Nezasitan apetit prema zlatu? Zalihe zlata postaju sigurno utočište i bilježe neslućeno povećavanje

Zlato
29 komentara

Dok se tržište dionica oporavlja polakše, uz rastući broj slučajeva zbog COVIDA-19 i uz smanjene nade za brz ekonomski oporavak, zalihe zlata nastavljaju se povećavati, približavajući se tako svom vrhuncu iz 2011. godine.

Usprkos porastu slučajeva COVIDA-19 širom svijeta i ekonomske nesigurnosti potaknute zdravstvenom krizom koja prijeti time da se potrošnja znatno smanji, zalihe zlata su 08. srpnja skočile na vrijednost od 1.800 USD po unci.

Do 08:54 cijena poluge porasla je za 0,3 posto, na 1.799,22 USD po unci, nakon što je ranije tijekom sesije nakratko dosegla najvišu vrijednost od studenog 2011. i popela se na 1.800,18 USD.

Vrijednost američkog zlata u futuri porasla je za 0,2 posto, na 1.812,90 dolara po unci.

Tržišni analitičari tvrde da je poluga spremna za potencijalno probijanje iznosa od 1.850 USD i ponovno dostizanje visine iznad 1.900 dolara, budući da ekonomski ulagači, zbog posljedica koronavirusa, ulaganje u zlato vide kao sigurno utočište.

„Investitori se sve više izlažu rizičnijoj imovini jednostavno zato što postoji mala vjerojatnost da će se ekonomski oporavak dogoditi u V obliku… Tržišta uglavnom djeluju kroz prizmu optimizma i trenutno se optimizam provjerava, dok zlato od svega toga ima najveću korist”, rekao je za CNBC Michael Hewson, glavni tržišni analitičar pri CMC Markets UK.

Kapriciozna poluga

Kao što se potražnja za plemenitim metalom ogleda u sredstvima kojima trguje zlato, zbog čega je u lipnju nastalo novih 104 tone zlata u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara, prema informacijama od strane Svjetskog vijeća za zlato, koje su objavljene u utorak, trgovci naglašavaju kapricioznu prirodu zlata kao jedno od najlikvidnijih robnih tržišta.

Raspon u cijeni od 100 USD, upozoravaju stručnjaci, u danima ili dva pod različitim se okolnostima može brzo zatvoriti, pri čemu se dobici prikupljaju ili gube jednako brzo.

Bez obzira na to, mnoge trgovačke kuće predviđaju još više cijene za zlato, veće od 1.800 dolara.

Analitičar Citigroup predviđa tromjesečni rast na 1.825 dolara po unci, što je drugačije u odnosu na predviđanja za rast od 1.715 dolara za drugu polovicu 2020. godine, koje je objavljeno krajem svibnja. Cilj sljedeće godine postavljen je na 2.000 dolara, prenosi Investing.com. Goldman Sachs slično predviđa da će zlato dostići povremeno vrijednost od 2.000 dolara.

U još nevjerojatnijim prognozama, neovisni analitičar Dan Popescu naveden je kao osoba koja vjeruje da bi zlato u sljedećih pet godina moglo dostići vrijednost od 5.000 dolara po unci.

Optimistične prognoze podržavaju trenutne tržišne varijable koje pogoduju zlatu.

“S 10-godišnjim (Treasury) prekidom poslovanja koji nastavlja ispisivati nove maksimume nakon COVIDA, normalizacija inflacijskih očekivanja može ostati snažan pokretač, podižući cijene zlata sve dublje na nivo od 1.800 USD/oz”, rekao je u izjavi u utorak analitičar kanadskog brokerskog posredništva TD Securities.

Anuj Gupta, zamjenik potpredsjednika za istraživanja roba i valuta u kompaniji Angel Broking u Indiji, podržao je tezu da cijene zlata, koje su trenutno blizu njihova godišnjeg rekorda, neće „ostati bez pare“.

“Očekuje se da bi u idućih nekoliko mjeseci plemeniti metal mogao srušiti povijesni rekord od 1.921 USD, koji je postignut u rujnu 2011.”, rekao je Gupta.

COVID-19DolarZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
žrec
3 godine prije

Prodavaonice koje se bave otkupom zlata ponovno niču ko gljive poslije kiše…kao i 2009. Loš znak.

*Ime
3 godine prije

“podižući cijene zlata sve dublje”
Pa pobogu, ako se cijene podižu onda su valjda sve više, a ne sve dublje..
Dajte malo stanite na loptu…

Pdn😎
3 godine prije

A zar se može zlato jest meni je logičnije kupiti komad zemlje van grada i pun k … sjemena , solarnih panela Itd!!!!

Spacevoodoo
3 godine prije

Zlato još nije “all time high”, ali mglo bi do kraja godine.

Korny96
3 godine prije

01.08.2011.godine je cijena zlata dosegla 1828.50 dolara po uncu tako da ništa za čuditi se.

ioafiugvaipgvaiegvebfviabefvaeefrvadf
3 godine prije

Svo zlato je na “sigurnom” u Đeruslimu, čeka dolazak………..

Nema vrijednosti
3 godine prije

Zlato nije likvidno i nema monetarne vrijednosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI