Neutralni status Ukrajine ‘ključan’ za Rusiju

Vladimir Putin
69 komentara

Mogućnost da Ukrajina postane članica NATO-a predstavlja egzistencijalnu prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti i neće se tolerisati, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak predstavnicima nekoliko afričkih zemalja.

U dokumentu koji je započeo nezavisnost Ukrajine od Sovjetskog Saveza, “crno na bijelo piše da je Ukrajina neutralna država”, podsjetio je Putin gostujuće afričke lidere tokom javnog dijela sastanka u Sankt Peterburgu. Predsjednik je mislio na deklaraciju iz 1990. kojom se Sovjetska Ukrajina proglašava suverenom državom koja će težiti da postane “trajno neutralna zemlja”.

“Ovo je od fundamentalnog značaja. Zašto je Zapad počeo da uvlači Ukrajinu u NATO nije nam baš jasno. Ali to je, po našem mišljenju, stvorilo fundamentalnu prijetnju našoj sigurnosti”, dodao je Putin.

Ne možemo prihvatiti napredovanje prema našim granicama vojne infrastrukture bloka koji je de facto neprijateljski prema nama.
Putin i nekoliko članova mirovne misije Afričke unije sastali su se kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini, nakon dvodnevnog samita Rusije i Afrike kojem su prisustvovali predstavnici 49 država sa kontinenta. Dok je Rusija uvijek govorila da je spremna pregovarati o prekidu neprijateljstava, Kijev je usvojio zakon kojim se zabranjuju razgovori s Moskvom i odbacio sporazum o kojem je pregovarano u martu 2022. u Istanbulu, naveo je Putin.

Prema Putinovim rečima, tokom prošlogodišnjeg sastanka u Turskoj, ukrajinska delegacija je prvobitno pristala da potpiše pakt o neutralnosti koji bi takođe ograničio ukrajinsko teško naoružanje i hardver. Međutim, preliminarni dogovor je  “izbačen” ubrzo nakon toga, rekao je ruski lider ranije ove godine.

Ukrajinski zvaničnici napustili su pregovore nakon što su optužili rusku vojsku za zločine u Buči i drugim oblastima oko glavnog grada zemlje. Moskva je negirala da su njene trupe ubijale civile.

Kijev je kasnije tvrdio da značajni pregovori ne mogu započeti dok Moskva ne preda Krim i četiri druge teritorije koje su glasale da napuste Ukrajinu i postanu dio Rusije. Moskva je više puta naglašavala da je to nemoguće.

Govoreći u petak, ruski predsjednik je ponovio svoj dugogodišnji stav da je trenutnu krizu izazvao “protuustavni, oružani, krvavi puč” u Kijevu 2014., izveden uz “aktivnu podršku” vlada SAD-a i drugih zapadnih zemalja.

Nakon državnog udara, Krim je organizovao referendum za pridruživanje Rusiji. Kijev je poslao vojne i nacionalističke milicije da slomi neslaganje u regijama Odese i Harkova, ali je naišao na otpor u Donjecku i Lugansku, koji će proglasiti nezavisnost kasnije te godine. Sporazumi iz Minska iz 2015. predviđali su proces kojim bi se dvije regije mogle vratiti Ukrajini uz garancije autonomije, ali Kijev to nikada nije implementirao.

Bivša njemačka čelnica Angela Merkel tvrdila je prošlog decembra da je proces iz Minska samo igra na vrijeme od strane Zapada da naoruža Ukrajinu za rat protiv Rusije. Bivši predsjednik Francuske Fransoa Oland podržao je Merkelino tumačenje.

U sklopu Afričke mirovne inicijative , lideri sedam zemalja sa kontinenta posjetili su Ukrajinu i Rusiju sredinom juna. Iako je Moskva izrazila interesovanje za dalje istraživanje afričkog predloga, Kijev je insistirao da bi samo njena „formula mira“ – plan od deset tačaka koji predstavlja bezuslovnu predaju Rusije – bila prihvatljiva za Ukrajinu.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
9 mjeseci prije

nama je “ključno” da se rusija balkanizira, raspadne i pokaje

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Čitav rat se svodi na to da izuzetni ne žele priznati da Rusija nikada neće pristati da Ukrajina uđe u NATO niti će ona ući u NATO.

Sada uče na teži način.
Najveći ceh plaćaju Ukri.

A zapadni lešinari pod krinkom pomoći pljačkaju Ukre.
Tko zna što će se doznati da je Ukrajina rasprodala ili – još prepredenije – zadužila za potrebe ovog rata znajući da neće moći vratiti posuđeno, a onda idu državne nekretnine i pokretnine na prodaju. Prvenstveno ogromno kvalitetno poljoprivredno zemljište.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Ovo je jako – Rusija je u Sankt-Petersbugu potpisala sporazume o vojnoj suradnji s više od 40 afričkih zemalja na dvodnevnom rusko-afričkom samitu koji se održao ovih dana.

Magefun
9 mjeseci prije

Ukrajina će u NATO nikada! A kako ide, kroz dvije godine Ukrajina više neće postojati, opet će to biti ruski teritorij! Kijev je grad svih Ruskih heroja od kada postoje, i opet će biti tamo di pripada…a naciste neka si uzmu USA, pa neka se s njima kite.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Vladimir Putin nije naš prijatelj, on je manijak i diktator.

Darko
9 mjeseci prije

Putine samo čisti nesmiljeno NATO bagru sa svojih granica. I posadi termonuklearno oružje na Kubi i po Meksiku a ne bi bilo lože i iznad priglupe Kanade..

hiber
9 mjeseci prije

Ocito Putin tone. Stvari se pogorsavaju. Jucer je rusko Ministarstvo obrane izbrisalo dodate ukrainske pokraine iz vojnih oblasti. Sve osim Krima. Ova bulažnjenja su očiti pokusaj da se izvuču iz rata koji ih vodi u kinesku ili zapadnu koloniju ili oboje. Cak su mu i afrikanci diplomatski rekli u prijevodu “hvala na darovima, prestani srati i obnovi ugovor o žitu”. Sto ce naravno biti teško jer je stetočina unistila lučka postrojenja.

Razmisli
9 mjeseci prije

Rusija će garantirati nenapadanje I nepovredivost granica !?
Isto kao I budapest sporazumu iz 1994. ????

Zoro
9 mjeseci prije

ma kakav neutralni status, sve zapadne zemlje su u jednom toru ni jedna nije neutralna ni švicarska, ukrajina ako ostane ka država šta od nje ostane mora biti u vojnom i političkom savezu sa Rusijom i Bjelorusijom sa vodstvom koje će slaviti Sovjetski Savez i njegove spomenike i poštivati Rusiju njenu kulturu povijest i crkvu

Zvone
9 mjeseci prije

Ako je neutralni status Ukrajine toliko važan zašto onda Rusi ne napadnu Kijev i likvidiraju naci vlast umjesto da se bore za svako selo kao u prvom svetskom ratu. Očito je da mi ne znamo za puno dogovora između rusa i amera. Ja čak mislim da ruska i američka vlast nekako sarađuju na štetu običnih ljudi.

Suze Roni
9 mjeseci prije

Kad smo kod Afrike, uzitak je pratiti kmecanje imperijalista iz Francuske i USA, nakon sto je vojska u Nigeru srusila francuskog poslusnika. Oni su protiv rusenja legalno izabranog predsjednika. Tko bi rekao? Osim tamo gdje im ne odgovara predsjednik koji nije njihova marioneta. Tako su i u Ukrajini srusili legalno izabranog predsjednika.Prolazi vrijeme njihove samovolje i unilateralizma.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Bivša Ukrajina je postala neutralna tako što je nestala. Amerikanci je poništili 2014 državnim udarom. Sve poslije toga je logičan slijed događaja. Da je državni udar propao, nekakva država Ukrajina bi možda još uvijek postojala.

Max
9 mjeseci prije

Ukrajina je programirana kao neprijatelj Rusije.

Suze Roni
9 mjeseci prije

Oni koji gledaju sire, neuspjeh USA i NATO u Ukrajini,imat ce velike posljedice za NWO i agendu koju provodi globalna oligarhija pod pokroviteljstvom WEF-a. To bi se jako povoljno moglo odraziti i u EU, gdje bi moglo doci do masovnog rusenja korumpiranih drzavnika, koji su poslusnici tih elita koje je namjestio Washington. Nadam se samo da nece biti kasno i da se unistenje Ukrajine nece prenijeti na EU, koja ce platit cijenu svoje destruktivne uloge u ratu protiv Rusije. A onda bi moglo doci do onog sto se americke elite panicno boje i sto vise od stoljeca pokusavaju speijeciti svim sredstvima a to je povezivanje Europe i Rusije sto bi bilo u obostranom interesu.

Razmisli
9 mjeseci prije

A garancije granica daje Putin I rusija kao budapest papirom 1994. !!??

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Iz druge dimenzije…
Moldavija odobrila sporazum s Ukrajinom o izgradnji mosta preko Dnjestra…

Predsjednik Srbije Vučić nagovjestio da će do kraja 2023. Ukrajina vidjeti napredak u EU integracijama!
Glavna je prepreka nedostatak “demokratskih” antikorupcijskih institucija…

P.S.
Julija Timošenko napala Zelenskog zbog marihuane…
Uvjerena je da će se kao dio zakona o legalizaciji medicinskog kanabisa  u Ukrajini pojaviti privatni laboratoriji.
Iz ureda Zelenskog uvjeravaju da će sve biti pod kontrolom…
Na svaki grm stavit će se bar kod.

Rudar
9 mjeseci prije

Da mi je znati barem jedan dobar razlog zašto je Hrvatska u NATO
Otac domovine je rekao “nikad više u nikakav savez ili zajednicu”, valjda osim rvacke demokracke zajednice, dakle pljunuli su mu u oko prvo pristupanjem NATO savezu a onda “nećete dobiti mirovine ako ne uđemo u EU”, eto to su naša posla.
Čemu služi NATO ?
Ničemu !
Hrvatska dobila krstareču raketu doslovno u centar glavnog grada a taj svemogući NATO ni da trepne, za mene taj NATO više ne postoji, no dobro, nisam bio za to da Hrvatska postane dio te bande ali ajde, šta je tu je ali nakon krstareče, hvala vam na brizi i doviđenja !

Sefer
9 mjeseci prije

Ja mislim Putine da ti taj ključ neće zapad odobrit imat češ nato u ukrajini čim završi rat

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Putin o Ukrajini u NATO-u Summit Rusija – Afrika:

“Kijev je stekao neovisnost tijekom raspada Sovjetskog Saveza na temelju Deklaracije o neovisnosti, a u toj je deklaraciji crno na bijelo napisano da je UKRAJINA NEUTRALNA DRŽAVA i za nas je to od temeljne važnosti.

Zašto je Zapad počeo uvlačiti Ukrajinu u NATO nije nam baš jasno. Upravo to stvara, po našem mišljenju, temeljnu prijetnju našoj sigurnosti, jer je neprihvatljivo napredovanje infrastrukture nama zapravo neprijateljskog vojnog bloka do naših granica.””

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“The basis for neutrality can be found in the Declaration of State Sovereignty of Ukraine, passed on July 1, 1990, which declares that the country has the “intention of becoming a permanently neutral state that does not participate in military blocs and adheres to three nuclear free principles…” (Declaration of State Sovereignty 1990: Art. IX).

Furthermore, the Ukrainian Constitution, which bases itself on the Declaration of Independence of August 24, 1991, contains these basic principles of non-coalition and future neutrality.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI