Njemačka daje vremenski okvir za ruski ‘napad’ na NATO

NATO i Rusija
26 komentara

Berlin je navodno angažiran u obrambenom planiranju unatoč uvjeravanjima Moskve da neće izvršiti invaziju na teritorij NATO-a

Rusija bi mogla napasti Sjevernoatlantski savez u sljedećih pet do osam godina, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius u intervjuu za Bloomberg.

Pistorius je govorio na marginama Münchenske sigurnosne konferencije tijekom vikenda. Čelnici NATO-a i obrambeni dužnosnici sastali su se u Njemačkoj kako bi razgovarali o aktualnim geopolitičkim problemima, posebice o situaciji u Ukrajini i vojnoj pomoći Kijevu.

“Ne mogu predvidjeti hoće li i kada doći do napada na teritorij NATO-a”, rekao je Pistorius, a prenosi Bloomberg. “Ali to bi se moglo dogoditi za pet do osam godina”, ustvrdio je.

Prema izvješću, zemlje EU-a su sve više zabrinute zbog uspjeha Rusije na bojnom polju, potencijalnog smanjenja američke potpore regiji i činjenice da nisu spremne za napad.

U subotu su ruske snage oslobodile ključni grad Avdejevku u značajnoj pobjedi na bojnom polju, nanijevši teške gubitke ukrajinskim vojnicima.

Ukrajinski poraz došao je dok paket hitne pomoći od 60 milijardi dolara za zemlju ostaje zadržan u američkom Kongresu.

“Problem s Europom je što sama ne pruža dovoljno odvraćanja jer nije preuzela dovoljno inicijative”, rekao je J. D. Vance, republikanski senator i protivnik pomoći Ukrajini u Münchenu, kako ga citira Bloomberg . “Američki sigurnosni pokrivač dopustio je atrofiju europske sigurnosti”, dodao je.

Njemački tabloid Bild izvijestio je prošlog mjeseca da njemačko ministarstvo obrane razvija plan akcije u slučaju da Rusija napadne državu NATO-a nakon pobjede u sukobu s Ukrajinom. U prosincu je Bild citirao obavještajnu službu jedne europske zemlje koja je rekla da bi Rusija mogla napasti Europu u zimu 2024.-25.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je istog mjeseca da Rusija nikada nije imala planove za napad na NATO. Strahove od ‘ruske prijetnje’ u EU potpiruje SAD, jer se Washington boji gubitka svoje dominacije na europskom kontinentu, rekao je Putin.

NATOnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noppo
2 mjeseci prije

Na sreču neče moći udariti na rusiju. Kakva iniciativa? Nemaju ni kapacitet proizvoditi municiju, oružje, ni vojnika za takvu avanturu. Plačenici i dobrovoljci če biti istrebljeni na frontu u nekoliko mijeseci. Barem jedna pozitivna vijest.

Max
2 mjeseci prije

Za pet do osam godina, Njemačke neće ni biti.

Čudan lik
2 mjeseci prije

Nisu Njemci te sreće da ih Rusi okupiraju.
Trećina vlasnika firmi u Njemačkoj razmišlja ili radi na tome da preseli svoju firmu u drugu državu a bez industrije Njemačka je doista Afrika sa strujom a kojim su putem krenuli mogli bi i bez struje ostati.
Rata će biti, to je sigurno, ali sa sirotim, jadnim migrantima. Dovoljno je da smanje socijalu za 20% da bi dobili porast kriminala za 200% a o tome “ratu” nitko ne govori…

tihobl
2 mjeseci prije

Boris P. kaze Borisu J. da mu treba 7-8 godina za napad na Rusiju.
Boris J. trazi da se Rusija napadne za dvije godine.

Ico
2 mjeseci prije

Pistorius je umno ograničen, idealan je za čuvati guste na ispaši!

Ante
2 mjeseci prije

Čitam komentare na nekim drugim internetskim stranicama moderatori tamo dopuštaju korisnicima pozivanje na klanje svih koji podržavaju Ruse. Eto ne trebaju nas Rusi napasti samo će pustiti sa lanca bijesne pse pa da počne ratu u Europi. Začudo nitko nije pozivao na klanje kada je u Iraku pobijeno miljun ljudi, ili kada su Afganistance Ameri ostavili na cjedilu da ih pobiju Talibani.

Zvone
2 mjeseci prije

Očiti njemci ne mogu zaboraviti poraz u WW2.

xyz
2 mjeseci prije

Za rat sa Rusijom treba EU imati 3 milijona dobro izvežbanih vojnika, nepresušan vir energenata, hrane i barem toliku proizvodnju oružja i municije kao Rusija.
Pošto EU toga nema, radi se o političkom laprdanju, da se straši stanovništvo i time lakše podređuje prljavim namjerama vladajučih kretena.

xyz
2 mjeseci prije

Gladan želudac pokreče zdravu pamet.

Bruno
2 mjeseci prije

Zar je NATO država. Odakle im teritorija?

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

I što će onda biti ako RUsi ne napadnu? Njih će napasti NATO da ne propadne toliko oružje i streljivo?

opetlazes
2 mjeseci prije

Je bas su zeljnji njemacke, ne znam samo sto od njih mogu uzeti, neradnike imigrante, propalu industriju ili mozda hrpu beskorisnih elektrovjetrenjaca i kancerogenih solarnih panela uvezenih iz Kine, tog je puna Njemacka nisam siguran da im to treba.

abc
2 mjeseci prije

Trenutno u EU nema ništa, šta bi Rusima koristilo i zbog čega bi je osvajali. Ali zato ima u EU puno fašističkog lopovluka, zbog kojeg če se Rusija ograditi i pojačati svoje obrambene kapacitete.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Evropska komisija će u martu predstaviti Strategiju vojne industrije EU koja predviđa rast vojne proizvodnje za više od 20 odsto, rekla je predsednik EK Ursula fon der Lajen.
Najavila je i da će u narednom sazivu EK prvi put u istoriji EU biti imenovan komesar za odbranu. Će”

samo u prolazu
2 mjeseci prije

Zar sam samo ja slusao sate povijesti u skoli? Prije WW2 njemacka privreda se dignula proizvodnjom oruzja, sto s proizvedenim oruzjem? Idemo u rat. Zasto se povijest ponavlja? Jer glupani nisu nista naucili!!!

NenadM
2 mjeseci prije

Ili mozda ruski odgovor jer NATO se vec bori protiv Rusije?

Josip
2 mjeseci prije

Njemacku sada vodi u kaos ovaj ludak i novi Hitler – Solc? Pa dobro Nijemci zar vi toj kretencini ne mozete stati na kraj, zar vi ne vidite sto vam je napravio od Njemacke zajedno s onom ludom kravom Ursulom?

Josip
2 mjeseci prije

NATO je najvece zlo posijano po Europi, a europski narodi su glupi i nesposbni da se rijese tog americkog trojanskog konja od kada su im se kojekakove kurvetine dokopale vlasti, a koje ce zapaliti cijelu EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI