je Luce Fabreguettes, izvršni potpredsednik misija, operacija i nabavke.
“U ime Arianespace želim da izrazim svoje najdublje izvinjenje našim klijentima zbog gubitka njihovog tereta”.

Raketa nosač Vega je lansirana iz svemirskog centra Guiana u Kourou, koji se nalazu u Francuskoj Guiani u četvrtak 01:53 po Griniču. Dva minuta posle lansiranja prilikom paljenja druge faze u kontroli misije su izgubili telemetrijske podatke a raketa je brzo pala u Atlantik.

Iz kompanije zadužene za lansiranje su saopštili da će obavijestiti javnost o razlozima skretanja sa putanje, čim to bude moguće.

Emiratski satelit Falcon Eye 1 je dizajniran i napravljen od strane Airbusa za prikupljanje fotografija za potrebe oružanih snaga UAE kao i za komercijalno tržište. UAE su bili u planu nabavke drugog satelita Falcon Eya 2 što je posle ovog neuspjeha neizvjesno.

Misija VV15 koja je 2 puta pomjerana zbog loših vremenskih uslova bila je 15. po redu misija rakete nosača Vega i prva neuspješna misija ove rakete. Raketa Vega je dizajnirana za podizanje 1 500 kg tereta u nisku Zemljinu orbitu (LEO)

Aeianaspace VegaArianaspaceSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Špijunski satelit UAE-Ministarstva za ribarstvo ?

Lucija
4 godine prije

Insurance fraud?

Max
4 godine prije

Lansiranje satelita je složen posao. događa se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI