Njemačka dostigla ograničenje u isporuci oružja Kijevu

PzH 2000
13 komentara

Oružane snage Njemačke ne mogu više slati oružje u Ukrajinu ako žele zadržati svoju sposobnost odbrane vlastite nacije, rekla je ministrica odbrane Christine Lambrecht njemačkoj vladi u utorak. Kao ministrica odbrane, njen fokus je nacionalna sigurnost Njemačke, dodala je.

“Moram priznati, kao ministar odbrane, … dostižemo granice onoga što možemo dati od Bundeswehra”, rekla je Lambrecht kabinetu tokom sastanka u utorak. Njemačke oružane snage – Bundeswehr – moraju biti u stanju da “garantuju” sigurnost na regionalnom i nacionalnom nivou, rekla je ona, obećavajući da će osigurati da to “i dalje bude slučaj”.

Njemačka isporučuje Kijevu razno oružje od početka sukoba u Ukrajini u februaru. Berlin je Ukrajini, između ostalog, isporučio protivvazdušne raketne sisteme Stinger, samohodne haubice Panzerhaubitze 2000 i tenkove za protivvazdušne topove Gepard.

Lambrecht je ranije već rekla da je sposobnost Bundeswehra da Kijev snabdijeva oružjem ograničena. Njemačka ne može “dati mnogo više”, upozoravala je još sredinom jula.

U međuvremenu, šefica Odbora za odbranu njemačkog parlamenta, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, pozvala je vladu da nastavi snabdijevati Ukrajinu iz zaliha Bundeswehra. Njemačka bi posebno mogla poštedjeti neka borbena vozila pješadije Marder, rekla je prošle sedmice, dodajući da ovaj vojni hardver onda može zamijeniti njemačka odbrambena industrija.

Christine LambrechtnjemačkaOružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Skyteh
1 godina prije

A na što će proizvoditi novi vojni hardver? Na struju iz vjetroelektrana ili prdeže masnih švaba? 🤔

firer
1 godina prije

Prica za ovdasnje strucnjake, njemci su to imaju i sto ne mislite pa to je fanaticna nacija iz pepela ustanu i postanu svjetska ekonomska sila No 1 a za oruzje to nema potrebe da sumnjate jer zasto bi se nalazili u petorci koja raspravlja i odlucuje o cijelom svijetu. Evo pogledajte IR Iran razgovara sa Rusija , Kina, Engleska,Francuska,SAD i Njemacka o svom nuklearnom programu zasto i njemacka pita li se ko to je samo jedno da ne pricamo dalje.

1 godina prije

Po kojem kriteriju se odredjuje sposobnost obrane vlastite nacije?!?!da li se u taj kriterij uracunava potencijalni napad od strane linhenstajna,irske,Rusije,vanzemaljskih sila,amazonskih plemena…ovo je vrhunska zajebancija na račun nasih golih guzica.hvala.

Max
1 godina prije

Nemaju oni ni za sebe dosta Oni moraju davati Besplatno a norat će kupovati drugo!? Meni to miriši na smišljenu strategijiu razoružanja i siromašenja.

Tupko Glupko
1 godina prije

Da je von der Leyenova i dalje ministrica obrane Njemačke – kao što je bila od 2013. do 2019. – sve bi ona poslala Ukrajini na reciklažu željeza.

1 godina prije

Kao ministrica odbrane, njen fokus je nacionalna sigurnost Njemačke, dodala je.
Zanimljivo je kako ovo nije argument kada se uvođenjem kontraproduktivnih sankcija Rusiji uništavaju vlastite ekonomije i osiromašuju vlastiti narodi.
Dužnost svih političara je da rade u korist i za dobrobit vlastitih birača, a ne stranih država i njihovih politika na trošak i račun vlastitih birača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI