Nevjerojatno licemjerje – Facebook će ponovno dopustiti Ukrajinski neonacistički bataljon Azov na svoju platformu

Facebook dopusta Azov na platformu
39 komentara

Facebook će „privremeno“ dopustiti svojim milijardama korisnika da hvale bojnu Azov, ukrajinsku neonacističku vojnu jedinicu o kojoj je ranije bilo zabranjeno slobodno raspravljati u skladu s politikom tvrtke o opasnim pojedincima i organizacijama, doznaje The Intercept. Preokret postavlja pitanja o Facebookovom moderiranju sadržaja temeljenom na crnoj listi, za koji kritičari kažu da nema nijansi i konteksta.

Promjena politike, napravljena ovog tjedna, vezana je za tekuću rusku invaziju na Ukrajinu i prethodnu vojnu eskalaciju. Azovska bojna, koja funkcionira kao naoružano krilo šireg ukrajinskog bijelog nacionalističkog pokreta Azov, započela je kao dobrovoljna proturuska milicija prije nego što se službeno pridružila ukrajinskoj nacionalnoj gardi 2014. Pukovnija je poznata po svom tvrdokornom desničarskom ultranacionalizmu i neonacističkoj ideologiji koja je raširena među njezinim pripadnicima. Iako je posljednjih godina umanjila svoje neonacističke simpatije, afiniteti grupe nisu suptilni – vojnici Azova marširaju i treniraju u uniformama s ikonama Trećeg Reicha. Njegovo se vodstvo navodno udvaralo američkim alt-desničarskim i neonacističkim elementima, a 2010. godine, prvi zapovjednik bojne i bivši ukrajinski parlamentarac, Andriy Biletsky, izjavio je da je nacionalna svrha Ukrajine bila “povesti bijele rase svijeta u konačnom križarskom pohodu… protiv Untermenschena [podljudi] pod vodstvom Semita.”

Prema materijalima interne politike koje je pregledao The Intercept, Facebook će “dopustiti pohvale bojne Azov kada eksplicitno i isključivo hvali njihovu ulogu u obrani Ukrajine ILI njihovu ulogu kao dijela ukrajinske Nacionalne garde.” Interno objavljeni primjeri govora koje Facebook sada smatra prihvatljivim uključuju “Volonteri pokreta Azov su pravi heroji, oni su prijeko potrebna podrška našoj nacionalnoj gardi”; “Napadnuti smo. Azov je zadnjih 6 sati hrabro branio naš grad”; i “Mislim da Azov igra domoljubnu ulogu tijekom ove krize.”

Materijali predviđaju da Azov još uvijek ne može koristiti Facebook platforme za potrebe novačenja ili za objavljivanje vlastitih izjava te da će uniforme i transparenti pukovnije ostati kao zabranjeni simboli mržnje, čak i dok se vojnici Azova mogu boriti noseći ih i pokazujući ih. U prešutnom priznanju ideologije grupe, dopis daje dva primjera postova koji ne bi bili dopušteni novom politikom: “Goebbels, Fuhrer i Azov, svi su veliki modeli za nacionalnu žrtvu i herojstvo” i “Bravo Azov za štiteći Ukrajinu i njezino bijelo nacionalističko nasljeđe.”

Dia Kayyali, istraživačica specijalizirana za stvarne učinke moderiranja sadržaja u neprofitnoj organizaciji Mnemonic rekle je: “To je tipičan Facebook”, dodala je Kayyali, napominjući da će izuzeće omogućiti običnim Ukrajincima da slobodnije raspravljaju o katastrofi koja se odvija oko njih, a koja bi inače mogla biti cenzurirana, činjenica da su takva podešavanja politike nužna odražava nefunkcionalno stanje Facebookove tajne crne liste – temeljena na politici opasnih pojedinaca i organizacija. “Njihove procjene o tome što je opasna organizacija uvijek bi trebale biti kontekstualne; ne bi trebalo postojati neka posebna izdvajanja za grupu koja bi inače odgovarala politici samo zbog određenog trenutka. Oni bi trebali imati tu razinu analize cijelo vrijeme.”

Iako bi promjena mogla doći kao dobrodošla vijest za kritičare koji kažu da rasprostranjena, uglavnom tajna politika opasnih pojedinaca i organizacija može ugušiti slobodno izražavanje na internetu, ona također nudi dodatne dokaze da Facebook određuje koji je govor dopušten na temelju vanjskopolitičkih stavova Sjedinjenih Država. Prošlog ljeta, na primjer, Motherboard je izvijestio da je Facebook na sličan način napravio iznimku od svoje politike cenzure u Iranu, privremeno dopuštajući korisnicima da objavljuju “Smrt Hameneiju” na period od dva tjedna. “Mislim da je to izravan odgovor na američku vanjsku politiku”, rekao je Kayyali o izuzeću za Azov. “Tako je oduvijek funkcionirao … popis.”

Formalna zabrana Facebooka za Azov započela je 2019. godine, a pukovnija, zajedno s nekoliko povezanih pojedinaca poput Biletskog, označena je pod zabranom tvrtke protiv grupa mržnje, podložna njezinim najstrožim ograničenjima “Tier 1” koja sprječavaju korisnike da sudjeluju u “pohvali, podršci, ili zastupanju” entiteta s crne liste na platformama tvrtke. Facebookov prethodno tajni popis zabranjenih grupa i osoba, koji je The Intercept objavio prošle godine, kategorizirao je bojnu Azov uz Islamsku državu i Ku Klux Klan, sve grupe Tier 1 zbog njihove sklonosti ka “ozbiljnim izvanmrežnim štetama” i “ nasilje nad civilima.” Doista, izvješće Ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava iz 2016. pokazalo je da su vojnici Azova silovali i mučili civile tijekom ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine.

Izuzeće će bez sumnje stvoriti zbrku za Facebookove moderatore, zadužene za tumačenje zbrkanih i na vrijeme kontradiktornih pravila cenzure tvrtke pod iscrpljujućim uvjetima. Dok korisnici Facebooka sada mogu hvaliti svaku buduću akciju vojnika Azova na bojnom polju protiv Rusije, nova politika napominje da je “svaka pohvala nasilja” koju je počinila grupa još uvijek zabranjena; nejasno je kakvu vrstu „nenasilnog ratovanja“ tvrtka očekuje.

IZVOR: theintercept.com

Azovneonacistiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
novo
2 godine prije

Postupanje Zapada prema Rusiji je sramota, maltretiranje je užasno bez obzira na ruske postupke, nikada ne vidimo negativan odgovor kada Zapad ili Izrael rade iste stvari. Jasno je da je ubijanje i invazija dopuštena samo ako ubijaju oni i članovi njihovog kluba.

Dokurčilomi
2 godine prije

Povijest se ponavlja. Tako je “zapadni svijet” pustio Hitlera sve dok je išao prema istoku a kada se okrenuo zapadu bilo je kasno.

Divlji Medvjed
2 godine prije

Narodu postave mrkvu u vidu instant blagostanja, navuku ga, usisaju. S vremenom postave poslušničkuu kliku gdje god je moguće, dovedu svoje banke, korporacije, uvedu narod u svoje raznorazne orgnizacije te ga polako, mic po mic liše svega vrijednoga što ima. Upravo su Rusima izvukli mrkvu iz gubice jer su uvidjeli da im se odbijaju pokoriti. Kažu, uveli im sankcije..

tihobl
2 godine prije

U IV rajhu su heroji. Slava Ukrajini.

Alen
2 godine prije

Ne treba se više čuditi ničem..

MASKE PADAJU !!!!!!!

ledeno doba
2 godine prije

što je tu čudno?
Cukeberg je etnički burazer Igora Kolomioskoga, (koji ima i izraelsko državljanstvo), koji financira azov.
Kao što su i njihovi burazeri financirali propalog austrijskog slikara 1933-1945
kao što je najveći “antifašist” danas, njihov burazer Giorgy Schwarz, poznatiji pod imenom George Soros, u 2. svjetskom ratu u Mađarskoj, kao tek stasali tinejdžer, zajedno sa svojim ocem, Theodoreom, prisvajao imovinu drugih zhidova, koje su nacisti odvodili u konclogore

Komunist
2 godine prije

EU = 4. Rajh

gost1983
2 godine prije

Slažem se da u Ukrajini djeluju izuzetno nacističke organizacije, protiv kojih nelegitimna vlast u Kijevu ništa ne poduzima, ali je licemjerno i od “Logičara” da upozoravaju na naciste u Ukrajini, a istovremeno sami potpisuju antisemitsko raspoloženje.

nekoime
2 godine prije

Sieg Heil!

abc.
2 godine prije

Nemate se šta čuditi. Iza zapadne providne demokratije se kriju fašizam i nacizam. Hitler nikad nije bio pobjeđen. Samo se je pretvorio u EU.

Selena
2 godine prije

Cukerberk je pre par godina postao zvaničan član pedofilske organizacije Nabla.

Red Dog
2 godine prije

Zelenski je pozvao strane borce.
Ko ide i gde idu?
Naci-fasi u Azov.
FB im je otvorio kanal za komunikaciju.

Miki Maus
2 godine prije

Ne prica Putin bezveze o nacistima u Ukrajini. Ima slika gdje se Azovci slikaju sa svastikama i uzdignutim rukama

drago
2 godine prije

Udruzili smo se sa Sotonom pa mozemo i Azovom .Mi smo zapadna demokracija svjetlo koje vas vodi u mrak.

Weteran
2 godine prije

Odlično !? …… Neka tako potvrde reči Vladimira Vladimiroviča!! …. Truli Zapad da ponekad kaže istinu!

Klokan
2 godine prije

Upravo gledam o ovim nacistima dokumentarac i snimke na RT televiziji. Zanimljivo je i kako EU zeli zabraniti RT i Sputnik, kako cijepljene zomboidne ovcice ne bi imale pojma sta se zapravo dogadja

tihobl
2 godine prije

Ukrajina vise ne postoji.
Madjari cekaju da upadnu i vrate Zakarpatje. Poljaci gomilaju vojsku da povrati Galiciju. Kad su ameri krenuli da prebacuju ambasadu u lavov da prave krnju Ukrajinu poljaci su se ostro pobunili. Ameri su odustali potpuno od Ukrajine i pristali da se Galicija vrati Poljskoj, pa su diplomate prebacili u Varsavu.
Igra je gotova. Zato ruske trupe ne napreduju vec dva dana. Nece da gube zivote bez veze jer su ameri vec iscrtali granice.

Throne
2 godine prije

Daj idi na imbex ili otidji u ukrajnu u azov i bori se, vidim da si 100% naci.

Max
2 godine prije

Licemjerje i neonacizam-

Bosanac
2 godine prije

Nemaju lažni asovi šanse protiv pravih asova, kolko god im facebook pomag’o

abc.
2 godine prije

Što više zapadnih fašista ode u Ukrajinu, to više če jih Rusi deritizovati. To je dobro za nas, kad budemo čistili zapadne fašiste na vlasti. Ostače bez svoje garde.

Plavi Anđeo
2 godine prije

Prvo nisu desničari nego ljevičari,dakle fašisti kao i sve vlade ovog svijeta .

Ja to onako
2 godine prije

Face je stvoren da bude u sluzbi nacista i fasista da sire svoje propagande.

orbit
2 godine prije

Predlazem da promjene ime u fasistbook

123
1 godina prije

Treba im pustit Facebook. Kasnije će biti lakše pri indetifikaciji. Bit će tu puno fotografija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI