“Niko ne može izdržati nadolazeću oluju”: Putinov prekretnički govor na Valdaju

Vladimir Putin govor
166 komentara

Svijet ulazi u deceniju nemira jer se težnja za pravednijim svjetskim poretkom sukobljava sa proizvoljnom hegemonijom kolektivnog Zapada, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se na godišnjem sastanku Kluba za diskusije Valdai.

Putinov govor se kretao od biodiverziteta do „kulture otkazivanja“, prirode onoga što Zapad ima da ponudi i odgovora Rusije, praćen satima odgovaranja na pitanja publike. Evo šest ključnih tačaka iz njegovih uvodnih riječi.

Zapad potpiruje sukobe kako bi sačuvao hegemoniju

Od poticanja sukoba u Ukrajini i provokacija oko Tajvana do destabilizacije svjetskog tržišta hrane i energije, SAD i njihovi saveznici posljednjih godina, a posebno posljednjih mjeseci, eskaliraju tenzije širom svijeta, rekao je Putin.

“Vladanje svijetom je ono što je takozvani Zapad uložio u ovu igru, koja je svakako opasna, krvava i – rekao bih prljava. Negira suverenitet država i naroda, njihov identitet i posebnost, a zanemaruje bilo kakve interese drugih država”, objasnio je ruski predsjednik. U njihovom takozvanom „svjetskom poretku zasnovanom na pravilima“, samo oni koji stvaraju „pravila“ imaju bilo kakvo djelovanje, dok se svi ostali moraju jednostavno povinovati.

Međutim, Zapad nema „konstruktivne ideje i pozitivan razvoj, jednostavno nemaju šta ponuditi svijetu osim očuvanja svoje dominacije“.

Pravila za tebe, ali ne i za mene

Zapad insistira da njegova kultura i pogled na svijet treba da budu univerzalni, rekao je Putin. Iako to ne govore otvoreno, ponašaju se kao da te vrijednosti moraju bezuslovno prihvatiti svi ostali.

Ipak, kada su neke druge zemlje, posebno Kina, počele da imaju koristi od globalizacije, Zapad je „odmah promijenio ili potpuno ukinuo“ mnoga pravila za koja je dugo insistirao da su postavljena u kamenu i da su sveta, rekao je Putin. Uz slobodnu trgovinu, ekonomsku otvorenost, poštenu konkurenciju i čak i imovinska prava, ta pravila su „odjednom, potpuno zaboravljena“.

„Čim nešto postane isplativo za njih, oni odmah mijenjaju pravila, u hodu, u toku igre.”

Otkazivanje i poništavanje kulture

Vjerujući da su nepogrešivi, vladari Zapada žele uništiti – ili „poništiti“ – one koji im se ne sviđaju. Tamo gdje su nacisti spaljivali knjige, zapadni “čuvari liberalizma i napretka” sada zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog, rekao je Putin. Liberalna demokratija se transformisala u nešto neprepoznatljivo, proglašavajući svako alternativno gledište propagandom ili prijetnjom, dodao je. Takozvana “kultura poništavanja” uništava sve što je živo i kreativno, sprečavajući bilo kakvu slobodu mišljenja u kulturi, ekonomiji ili politici.

„Istorija će, naravno, sve staviti na svoje mesto“, rekao je Putin, dodajući da je samouverenost onih koji žele da ih ukinu van hartije, „ali niko se neće ni sjećati njihovih imena za nekoliko godina, dok će Dostojevski i Čajkovski i Puškin izdržati.”

Rusija ne traži dominaciju

Rusija je “nezavisna, originalna civilizacija” i “nikada sebe nije smatrala neprijateljem Zapada”, rekao je Putin. Od antike je sa Zapadom povezan tradicionalnim kršćanskim i muslimanskim vrijednostima, slobodom, patriotizmom i bogatom kulturom. Postoji, međutim, drugi Zapad – „agresivan, kosmopolita, neokolonijalistički, koji se ponaša kao oruđe neoliberalnih elita“, rekao je Putin, „čiji diktat Rusija nikada neće prihvatiti“.

Čak i tako, Rusija ne baca rukavicu elitama tog Zapada, već „jednostavno brani svoje pravo da postoji i slobodno se razvija. Istovremeno, mi sami ne težimo da postanemo neka vrsta novog hegemona”, rekao je Putin.

Zapadna hegemonija se završava

“Stojimo na istorijskoj prekretnici, ispred onoga što je vjerovatno najopasnija, nepredvidiva i ujedno važna decenija od kraja Drugog svjetskog rata. Zapad nije u stanju sam da upravlja čovječanstvom, ali očajnički pokušava to učiniti, a većina naroda svijeta više ne želi da se miri s tim“, rekao je Putin.

Sukobi koji proizlaze iz ovog meteža prijete cijelom čovječanstvu, a konstruktivno njihovo rješavanje je glavni izazov koji je pred nama, smatra ruski lider.

Niko ne može da izdrži nadolazeću oluju, koja je dobila globalni karakter, rekao je Putin. Čovječanstvo ima dva izbora, „ili nastaviti da gomila teret problema koji će nas neizbježno sve slomiti, ili pokušati zajedno pronaći rješenja, iako nesavršena, ali djelotvorna, sposobna da naš svijet učine sigurnijim i stabilnijim.”
Kako bi multipolarni svijet trebao izgledati

U istinski demokratskom multipolarnom svijetu, svako društvo, kultura i civilizacija treba da imaju pravo da izaberu svoj vlastiti put i društveno-politički sistem. Ako SAD i Evropa imaju to pravo, trebali bi i svi ostali. Ima ga i Rusija, “i niko nikada neće moći našim ljudima da diktira kakvo društvo treba da gradimo i na kojim principima”.

Najveća prijetnja političkom, ekonomskom i ideološkom monopolu Zapada je da se u svijetu mogu pojaviti alternativni društveni modeli – koji bi bili djelotvorniji i privlačniji.

„Iznad svega, verujemo da novi svetski poredak treba da bude zasnovan na zakonu i pravdi, da bude slobodan, autentičan i pravedan“, rekao je ruski predsednik.

„Budući svjetski poredak se formira pred našim očima. I u ovom svjetskom poretku moramo slušati svakoga, voditi računa o svakom gledištu, svakom narodu, društvu, kulturi, svakom sistemu svjetonazora, ideja i vjerskih uvjerenja, nikome ne nametati ni jednu istinu i samo na osnovu toga, shvaćajući našu odgovornost za sudbinu naših naroda i planete, da izgradimo simfoniju ljudske civilizacije.”

govorPutinrusijaValdajzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
166 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Atlas
1 godina prije

“Svijet ulazi u deceniju nemira jer se težnja za pravednijim svjetskim poretkom…” Znamo mi da svijet ulazi u deceniju kontroliranog kaosa Putine. To nam je vec otvoreno nagovjestio tvoj stari jaran stricek Schwab najavivsi tzv. Veliki reset i “pravedniji” “svjetski”(cionisticki) poredak, a ti samo ponavljas njegove “istine”, doduse malo prepokovano u drugu ambalazu.

I ove rijeci:
“Budući svjetski poredak se formira pred našim očima. I u ovom svjetskom poretku moramo slušati svakoga, voditi računa o svakom gledištu, svakom narodu, društvu, kulturi, svakom sistemu svjetonazora, ideja i vjerskih uvjerenja, nikome ne nametati ni jednu istinu i samo na osnovu toga, shvaćajući našu odgovornost za sudbinu naših naroda i planete, da izgradimo simfoniju ljudske civilizacije.” …kao da su proizasle direktno iz kuhinje WEF.

Putine popravi malo tu jarmulku na potiljku, previse ti viri, preocito je…

viking
1 godina prije

istinito.

Lucija, prva
1 godina prije

Da bi reč’ rekla… 🙂

Ziv je Geza
1 godina prije

E moj Vlado kome ti to govoris, zombiji koji bi te trebali cuti, milijon su herza ispod frenkvencije na kojoj bistvuje zivotinja, priroda i univerzum i sve sto je jedno u svemu i sve u jednom.

Vrata
1 godina prije

Sve je u pravu.

1 godina prije

Budući svjetski poredak se formira pred našim očima. I u ovom svjetskom poretku moramo slušati svakoga, voditi računa o svakom gledištu, svakom narodu, društvu, kulturi, svakom sistemu svjetonazora, ideja i vjerskih uvjerenja, nikome ne nametati ni jednu istinu i samo na osnovu toga, shvaćajući našu odgovornost za sudbinu naših naroda i planete, da izgradimo simfoniju ljudske civilizacije.. gdje je tu pojedinac?? Posebno u kontekstu prisiljavanja pojedinca na kvazi-medicinske tretmane koje ne zeli niti su mu potrebni..da li se covjek,kao pojedinac,uklapa u izgradnju simfonije ljudske civilizacije ili samo kolektivna masa?! ..hvala.

Anto
1 godina prije

Zapravo Americka politika i njenih saveznika se zasniva na zlu i pljackanju siromasnih naroda.

Gnostik
1 godina prije

Svako ima mišljenja: ja ih imam, vi ih imate. Od trenutka kad smo otvorili oči, rečeno nam je da svatćko ima pravo na njegovo ili njezino mišljenje. Pa to je, naravno, bezvrijedno. Mi nemamo prava na naša mišljenja; imamo pravo na naša informirana mišljenja.Imamo pravo na istinsko Znanje. Bez istraživanja, bez pozadine, bez razumijevanja, to je ništa. To je samo brbljanje. Ljudi, to je kao prdež zračnom tunelu.

– Harlan Ellison

Milko
1 godina prije

Ajde, i ti si jedan od njih pa sada digresiraš od Korone malo.

gigi pinna
1 godina prije

Laprdaj ti koliko hoćeš po tim klubovima, masonskim, iluminatskim i ostalim ložama o mirovnim pregovorima, sporazumima i ostalim bedastoćama, samo na terenu pusti vojnicima (Surovikinu, Prigožinu, Kadirovu… ) da rade svoj posao.

Anik Bučko
1 godina prije

Jedan Imperjalizam može pobjediti samo drugi imperjalizam. I mislim da on to zna.

Hum
1 godina prije

Znamo da 10 godina planirate ” rat”. Fingirani rat gdje se izmjenjuju ” ofenzive”…. nepostojeće ofenzive. Smiješno…nema se više šta ni komentirati ali eto….

Šele
1 godina prije

Kako se ono kaže,vrana vrani oči ne vadi,moje mišljenje je ,da kad dođe trenutak da zapadu bude odgovarao mir ,zgaziće Ukrajinu,i napraviti dogovor,ja mislim da taj dogovor već postoji,tajno,sa Putinom i Rusijom,a Putko će opet u svoj riječnik uvrstiti,,naši zapadni partneri,,mada priznajem da je u pravu, ako stvarno misle on i njegovi u ovo što je izgovorio

Max
1 godina prije

Prirodne težnje jedne velesile.

Zoran
1 godina prije

Globalistička podguzna muha.
Hvala toliko.

Osam Šezdeset
1 godina prije

Lijep govor vladara sedmog grada! I Henok me poveo kroz viđenje i pokazao mi svaki od ovih gradova. Prvi je grad ležao na rijeci, a u gradu je bio veliki trg ograđen kolonadama. Nasred trga bio je visoki kameni stup, a uz trg je bila velika bijela kupola izgrađena od kamena. Njegov je vladar ujedinio jednu sedminu svijeta. I drugi je grad ležao na rijeci, a u njemu se isticao visoki toranj sa satom. I njegov je vladar ujedinio jednu sedminu svijeta. I treći je grad bio na rijeci, a gradskim krajolikom dominirao je visoki toranj izgrađen od isprepletene metalne konstrukcije. I njegov je vladar na okupu držao jednu sedminu svijeta. Četvrti su grad izgradili oni iz drugog i trećeg grada kako bi proširili svoju vlast na još jedan vrh sedmerokuta. I taj je grad bio na rijeci, a u njemu je bila visoka bijela kamena kupola i nasuprot kupole… Čitaj više »

Zmaj
1 godina prije

Život, previše vrijedan da bi ga se potrošilo na sitnice poput kritike, ogovaranja i mišljenja drugih ljudi.

dav-vor
1 godina prije

Zato i volimo Putina, ovo je nas svjetionik i zadnja nada covjecanstvu protiv zapadnog imperijalizma, pederluka, trnsgender i lazne demokracije.

Zmaj
1 godina prije

„Nitko ne može izdržati nadolazeću oluju“.
 
Može. Sve ovisi o samom čovjeku. Volja je uvijek slobodna, Bog ne može pokrenut prema dobru ako čovjek to ne želi.

Osam Šezdeset
1 godina prije

Lijep govor vladara sedmog grada! I Henok me poveo kroz viđenje i pokazao mi svaki od ovih gradova. Prvi je grad ležao na rijeci, a u gradu je bio veliki trg ograđen kolonadama. Nasred trga bio je visoki kameni stup, a uz trg je bila velika bijela kupola izgrađena od kamena. Njegov je vladar ujedinio jednu sedminu svijeta. I drugi je grad ležao na rijeci, a u njemu se isticao visoki toranj sa satom. I njegov je vladar ujedinio jednu sedminu svijeta. I treći je grad bio na rijeci, a gradskim krajolikom dominirao je visoki toranj izgrađen od isprepletene metalne konstrukcije. I njegov je vladar na okupu držao jednu sedminu svijeta. Četvrti su grad izgradili oni iz drugog i trećeg grada kako bi proširili svoju vlast na još jedan vrh sedmerokuta. I taj je grad bio na rijeci, a u njemu je bila visoka bijela kamena kupola i nasuprot kupole… Čitaj više »

Miki
1 godina prije

Koje parole. Kao u vrijeme SSSR-a. Mi želimo pravedniji svijet pa ćemo pobiti sve koji nas ne slušaju. Svijet će biti puno lijepši bez tebe i tebi sličnih.

Мунгос
1 godina prije

Заиста, цар Путин је у праву,
Само симфонија људске цивилизације води ка њеном одржању.

Siniša
1 godina prije

Poljaci počeli praviti račun koji će izpostaviti Rusiji a povod je ratna šteta koju je SSSR naneo Poljskoj.

goran
1 godina prije

evo napokon jedan političar koji teži nečemu a da je za boljitak svih nas na planeti.
gdje su sada oni kreteni koji žele da nas zapad i dalje vodi,poručujem im zakopajte se u rupe i držite taj račvasti jezik za zubima.
pljuljete po putinu a on je jedini koji je iskren za razliku od lažovčine bidena i cijele demokratske mu stranke,ta njegova stranka je leglo najvećih zmija otrovnica i njih podržavate,može vas sve biti sram.

Meštar
1 godina prije

Putin je idiot. Ponaša se baš kako tzv. Zapad hoće. Neka nitko ne bude naivan i ne navijajte u ovom slučaju ni za jednu stranu: radi se o borbi dva zla za nadmoć, a ljudi ginu i pate za te bolesnike.

1 godina prije

Jedini drzavnik na planeti koji je sasuo u lice golu istinu zapadnim ljigavcima i pruzio otpor dostojan njegovih riječi..

Ostatak planete neminovno će ga pratiti u tom otporu..

Zapadu ostaje , osim nuklearnog sukoba , izolacija i brćkanje u vlastitom mentalnom krmećaku..

Chromosome
1 godina prije

Nesto tu smrdi!

Roccos
1 godina prije

Mogli ste navesti da je Putin ispričao na toj konferenciji i jedan vic.Negdje u Europi sin pita tatu:Tata zašto je tako hladno?Otac:To je zato što je Rusija napala Ukrajinu?Sin:Kakve to veze ima sa nama?Otac:Zato što smo sankcionirali Rusiju?Sin:Zašto?Otac:Pa da se Rusi osjećaju loše.Sin:Jesmo li mi onda Rusi?😁

Alp Arslan
1 godina prije

Čitao sam.jučer njegov hovor, odličan močan i plemenit, ulio je nadu u rušenje ovoga trulog zapadnog kolonijalnog poretka, nadam se da će i pobjedit i da ce svijet postati bolje mjesto za život.

mel mor
1 godina prije

hrpa

tihobl
1 godina prije

Kинески министар спољних послова: “Kина ће убудуће одлучно подржавати Русиjу како би руски народ под вођством председника Владимира Путина превазишао тешкоће, отклонио све препреке и спровео у дело циљеве своjе стратегиjе развоjа, као и да даље напредуjе у jачању статуса Русиjе као силе на међународноj сцени” Путин: “Ми смо увек имали добросуседске односе са Јужном Корејом, као и са Северном, али ми знамо да је Јужна Кореја одлучила да пошаље своје оружје Украјини кроз Пољску, што ће наше дуго одржаване добросуседске односе практично уништити. Како би се ви у Јужној Кореји осећали када бисмо ми сада своје наоружање послали Северној Кореји?”  Европска комисија одговорила Илону Маску: “Птица ће летети по правилима Брисела” Тако је европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон прокоментарисао твит америчког бизнисмена који је рекао да је “птица ослобођена”, након што је званично купио “Твитер”. Шојгу: Регрутовано 300.000 грађана, од чега се 82.000 мобилисаних тренутно налази у… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Medvedev poslao Lavrovu instrukcije u veci poljskih zahtjeva za ostetom sto su ih oslobodili nacista:

Или им припремите рачун „за све“ што је СССР предао Пољској у периоду социјализма. А то су стотине милијарди долара.

Или им реци да се обришу својом прљавом рачуницом. Познато је да је због санкција тоалет папир у ЕУ доста поскупео.

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака: Првих дана, када је после напада на кримски мост Русија нанела неколико великих удараца украјинским инфраструктурним објектима, то је била главна вест свих светских канала. Онда је интензитет мало спласнуо и ударци су се претворили у рутину. Међутим, управо рутина је важна у овом случају. То показује одлучност намера Москве по том питању. Сваког дана руске беспилотне летелице (пре свега) наносе ударе на неколико трафостаница, које постепено доводе украјински енергетски систем у веома нестабилно стање. И сваког дана непријатељ је принуђен да обавља поправке, користећи постојеће залихе трансформатора за поправке (а војска ових дана управо њих и гађа). А једног дана ће залихе ових трансформатора нестати… за становништво Украјине ће постати заиста тешко (за сада, све што се дешава је само припрема за главне догађаје). А последњих дана појавио се нови тренд у руским ударима – напади су вршени на трафо станице од 750кВ (док су раније гађани… Čitaj više »

Until
1 godina prije

Hrvatska ne spada u zlatnu miljardu. F* Westen

Mrčikola
1 godina prije

Ruši se staro, gradi se novo…zlokobno mi ovo “zvuči”…koliko god bih volio da nije tako, ne mogu se oteti dojmu dvosmislenosti ali…ruska “nuklearna” na London bi učinila da se, ako bi ostalo vremena, naravno, “pospem pepelom” zbog sumnje u istinitost i ozbiljnost sukoba ruskog vodstva i “zapada”.

tihobl
1 godina prije

Демократски посланик Џејми Рускин рекао је да је рат против Русије оправдан јер је Москва “сада светски центар анти-феминистичке, анти-геј, анти-трансродне мржње”.

Истрага о експлозијама на Северном току 2 још није завршена, јер је омета велика дубина, Жозеп Борел.

УН немају ни средства, ни мандат, ни техничке могућности да провере тврдње Руске Федерације о војно-биолошким програмима на територији Украјине.

Прва особа која је кажњена у Украјини због кршења закона о државном језику био је доцент Националног ваздухопловног универзитета
Неко од студената га је пријавио да на два часа није причао украјински, него руски.

tihobl
1 godina prije

Pol Krejg Roberts: Prestižnu američku 101. vazdušno-desantnu diviziju „Screaming Eagles” ruska vojska će „pocepati u komade” ukoliko se pojavi na teritoriji Ukrajine. On je objasnio da vazdušnoj pešadiji obično nedostaje teško naoružanje. „Lako naoružana vazdušno-desantna divizija verovatno će biti raskomadana teškim naoružanjem ruske pešadije“.
Roberts je skrenuo pažnju i na to da „niko na Zapadu ne ulaže nikakve napore da deeskalira sukob”.

Zjola
1 godina prije

Ljudi su uvjereni da če KGB aparatčik svijetu donjeti demokraciju, slobodu, prosperitet i sl.. kao što je beogradski general donio Hrvatima. Sad nemamo ništa ali smo sretni.

FATIH
1 godina prije

“VAZDUH TREPERI KAO DA NEBO GORI.
“SPREMA SE OLUJA”………
VVVVV ZZZZ OOO

Slow motion
1 godina prije

Imam li dobre podatke?
Oko 55 drzava svijeta u kojima ukupno zivi cca 1.2mlrd ljudi ‘sankcionira’ Rusiju..dok ostalih 140tak drzava u kojima ukupno zivi cca 6.5mlrd ljudi ne sankcionira Rusiju..

Kio
1 godina prije

Ovo su divne rijeci i to zbilja mislim, al ajmo ih pretociti na slucaj Ukrajine Smije li ona biti neovisna, svoja, slobodna, u miru,bez rata itd itd? Ma kakva god kaljuza od zemlje bila. E to te pitam Vlad. Djela na rijeci. Kako da vjerujemo da je sve izreceno istina kada ju taj rat demantira?

ZriBra
1 godina prije

“Zapadna hegemonija se završava”Ne samo zapadna već i istočna,sjeverna i južna.

Marko
1 godina prije

Jeste

Hogar
1 godina prije

Svaka ti dala. Car. Covjek ne gnjida. Izdrzi.

Hogar
1 godina prije

UUUURAAAAAAAA!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI