Nizozemski Vrhovni sud podržava Rusiju zbog oligarha Yukosa u arbitražnom slučaju vrijednom 57 milijardi dolara

Yukos
12 komentara

Nizozemski vrhovni sud poništio je presudu arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu iz 2014. kojom je Rusiji naloženo da isplati 57 milijardi dolara bivšim dioničarima Yukosa, izumrlog naftnog diva koji je nekoć bio u vlasništvu bivšeg oligarha Mihaila Hodorkovskog.

“Vrhovni sud je danas ukinuo pravomoćnu presudu Žalbenog suda, kao i prethodnu presudu”, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda u petak, uz napomenu da će predmet biti proslijeđen Prizivnom sudu u Amsterdamu na “ponovnu presudu”.

Suci su ustvrdili da Rusija ima prihvatljive razloge za žalbu na presudu iz 2014. te su naložili Žalbenom sudu da ponovno razmotri tvrdnju da su bivši dioničari počinili prijevaru.

Sud je primijetio da su ostali prigovori Rusije na presudu iz 2014. odbijeni.

U priopćenju je tvrdio da se, između ostalog, primarni prigovor Rusije odnosio na način na koji je Žalbeni sud riješio argument Moskve da su dioničari navodno počinili prijevaru tijekom arbitražnog postupka.

Presuda dolazi nakon sedam godina pravnih prepirki nakon presude arbitražnog suda iz 2014., koji je presudio da je Moskva prekršila svoje međunarodne obveze poduzevši korake za bankrot te ogromne naftne tvrtke početkom 2000-ih.

Među tužiteljima je i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji je uhićen 2003. pod optužbom za prijevaru. Nekoć najbogatiji čovjek Rusije, Hodorkovski je bio optužen i zatvoren do 2013. Ovaj poduzetnik sa sjedištem u Londonu je 1990-ih pokupio bivšu sovjetsku imovinu za srušene cijene, stvorivši tako velikana nafte i plina. Hodorkovski je tvrdio da je njegovo uhićenje politički motivirano – ocjena koju su zapadni mediji naširoko prihvatili.

Bivši dioničari rekli su da ostaju “uvjereni” da će dobiti svoj slučaj protiv Moskve nakon presude u petak. “Proučit ćemo presudu Vrhovnog suda, ali smo uvjereni da će Žalbeni sud u Amsterdamu odbaciti neutemeljene optužbe koje je iznijela Ruska Federacija, a arbitražne odluke će biti potvrđene”, rekli su u priopćenju poslanom Reutersu.

NizozemskarusijaVrhovni sudYukos
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RENEW
2 godine prije

Zahodni zkočinci in njihove marionete bodo padli,
ker jih vodijo pohlepni farmacevti, ki pokvarjenih serij v tovarnah ne zavržejo, kot to naredijo Rusi in Kitajci https://www.naturalnews.com/2021-11-07-uh-thats-not-a-conspiracy-theory-5-of-vaccine-production-lots-caused-100-of-vaccine-deaths.html

Faust
2 godine prije

Bila pozitivna ili negativna,presuda niskozemskog suda za Rusiju nije relevantna.

Grozomorni
2 godine prije

Kurvin sin Hodorowsky je zaslužio nagradu 7:65 + 7:62

Jery
2 godine prije

Mogu oni potegnuti Putina i Rusiju za debelu k……!

A neg.
2 godine prije

Logican simbol za jednu rusku firmu – piramida!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI