Neutralna Irska će Ukrajini ponuditi obuku za korištenje oružja

Irska vojska pomoc Ukrajini
13 komentara

Irska vlada ranije je tvrdila da će se držati obuke za koja se odnosi na ”ne smrtonosne” segmente

Irski instruktori podučavat će ukrajinske vojnike vještinama rukovanja oružjem, unatoč statusu Irske kao neutralne zemlje i ranijem obećanju vlade da će Kijevu pružiti samo ne borbenu i humanitarnu potporu, izvijestio je u petak Irish Times.

Irska vlada objavila je u veljači da će 30 pripadnika irskih obrambenih snaga sudjelovati u misiji EU-a za obuku ukrajinskih trupa. U to je vrijeme ministar obrane Micheal Martin naglasio da će obuka biti u “nesmrtonosnim” područjima poput razminiranja i medicinu s vojnog spektra te da misija neće narušiti vojnu neutralnost Irske. Međutim, memorandum koji je prošlog mjeseca odobrila vlada navodi ‘osnovne vojne vještine’ kao jedno od područja podučavanja. Prema Irish Timesu, ‘osnovne vojne vještine’ obuhvaćaju rukovanje puškom i gađanje, a trebalo je biti navedeno kao ‘gađanje’ prije nego što je vlada promijenila izraz kako bi osigurala podršku članova Zelene stranke u kabinetu.

Iako će irski instruktori obučavati Ukrajince za rukovanje smrtonosnim oružjem, glasnogovornica obrambenih snaga izjavila je novinama da “nema sukoba” s irskom neutralnošću i da je uključivanje osnovnih vojnih vještina u najnoviji memorandum samo “skromni korak naprijed” ” iz originalnog nesmrtonosnog programa. Čak i prije najnovijeg otkrića, Moskva je optužila Dublin za izravnu ulogu u sukobu u Ukrajini. “Po našem mišljenju, nema dvosmislenosti oko činjenice da Irska nije neutralna u ukrajinskom sukobu”, rekao je prošle godine ruski veleposlanik u Irskoj Jurij Filatov. “Uključujući se u ukrajinsku vojsku, bilo da se radi o minama ili na neki drugi način, Irska bi jasno bila uključena u tekući sukob na izravan način”.

Martin, koji je u to vrijeme bio premijer Irske, rekao je prošle godine da koncept neutralnosti zemlje “treba procijeniti”, dok su drugi u njegovoj stranci pozvali na njegovo ukidanje. Prema anketi objavljenoj u lipnju, 61% irskih glasača za zadržavanje neutralnosti zemlje, dok 25% želi odustati od te politike. Od onih protiv neutralnosti, 71% želi da se Irska pridruži zajedničkim obrambenim snagama EU-a, dok 56% želi članstvo u NATO-u.

Politički, Irska nije zauzela neutralan stav o ukrajinskom sukobu. Irska vlada osudila je rusku vojnu operaciju i podržala svaki krug sankcija EU-a Moskvi, dok je Martin putovao u Kijev prošle godine kako bi obećao potporu Irske naporima Ukrajine za članstvo u EU. Irska je također osigurala 122 milijuna eura (133 milijuna dolara) u vojnim potrepštinama ne borbenog tipa Ukrajini, uključujući pancirke, gorivo i medicinske potrepštine.

Irskaobukaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
8 mjeseci prije

KOJI OM TO QUREC TREBA?

Max
8 mjeseci prije

Irska vojna sposonbost je upitna.

hiber
8 mjeseci prije

Čuju se glasovi da ce i Švicarska zattažiti prijem u NATO. Jednostavno, pada potreba za neutralnim državama u kojima bi se dogovarali “nezltralni” poslovi. Najbolji dokaz za kordinaciju sukoba iz jednog centra.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

od prdeža im se pomutila pamet

Гавран
8 mjeseci prije

Poznato je da su Irci visoko stručni za terorizam.
Praktični deo ispita će biti u Alsteru.

Most B.P
8 mjeseci prije

Bravo Irci. Što više saveznika to bolje.
Švicarci već šalju. 👍👍

Гавран
8 mjeseci prije

Nemoj nikoga vređati da je ovca. Ja sam GAVRAN i time se ponosim!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI