fbpx

Nezasitan apetit prema zlatu? Zalihe zlata postaju sigurno utočište i bilježe neslućeno povećavanje

Zlato

Dok se tržište dionica oporavlja polakše, uz rastući broj slučajeva zbog COVIDA-19 i uz smanjene nade za brz ekonomski oporavak, zalihe zlata nastavljaju se povećavati, približavajući se tako svom vrhuncu iz 2011. godine.

Usprkos porastu slučajeva COVIDA-19 širom svijeta i ekonomske nesigurnosti potaknute zdravstvenom krizom koja prijeti time da se potrošnja znatno smanji, zalihe zlata su 08. srpnja skočile na vrijednost od 1.800 USD po unci.

Do 08:54 cijena poluge porasla je za 0,3 posto, na 1.799,22 USD po unci, nakon što je ranije tijekom sesije nakratko dosegla najvišu vrijednost od studenog 2011. i popela se na 1.800,18 USD.

Vrijednost američkog zlata u futuri porasla je za 0,2 posto, na 1.812,90 dolara po unci.

Tržišni analitičari tvrde da je poluga spremna za potencijalno probijanje iznosa od 1.850 USD i ponovno dostizanje visine iznad 1.900 dolara, budući da ekonomski ulagači, zbog posljedica koronavirusa, ulaganje u zlato vide kao sigurno utočište.

„Investitori se sve više izlažu rizičnijoj imovini jednostavno zato što postoji mala vjerojatnost da će se ekonomski oporavak dogoditi u V obliku… Tržišta uglavnom djeluju kroz prizmu optimizma i trenutno se optimizam provjerava, dok zlato od svega toga ima najveću korist”, rekao je za CNBC Michael Hewson, glavni tržišni analitičar pri CMC Markets UK.

Kapriciozna poluga

Kao što se potražnja za plemenitim metalom ogleda u sredstvima kojima trguje zlato, zbog čega je u lipnju nastalo novih 104 tone zlata u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara, prema informacijama od strane Svjetskog vijeća za zlato, koje su objavljene u utorak, trgovci naglašavaju kapricioznu prirodu zlata kao jedno od najlikvidnijih robnih tržišta.

Raspon u cijeni od 100 USD, upozoravaju stručnjaci, u danima ili dva pod različitim se okolnostima može brzo zatvoriti, pri čemu se dobici prikupljaju ili gube jednako brzo.

Bez obzira na to, mnoge trgovačke kuće predviđaju još više cijene za zlato, veće od 1.800 dolara.

Analitičar Citigroup predviđa tromjesečni rast na 1.825 dolara po unci, što je drugačije u odnosu na predviđanja za rast od 1.715 dolara za drugu polovicu 2020. godine, koje je objavljeno krajem svibnja. Cilj sljedeće godine postavljen je na 2.000 dolara, prenosi Investing.com. Goldman Sachs slično predviđa da će zlato dostići povremeno vrijednost od 2.000 dolara.

U još nevjerojatnijim prognozama, neovisni analitičar Dan Popescu naveden je kao osoba koja vjeruje da bi zlato u sljedećih pet godina moglo dostići vrijednost od 5.000 dolara po unci.

Optimistične prognoze podržavaju trenutne tržišne varijable koje pogoduju zlatu.

“S 10-godišnjim (Treasury) prekidom poslovanja koji nastavlja ispisivati nove maksimume nakon COVIDA, normalizacija inflacijskih očekivanja može ostati snažan pokretač, podižući cijene zlata sve dublje na nivo od 1.800 USD/oz”, rekao je u izjavi u utorak analitičar kanadskog brokerskog posredništva TD Securities.

Anuj Gupta, zamjenik potpredsjednika za istraživanja roba i valuta u kompaniji Angel Broking u Indiji, podržao je tezu da cijene zlata, koje su trenutno blizu njihova godišnjeg rekorda, neće „ostati bez pare“.

“Očekuje se da bi u idućih nekoliko mjeseci plemeniti metal mogao srušiti povijesni rekord od 1.921 USD, koji je postignut u rujnu 2011.”, rekao je Gupta.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
žrec
Gost
žrec
3 mjeseci prije

Prodavaonice koje se bave otkupom zlata ponovno niču ko gljive poslije kiše…kao i 2009. Loš znak.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

“podižući cijene zlata sve dublje”
Pa pobogu, ako se cijene podižu onda su valjda sve više, a ne sve dublje..
Dajte malo stanite na loptu…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 mjeseci prije

@Ime :
Sadji gore !

Češki predsjednik zbog državničkih obaveza
ne dolazi na svečano otvaranje paštete na Stradunu ?

Jazz Moreno ?
Zlato moje .

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Umpah, ja se već dulje trudim tebe skužit al nejde, jbg…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 mjeseci prije

@*Ime :
Ponekadsvijesnopišemtakodameljuditeškomogurazumijeti.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Ja mislim da si pijan. Možda se varam. Oprosti ako je tako. 😆

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 mjeseci prije

@*Ime :
Oprošteno !
Zbog Halida i Valida komentiram trijezan !

Pdn😎
Gost
Pdn😎
3 mjeseci prije

A zar se može zlato jest meni je logičnije kupiti komad zemlje van grada i pun k … sjemena , solarnih panela Itd!!!!

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Jesi kad obrađivao zemlju? Znaš li koliko vremena i posla treba za uzgojit gredicu mrkve ili nedaj bože neke osjetljivije nadzemne kulture? Treba sadit, okapat, pljevit, zaljevat i molit se bogu da ne padne tuča. I tako 5 mjeseci. Krvav je to kruh…

Pdn😎
Gost
Pdn😎
3 mjeseci prije

Jesam. Vidim da imaš traume od poljoprivredne djelatnosti takva je i moja bolja polovica , ali kad si gladan saditi ćeš bez težine !!!😀😀

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Kad bum gladan definitivno budem. Fala bogu, zemlje imam 😉

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Nemože se ni zemlja jesti, ali sa zlatom se puno brže dođe do hrane. Pitaj sve one kiji su ratove preživili.
Zlato možeš uzeti u ruku i odnijeti bez problema, a zemlju nemožeš tako lako premjestiti kad se iz bilo kojeg razloga pojavi potreba za tim.
Na kraju zlato se gleda kao zaštita kupovne moći, a ne kao investicija.
Logika je u diverzifikaciji jer uz zemlju treba imati i energiju kako bi se ta zemlja obradila.
Najbitnije je nemati dug odnosno kredit, a zlata uz neki manji dio od ukupnog kapitala. To znači zemlje veći dio raspoloživog novca, a zlata manji dio.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

A i to sa solarima je upitno. Kad naredaš solare, baterije, inverter i ostale instalacije računaj da nakon 5 godina moraš promjeniti baterije, a inverter nakon 10 – 15, također računaj kako i solarni paneli s vremenom gube snagu pretvaranja sunčeve energije u električnu.
Život “off the grid” nije jednostavan kao što se čini. Zahtjeva investiciju i održavanje koje bi trebalo biti plaćeno od prihoda te zemlje.
Idealna situacija je da je zemlja plodna, da je ima u dovoljnoj površini, da ima vodu po mogućnosti manji potok u kojega bi se ubacila mini turbina, da je dio zemlje šuma koja daje nešto materijala i energije 😊😊😊

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

A ako predaješ energiju u mrežu onda još hrpa papira za ugovor sa elektrooperaterom i uređaj za sinhronizaciju sa mrežom, pa dvosmjerno brojilo i tak…
Investicija je na nuli za 30 godina. Ako nemaš dodatna ulaganja, a imaš, uvijek kad nešto gradiš…
Isplati se prije jedino ako povučeš poticaje.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Zlato još nije “all time high”, ali mglo bi do kraja godine.

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Pitanje je mjere vrijednosti. Da li cijena zlata raste ili ostale valute padaju?

Jomla
Gost
Jomla
3 mjeseci prije

Da, zašto ne izraze cijenu zlata u kupovnoj moči: toliko kila brašna, toliko kvadrata stana…

Korny96
Gost
Korny96
3 mjeseci prije

01.08.2011.godine je cijena zlata dosegla 1828.50 dolara po uncu tako da ništa za čuditi se.

ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
Gost
ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
3 mjeseci prije

Svo zlato je na “sigurnom” u Đeruslimu, čeka dolazak………..

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

ioafiugvaipgvaiegvebf…
Valjda misliš odlazak !?
(a tko će kopati zlato kada budemo asimilirani? … duguješ mi objašnjenje po pitanju asimilacije;)

*Ime
Gost
*Ime
3 mjeseci prije

Misli na dolazak lažnog mesije. Antikrist..
Pretpostavljam…

ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
Gost
ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
3 mjeseci prije

Asimilirani smo mi genetskim kloniranjem davno prije, sad su odlučili da nas asimiliraju u borg bukvalno preko planetarnog trojanca zvanog binarni kod. Već su nas kroz hranu i pića i kemtrejsle cjepiva i “lijekove” nafilali sa toliko toga umjetnog da smo već upola asmilirani i u borg, fali još malo 5/6G i one stotine tisuća satelita nad našim glavama i eto nas na serverima ko avatari digitalni a bog nam je kvantna umjetna inteligencija, koja je već i sad bog-borg………………u nasainom dokumentu se za 2025 spominju nanoboti, borgovi i humanoidi………roboti samo što nisu…….u stvari jesu al se skriva ko fol “razvoj znanosti”……..oni će kopati uz niže rangirane borgove i humanoide pune nanobota……………

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

ioafiugvaipgvaiegv….
Hm, pa to ne izgleda loše… 2025. je blizu i ne mislim da ću do tada umrijeti ili biti posisan od nekog Borga (?)…biti ću taman u kategoriji star-fucker (kada sam bio mlad bio sam samo – fucker)… reci ti meni što će biti sa takvima koji su već otpisani a još upotrebljivi (kao ja npr;) ?

eiofvnweufnviuwenvnwefuvawefvref
Gost
eiofvnweufnviuwenvnwefuvawefvref
3 mjeseci prije

Pa ganjaj na iskrici komade ako si još uporaban u te svrhe……….

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

eiofvnweufnviuwenv….
Ma koja iskrica !?
Prvi put ovo čujem od tebe! ….uporaban sam ali me rijetko koriste 😉 (otpisan).
Ali opet mi nisi odgovorio – Što će biti sa takvima poput mene ? Hoće li me neki već asimilirani doći asimilirati ili eliminirati (ako odbijem asimilaciju)… ili ću biti asimiliran a da ni ne znam ?
… .ebiga, imam problem sa apstraktnim i nelogičnim… ne, da poantu ne razumijem, nego bi volio znati kako će taj Borg , ili “binarni kod” mene asimilirati a protiv moje volje(?)
Ako ćemo realno ja sam možda već “asimiliran” jer i u tim godinama i penzioniran, radim više nego prije 40 godina i nemam namjeru prestati dokle god mogu i nemam ništa ni protiv Boga ni Borga dok mi ne pošalju nekoga da me nakrka “nanobotovima”….
A ti, gdje vidiš “?”, molim ponizno i ljubazno – tvoj odgovor.

Nema vrijednosti
Gost
Nema vrijednosti
3 mjeseci prije

Zlato nije likvidno i nema monetarne vrijednosti

ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
Gost
ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
3 mjeseci prije

Zlato je jedini novac (i to svemirski) a SAV ostali papir su valute……………………..

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

ioafiugvaipg…….
Slažem se! … ali ako nas Borg usisa neće imati puno koristi (jer kada bi materijalizirao koncentrat pameti milijuna robova ne bi dobio ni kap kojom bi se mogao otrovati)… a Bogovi bi ostali bez dva milijuna ruku… preporučujem Borgu da asimilira Bogove – imati će više koristi.

sepfbviaewviuervberbvaqfraqra
Gost
sepfbviaewviuervberbvaqfraqra
3 mjeseci prije

Pa kvantna umjetna ima više “pameti” nego sedam milijardi ljudi, dokazano, eno hvale se time, mi smo im nepotrebni kad se sve prenese na server, treba jedino struja……………………..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x