Njemačka izdaje novosti o tenkovima za Ukrajinu

Leopard 2A7
26 komentara

Njemačka neće blokirati Poljsku da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju u intervjuu za francusku televiziju LCI.

Upitan šta Berlin planira da uradi ako Poljska pošalje tenkove iz svog inventara u Ukrajinu bez odobrenja Nemačke, ministar je rekao da se Berlin neće protiviti, ali da će nastaviti i dati zeleno svetlo za taj potez. Baerbock je napomenuo da Varšava još nije kontaktirala Berlin po tom pitanju.

“Za sada to pitanje nije postavljeno, ali da nam je postavljeno, mi ne bismo stajali na putu”,  rekla je ona. “Znamo koliko su ovi tenkovi važni i zato o tome sada razgovaramo sa našim partnerima.”

Baerbockove riječi ukazuju na očiglednu promjenu mišljenja, jer Berlin nije bio voljan da Kijevu isporuči tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 – i nije ovlastio druge nacije da to učine. Na sastanku Ukrajinske kontakt grupe u petak, Njemačka je ponovila svoju nespremnost da pošalje ove tipove tenkova.

Ranije ovog mjeseca, Berlin je izričito upozorio zemlje koje upravljaju Leopardima da bi bilo kakve isporuke tenkova Ukrajini bez njemačke dozvole bile “ilegalne”.

Ovaj stav je razljutio drugu članicu NATO-a i EU Poljsku. Premijer Mateusz Morawiecki zaprijetio je stvaranjem “manje koalicije” kako bi se olakšale isporuke tenkova njemačke proizvodnje. Premijer je također pozvao Berlin da “ne slabi i ne sabotira aktivnosti drugih zemalja”.

DonacijaNATOnjemačkaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rat i Mir
1 godina prije

Kakvo čudo….sluge ne postoje da bi imali svoja prava i da se ponašaju kako žele, već da služe svoje gospodare i da rade šta im se kaže gazda, dokaz da su sve zemlje NATO saveza Američki vazali…bio bi šokiran da nisu poslušali, ipak su oni njihovi prvi vazali još od 1945.

LZN
1 godina prije

Ako ovi tenkovi uđu Ukrajinu za vrlo kratko vrijeme past će jim cijena najmanje na pola današnje cijene…..
Svo oružje koje nije testitano u stvarnom ratu je za qurac……..to ti je isto kad kupiš nov auto model koji je tek izašao. Malo malo pa opoziv, te volan, te kočnice, te elektronika, pušta vodu, škripi nešto….treba neko vreme da se odklone mane koje se pokažu tek pri stvarnoj upotrbi.
Kao oni topovi zapadni….sve super ali cijev ne može izdržati dugo.
Lako je na poligonu, šleper je tu a rezervni dijelovi i radionica blizu. Na frotu toga nema…..ovo će pokrepati prije nego što stigne na front……ako uopće mogu preko ukrajinkih mostova preći….

Tupko Glupko
1 godina prije

Zanimljivo je to slanje naoružanja europskih država Ukrajini. Ishod rata promijeniti neće, po Pentagonu 70% poslanog naoružanja Ukrajini ne završi na prvoj liniji bojišta, poslano naoružanje Ukrajini ne mijenja znatno vojno stanje na terenu jer ga Rusija reciklira u staro željezo, sada europske države više ne šalju samo zastarjelo sovjetsko naoružanje, već i moderno zapadno čime slabe svoju vojnu moć, dok izuzetni trljaju ruke zbog novih narudžbi koje mogu očekivati, a tu je i sve veće izdvajanje iz proračuna europskih država za vojsku – zbog rata u Ukrajini, sve europske države će brzo doći do zacrtanih 2% što ih izuzetni godinama siluju da naprave, a kako je krenulo, uskoro će i 3%. Novac će se, jasno, pretakati u SAD za narudžbe novog naoružanja sa ispražnjenih europskih vojnih skladišta, jer vrh EU je toliko intelektualno podkapacitiran i/ili korumpiran da se ne može sjetiti da isto naruči od same sebe, jer vojne… Čitaj više »

Schroder
1 godina prije

Njemacka je zaboravila svoju proslost a ne Rusija Jos u Moskvi stoji tenka iz drugog svjetskog rata Iza ovoga stoje Amerikanci koji hoce da uvedu Njemacku u ovaj rat Ovdje se vodi rat izmedu Amerike i Rusije preko Ukraine Njemacka ce najvise ovdje nastradati, jer njemacka ne posjeduje niti plin niti naftu i druge resorse Amerika i dalje kupuje jeftin plin iz Rusije i onda preprodaje Njemackoj 10 puta po visoj cjeni

burt
1 godina prije

odluka je donesena da se teški tenkovi Leopard, Challenger i Leclerc pošalju u Ukrajinu, i države koje su dosad bile rezervirane Švedska, Danska, Italija šalju SPG-ove, PzH 2000, Archer, Caesar. M109, SAD, UK i Kanada šalju dosad neviđeni broj oklopnih vozila, Stryker, Bradley, M113, Cougar, Bulldog, Senator, Saddam je govorio majka svih bitaka i izvukao deblji kraj i ovo je za Putina majka svih bitaka i on će izvući deblji kraj jer nebi slali ovoliko oružja da nemaju plan da poraze Putina političkim i nepolitičkim sredstvima

Гавран
1 godina prije

Leopard je pravljen po uzoru na Abrams. Nasledio je preteranu težinu od 62 tone.
Mostovi za njih moraju da se prepravljaju, pontoni ne izdržavaju. Nije za stepsko blatište (rasputicu). T 9o oko 50, armata oko 55. Rusi kažu da ni Armata ni Abrams ni Leopard nisu za podršku pešadiji nego za tenkovske bitke. Tenkovske bitke su prevaziđene kao i nosači aviona . Rakete smlate tenkove do horizonta.

Max
1 godina prije

Umjesto Klinike Schwarzwald imamo tenkove Leopard 2 nikad kraja.

Dr.
1 godina prije

Afrika se oslobadja ropstva i neokolonijalizma dok ga EU zemlje sa odusevljenjem prihvataju….i jos se hvale !?

Zlovenac
1 godina prije

Švaba jaše, Švaba jaše, crnog konja…. Cvata u Njemačkoj.

Rozalija
1 godina prije

Ima da izbuše ruske konzerve…

Voltaire
1 godina prije

OMG…koji idiotizam..Ukraini trba najmanjeb 15 tisuca tenkova..moderijega izdanja, da bi mozda nesto uradila ?? Zapad ratuje sa Ukrainom do posljednjega ukrainca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI