Nikki Haley napušta trku, Trump bliži pobjedi

Nikki Haley
13 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump postao je potencijalni republikanski kandidat na izborima 2024., nakon što je Nikki Haley suspendovala svoju kampanju nakon predizbornih izbora u Super utorak.

Tramp je pomeo 14 od 15 država koje su održale predizbore, a Haley je pobedila samo u Vermontu. Na kraju dana, Trump je stajao na 995 republikanskih delegata na konvenciji – više od desetostrukog prednosti u odnosu na Haleynih 89.

“Došlo je vrijeme da obustavim svoju kampanju”, rekla je Haley pristalicama u Charlestonu u Južnoj Karolini u srijedu ujutro.

“Ne kajem se”, rekla je ona, napominjući da je njena majka, koja je emigrirala iz Indije, mogla da glasa za svoju ćerku na predsedničkim izborima.

“Po svoj prilici Donald Trump će biti republikanski kandidat kada se naša stranačka konvencija sastane u julu. Čestitam mu i želim mu sve dobro – dodala je.

Predsjednik Joe Biden pozvao je Haleyine pristalice da glasaju za demokrate.

“Želim biti jasan: za njih ima mjesta u mojoj kampanji. Znam da ima mnogo toga oko čega se nećemo složiti. Ali o fundamentalnim pitanjima očuvanja američke demokratije, zalaganja za vladavinu prava, međusobnog ophođenja sa pristojnošću i dostojanstvom i poštovanjem, o očuvanju NATO-a i suprotstavljanju američkim protivnicima, nadam se i vjerujem da možemo pronaći zajednički jezik, ” on je rekao.

U međuvremenu, NSA zviždač Edward Snowden ismijao je Haleynu jastrebovu politiku.

“John Bolton u štiklama nije bio održiv kandidat? Ko je mogao da zamisli?” rekao je na X (bivši Twitter).

Haley je bila američka ambasadorica u UN-u tokom prvog Trumpovog predsjedništva, ali je dala ostavku nakon manje od dvije godine na tom poslu, priklonivši se demokratama koji su pokušali blokirati Trumpovu nominaciju sudije Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud.

Svoju predsjedničku kampanju pokrenula je uz podršku republikanske frakcije neprijateljske prema Trumpu. Iako nije uspjela steći mnogo pažnje na predizborima, Hejli je insistirala da ostane u trci, tvrdeći da bi Tramp mogao da bude diskvalifikovan ili u zatvoru. Njene jedine pobjede u kampanji bile su u uporištu demokrata Washingtonu, DC i Vermontu. Južna Karolina, gdje je bila guvernerka, otišla je kod Trumpa prošlog mjeseca.

IzboriNikki HaleyrepublikanciSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 mjesec prije

Kukavičje jaje.

Pero
1 mjesec prije

Ova Haley je tu da glumi republikanskog Bidena.Zanimljivo je inače da Bidenu nisu odredili protukandidata u demokratima, jer koga god postavili je “superman” u odnosu na senilnog i kongitivno potpuno nesposobnog Bidena a i teško bi bilo glumit još veču nesposobnost.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Ta žena je zlo !

Raskoljnikov
1 mjesec prije

Tko je najbollji izbor za američkog predsjednika? Pa možda upravo onaj koji je najveći globalist, cionist od svih a predstavlja ga se kao neku alternativu istima.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

995:89 pobjeda Trumpa nad Nimaratom, tj. omjer 11:1.

Trebala se odavno povući iz izborne kampanje za Republikanskog kandidata znajući da će doživjeti ovakav fijasko.

Glavno je pitanje tko je ulagao predizborne novce u nju nakon što se i puno jači kandidat DeSantis povukao, znajući da je svaki dolar u Nimaratu bačen, a znamo kako su skupe predizborne kampanje u SAD.

Pravi novinari bi objavili njezine političke sponzore.

Darko
1 mjesec prije

Pametna ženska shvatila da nije politika za nju..

Max
1 mjesec prije

Ionako je samo glumila.

NOME
1 mjesec prije

igrokaz…..naravno da se Trump vraća, jer sad je vrijeme za njegovu dionicu globalističke utrke…..Biden je odradio Ukrainu, sad ovaj dolazi odraditi Iran i bliski tj daleki istok, a možda i neku plandemijicu usputno…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI